Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Αντίστροφη μέτρηση οκτώ ημερών για αξιολόγηση και χρέος...!!!


TVXS Ανάλυση

Με πρώτους σταθμούς την απογευματινή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup και την άφιξη Μοσκοβισί στην Αθήνα και με καθοριστικό ορίζοντα το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας  

ξεκινά από σήμερα ο τελικός – και αμφίρροπος – μαραθώνιος για την πολιτική συμφωνία επί της αξιολόγησης και του χρέους.

Οι έως τώρα πληροφορίες και οιωνοί αφήνουν ελάχιστα περιθώρια για την επίτευξη της πρώτης, τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) στο αποψινό EuroWorkingGroup, οι προσδοκίες της κυβέρνησης ωστόσο εστιάζουν σε μια καταγραφή «σημαντικής προόδου» που θα ανοίξει τον δρόμο για να κλείσουν – έστω και σταδιακά – όλα τα θέματα το επόμενο διάστημα.

Εργασιακά, δημοσιονομικά και πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 παραμένουν τα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα, με την έκβαση και στα τρία να τελεί σε απόλυτη συνάρτηση με το τι θα πράξει τελικά το ΔΝΤ και, κυρίως, πόσο σκληρούς όρους θα θέσει για να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η τηλεδιάσκεψη του Washington Club
Επ’ αυτού, τα χαρτιά όλων αναμένεται να ανοίξουν πιθανότατα αύριο, οπότε κατά τις τελευταίες πληροφορίες, θα γίνει η τηλεδιάσκεψη του διευρυμένου Washington Club – της μίνι συνόδου που την εκ του σύνεγγυς σύγκλισή της τορπίλισε την περασμένη εβδομάδα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Εκεί, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θα αναγκαστεί να πει ποιες «εκπτώσεις» είναι διατεθειμένος να κάνει – ή να μην κάνει – για να διασφαλίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, το δε Ταμείο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν και ποια πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα θα απαιτήσει, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μετα-μνημονιακή περίοδο, δηλαδή τα έτη από το 2019 έως το 2022.
Το μεγάλο «αγκάθι» εξακολουθούν να είναι οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, καθώς μια ενδεχόμενη διατήρησή τους στο 3,5% - όπως αξιώνει ο Σόιμπλε – θα ενεργοποιήσει αυτομάτως και το αίτημα του Ταμείου για νέα μέτρα με περικοπές υφιστάμενων συντάξεων και απολύσεις στο Δημόσιο.
Ο Μοσκοβισί στην Αθήνα
Η αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης είναι η πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, και τα πλεονάσματα αναμένεται να αποτελέσουν κι ένα από τα βασικά σημεία της συζήτησης που θα έχουν σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
Η Κομισιόν, όπως κατέστη σαφές και στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία Γιούνκερ – Τσίπρα, εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ως ο κύριος σύμμαχος της Αθήνας στην προσπάθεια επίτευξης «πολιτικής συμφωνίας», ωστόσο κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την ανησυχία τους υπενθυμίζοντας ότι και στο παρελθόν οι παρεμβάσεις της Κομισιόν «προσέκρουσαν στο τείχος Σόιμπλε».
Ο ίδιος ο Πιερ Μοσκοβισί πάντως, στη χθεσινή συνέντευξή του στο «Εθνος» δήλωσε ότι οι συνθήκες είναι πλέον κατάλληλες για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και δήλωσε ότι «είναι απολύτως εφικτό να “κλείσει” η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (staff level agreement) τις επόμενες ημέρες, στη βάση της οποίας οι ελληνικές αρχές θα πρέπει στη συνέχεια να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα και γρήγορα να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».
Το σχέδιο των Βρυξελλών
Η δήλωση Μοσκοβισί απηχεί και τον βασικό άξονα του σχεδίου που επιχειρεί να θέσει ως βάση ενός προωθημένου συμβιβασμού η Κομισιόν – ενός σχεδίου, που προβλέπει μια κατ΄αρχάς πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας για το δίπολο αξιολόγησης και χρέους, κατάθεση εν συνεχεία των νομοσχεδίων με τα προαπαιτούμενα από την ελληνική κυβέρνηση, και πολύ σύντομα, ενδεχομένως και εντός του Δεκεμβρίου, σύγκλιση ενός δεύτερου Eurogroup που θα επικυρώσει τη λύση για το χρέος.
Οι πιθανότητες να λειτουργήσει αυτό το σχέδιο, και κυρίως να λειτουργήσει με ανεκτό τίμημα για την ελληνική πλευρά, θα φανούν μέσα στις επόμενες οκτώ ημέρες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου