Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Η ρελάνς που έσπασε το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο...!!!

Νικόλ Λειβαδάρη / Tvxs Ανάλυση
 
Η κυβέρνηση έκανε ρελάνς καίγοντας αυτοβούλως το -εξ αρχής… καμένο - χαρτί Πολύδωρα
 
η Νέα Δημοκρατία αυτοαπομονώθηκε πληρώνοντας τον μαξιμαλισμό της και περνώντας κάτω από τον πήχη που η ίδια εκτίναξε στα ύψη, και για πρώτη φορά μετά από 21 μήνες διαφαίνονται στον πολιτικό ορίζοντα δυνατότητες νέων συγκλίσεων και εν δυνάμει συναινέσεων.
Η χθεσινοβραδυνή εξέλιξη στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ διαμορφώνει νέα πολιτικά δεδομένα σε δύο επίπεδα: Αφ’ ενός ανοίγει προοπτικές διακομματικής διεξόδου από την κρίση των τηλεοπτικών αδειών και του μιντιακού-πολιτικού πολέμου.
Αφ’ ετέρου, και κυρίως, σπάει για πρώτη φορά το, απολύτως συμπαγές μέχρι σήμερα, «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο της αντιπολίτευσης και ανοίγει – ασταθείς μεν, κομβικές δε – γέφυρες συναίνεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους χώρους της κεντροαριστεράς και του κέντρου, ήτοι το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Για να επιτευχθεί αυτό η κυβέρνηση έκανε την επιλογή της πλήρους τακτικής οπισθοχώρησης, προσφέροντας μια – ήδη χαμένη - μάχη προκειμένου να κερδίσει τον πόλεμο.
 
Πως «κάηκε» το χαρτί Πολύδωρα

Στο πλαίσιο, δε, αυτής της επιλογής η απόσυρση της υποψηφιότητας Πολύδωρα πριν μπει καν στην ψηφοφορία και η αντικατάστασή της με τη λύση Μορώνη ήταν προαπαφασισμένη. Στόχος ήταν να αιφνιδιαστεί και να εκτεθεί η Νέα Δημοκρατία και σ’ αυτόν τον σχεδιασμό εντάχθηκε και η πρωινή επαναβεβαίωση της υποψηφιότητας Πολύδωρα μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Κατά τους επικριτές των κυβερνητικών χειρισμών η εν λόγω επαναβεβαίωση ήταν μια επίδειξη κυνικού ρεαλισμού, κατά τους πραγματιστές όμως δεν ήταν παρά η ενεργοποίηση του αυτονόητου ενστίκτου της πολιτικής επιβίωσης.
Σε κάθε περίπτωση ήταν μια κίνηση που απέδωσε πολιτικά, έστω και μέσα από νέες παράπλευρες απώλειες και υπαναχωρήσεις.
Το αίτημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να αντικατασταθεί στη θέση του αντιπροέδρου του ΕΣΡ ο Βασίλης Μουλόπουλος από τον Νίκο Κιάο έγινε επίσης δεκτό, και κατόπιν τούτου διαμορφώθηκε η νέα πλειοψηφία με 16 «ναι» (ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες), 6 «παρών» (Ν.Δ., ΚΚΕ), ένα «όχι» (Ένωση Κεντρώων) και ένα απών (Χρυσή Αυγή).
Το Μαξίμου δίνει στο ΕΣΡ και τις προσωρινές άδειες
Για τη συγκρότηση του ΕΣΡ χρειάζονται 19 θετικές ψήφοι καθώς (τα 4/5 της πλειοψηφίας) και, κατόπιν των χθεσινών εξελίξεων, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιμείνει στην διαμόρφωσή της, πάντοτε δια της τακτικής της οπισθοχώρησης: Σε σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου μετά την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, να γίνει δεκτό και το έτερο αίτημα της ΝΔ – εκείνο της μεταβίβασης στο ΕΣΡ και των αρμοδιοτήτων για τις προσωρινές άδειες των καναλιών.
Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση «παγώνει» ουσιαστικά την προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης για την χορήγηση των προσωρινών βεβαιώσεων λειτουργίας και θα προχωρήσει σε νέα σύγκλιση της Διάσκεψης των Προέδρων, με την ίδια πρόταση σε ό,τι αφορά τη σύνθση του ΕΣΡ, προκειμένου να πιέσει ακόμη περισσότερο τη Νέα Δημοκρατία.
Παππάς: Να γίνει το «Ναι» το «Παρών» της ΝΔ
«Στη διάσκεψη προέδρων έγιναν σημαντικά βήματα. Η προσπάθεια για λύση στο ΕΣΡ πρέπει να συνεχιστεί. Η ΝΔ να πάει από "ΠΑΡΩΝ" σε "ΝΑΙ"», ήταν το χαρακτηριστικό στίγμα που έδωσε το βράδυ μέσω twitter ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ενώ αντίστοιχο μήνυμα έστελνε νωρίτερα και το Μαξίμου με την επισήμανση: «Η ευρεία πλειοψηφία στην διάσκεψη των Προέδρων, υποχρεώνει την ΝΔ να αναλάβει τις ευθύνες της».
Εκ του αποτελέσματος, άλλωστε, οι εξελίξεις φέρνουν τη Νέα Δημοκρατία σε θέση άμυνας και χρεωμένη με μια επικοινωνιακή ήττα, την ώρα που έκανε επίδειξη θεσμικής και πολιτικής ισχύος και επιχειρούσε να ορίσει όλους τους κανόνες του παιχνιδιού.
Ενδεικτικές της αμηχανίας στην αξιωματική αντιπολίτευση ήταν και οι αιχμές του Νίκου Δένδια στη Βουλή περί υπόγειων διεργασιών και για «διακριτική συνεννόηση του προεδρείου» με τα άλλα κόμματα προκειμένου να σπάσει το αντιπολιτευτικό μέτωπο – αιχμές, που προκάλεσαν την αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Ηταν μια αναμενόμενη αντίδραση, καθώς το ΠΑΣΟΚ πρωτίστως, και δευτερευόντως και το Ποτάμι, μετρούν μόνον κέρδη από τη χθεσινή παρτίδα του πολιτικού πόκερ. Και τούτο διότι αφ΄ενός πέρασαν τις προτάσεις τους για τη σύνθεση του ΕΣΡ και, αφ΄ετέρου, μπορούν πλέον να διακηρύσσουν ότι διαθέτουν πολιτική αυτονομία και δεν αποτελούν ούτε «ουρά», ούτε «συνιστώσα» της δεξιάς.
 
Σε θέση άμυνας ο Μητσοτάκης
Στο δε πολιτικό δια ταύτα, στην επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων η ΝΔ θα είναι η μόνη που θα κληθεί να αποδείξει ότι δεν αποτελεί τον – κατά την κυβέρνηση – «κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των καναλαρχών».
Πόσο μάλλον, αφού στην δική της, χθεσινή πρόταση για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών έδειξε να κλείνει το μάτι στα κανάλια αφήνοντας θολό το τίμημα που θα κληθούν να καταβάλλουν για τις συχνότητες και αποφεύγοντας οποιαδήποτε μνεία σε ελάχιστο αριθμό εργαζομένων ανά τηλεοπτικό σταθμό…

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου