Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Μίσος απύθμενο... !!!

Το σίριαλ με πρωταγωνιστές τους Γ. Παπανδρέου, Ευάγγ. Βενιζέλο κρατάει δώδεκα χρόνια. Ούτε η...
«Δυναστεία», τόσο πολύ. Ας θυμηθούμε τα επεισόδια.

■ Το 2004 ο Κ. Σημίτης έδωσε το χρίσμα της διαδοχής (όχι όμως και την πρωθυπουργία) στον Γ. Παπανδρέου. Η επιλογή δεν άρεσε στον Ευάγγ. Βενιζέλο, αλλά οι πάντες (κόμμα, οπαδοί, γκάλοπ και τα παραταξιακά ΜΜΕ) ήθελαν για αρχηγό τον γιο του ιδρυτή.


■ Το 2007 διεξήχθησαν εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ με υποψήφιους τον Γ. Παπανδρέου και τον Ευάγγ. Βενιζέλο. Ολοι στοιχημάτιζαν υπέρ του Βενιζέλου. Οι δημοσκοπήσεις τον έδιναν μεγάλο φαβορί, ο αντίπαλός του είχε χάσει για δεύτερη φορά τις εθνικές εκλογές από τον Κώστα Καραμανλή και εθεωρείτο ξεγραμμένος. Ομως το βαρύ όνομά του και τα λάθη του Ευάγγ. Βενιζέλου ανέτρεψαν τα προγνωστικά.

■ Την επόμενη μέρα ο Βενιζέλος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δημιουργήσει όμιλο προβληματισμού. Ο Γ. Παπανδρέου με τελεσίγραφο απαίτησε να μην προχωρήσει στην κίνηση αυτή, διαφορετικά θα τον έδιωχνε από το κόμμα. Ο Ευάγγ. Βενιζέλος υποχώρησε, παρά την αντίθετη γνώμη των συνεργατών του, αλλά δεν ξέχασε.

■ Το ΠΑΣΟΚ θριάμβευσε στις εκλογές του 2009, ωστόσο σε λίγους μήνες ήρθαν το Καστελόριζο και τα μνημόνια. Οι δύο άντρες συνυπήρξαν μαχητικά μέχρι τη στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου αποφάσισε να προκηρύξει δημοψήφισμα. Ταπεινώθηκε στις Κάνες από τον Σαρκοζί και μια ομάδα βουλευτών του, ανάμεσά τους και ο κ. Βενιζέλος, ζήτησαν να αποσύρει την πρότασή του.

■ Με τη συνδρομή του Μπαρόζο η κυβέρνηση έπεσε τον Νοέμβριο του 2011 και πρωθυπουργός ανέλαβε ο κ. Παπαδήμος, ο οποίος στηρίχτηκε και από τη Ν.Δ. και από το ΠΑΣΟΚ. Για τον κ. Παπανδρέου και τους δικούς του ανθρώπους στη συνωμοσία που οδήγησε στην ανατροπή του συμμετείχε ο Ευάγγ. Βενιζέλος, κατηγορία που ο κ. Βενιζέλος απορρίπτει μετά βδελυγμίας.

■ Ο Ευάγγ. Βενιζέλος εξελέγη πρόεδρος του κόμματος το 2012, το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε στην κυβέρνηση συνεργασίας με τη Ν.Δ. του Αντ. Σαμαρά, ο κ. Παπανδρέου ηττημένος και υποτελής έπεσε σε λήθαργο για κάποιο διάστημα, αλλά το 2015 αποχώρησε από το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του για να φτιάξει το ΚΙΔΗΣΟ. Ηταν η σειρά του να εκδικηθεί τον Ευάγγ. Βενιζέλο.

■ Το παπανδρεϊκό μόρφωμα (το καλό ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα στελέχη του) δεν τα κατάφερε στις κάλπες, το παλιό ΠΑΣΟΚ με το ζόρι πέρασε το όριο κοινοβουλευτικής επιβίωσης, στη θέση του κ. Βενιζέλου ήρθε η Φώφη Γεννηματά (2015) και ξεκίνησε με πρωτοβουλία της μια μεγάλη συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

■ Στην υπόθεση ενεπλάκη, δειλά στην αρχή, ζωηρά στη συνέχεια, και ο Γ. Παπανδρέου προς κακοφανισμόν του Ευάγγ. Βενιζέλου, ο οποίος δεν έχει ξεπεράσει το σοκ της διάσπασης του 2015. Ο αρχηγός του ΚΙΔΗΣΟ δείχνει έτοιμος να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Ευάγγ. Βενιζέλος διεμήνυσε στην ηγεσία ότι «αν επιστρέψει αυτός, εγώ θα φύγω».

Τραυματισμένες φιλοδοξίες σε μια ανελέητη σύγκρουση μπροστά σε λίγους θεατές...


Τάσος Παππάς (efsyn.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου