Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Μονόδρομος ο ανασχηματισμός για τον Αλέξη Τσίπρα μετά τις απανωτές ήττες της κυβέρνησης...???

Οι καραμπόλες και οι εξωκοινοβουλευτικοί και ο συσχετισμός δυνάμεων-Στελέχη αποφασισμένα να υπερασπιστούν με κάθε κόστος την πολιτική του αναζητά ο πρωθυπουργός.

Αποδυναμωμένη μέρα με τη μέρα εμφανίζεται η κυβέρνηση καθώς η μία υποχώρηση ακολουθεί την άλλη, με αφορμή όχι τόσο το πολιτικό σκηνικό που παραμένει ζοφερό σε πολλά μέτωπα, αλλά κυρίως λόγω του τηλεοπτικού πεδίου. Οι μάχες για την κυβέρνηση αποδεικνύονται δύσκολες και η ανάγκη διαχείρισης της κρίσης δεν φαίνεται σε αυτό το βαθμό να ικανοποιούν το πολιτικό σύνολο, αλλά και την κοινωνία.
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος, σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια που οργιάζουν εδώ και καιρό να ανακοινώσει τις αλλαγές στο κυβερνητικό του σχήμα. Αποφεύγοντας ωστόσο αυτή τη φορά να δώσει την ευκαιρία σε στελέχη που μπορεί, εν όψει δύσκολων αποφάσεων και ψηφισμάτων στη Βουλή, να σηκώσουν κόκκινη παντιέρα, ο πρωθυπουργός εδώ και καιρό έχει αποφασίσει να εντάξει στο νέο κυβερνητικό σχήμα μεγάλο αριθμό εξωκοινοβουλευτικών στελεχών. Η νέα κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα είναι στο πλαίσιο του ανασχηματισμού εντελώς διαφορετική σε πρόσωπα, και μόνο λίγες, ίσως οι αναγκαίες θα είναι οι μετακινήσεις των υπουργών που ήδη υπάρχουν στο κυβερνητικό συμβούλιο. Δομικός και ριζικός, όπως είναι γνωστό μετά από τις τοποθετήσεις της Όλγας Γεροβασίλη, θα είναι ο ανασχηματισμός του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δηλώνει έτοιμος και ανά πάσα στιγμή αναμένεται η ανακοίνωσή του. Ο μοναδικός πονοκέφαλος αυτή τη φορά υπήρξε σε θέματα ισορροπίας μεταξύ των δύο κομμάτων που βρίσκονται στην κυβέρνηση. Ο σχεδιασμός της νέας κυβέρνησης που προβλέπει μεταξύ άλλων και κατάργηση υπουργείων, αναγκαστικά θα οδηγήσει στη συρρίκνωση και του αριθμού των στελεχών των ΑΝΕΛ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, κάτι που ο Πάνος Καμμένος δεν υποδέχτηκε με ευχαρίστηση. Πολλά επίσης ήταν και τα στελέχη του  κυβερνώντος κόμματος που είτε είχαν την υπόσχεση ότι θα μπουν στην κυβέρνηση, είτε είχαν την βεβαιότητα ότι θα παραμείνουν σ’ αυτή, όμως βρίσκονται μπροστά σε νέα δεδομένα, λόγω της αλλαγής στη δομή της κυβέρνησης. Υπήρξαν καραμπόλες σε υπουργείο ήσσονος ωστόσο σημασίας, από την πλευρά όχι της παραγωγικότητας, αλλά από την άποψη ότι δεν έχουν επαφές με τους Θεσμούς και δεν συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις. Αυτό μαρτυράει εν πολλοίς κι ότι τα υπουργεία που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση ενδεχομένως να μην αλλάξουν επικεφαλής. Ίσως να υπάρξουν παρά μόνο μερικές εξαιρέσεις.
Όσο πιέζουν οι δύσκολες καταστάσεις και όσο η κυβέρνηση θα εμφανίζεται ηττημένη από τις επιλογές της τόσο ο χρόνος του ανασχηματισμού θα πλησιάζει. Πληροφορίες μάλιστα, από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, αναφέρουν ότι ο ήδη ο Αλέξης Τσίπρας, ενημερώνει μέσω του επιτελείου του, ότι πολλά από τα δεδομένα, ίσως και τις «υποσχέσεις» του θα ανατραπούν προκειμένου να γίνει πιο συμπαγές το νέο κυβερνητικό σχήμα. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να κάνει μίνι συνέντευξη-ενημέρωση στους υποψήφιους νέους και μη υπουργούς του για τις δυσκολίες και την πολιτική που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, προκειμένου να διακρίνει εάν και κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να υπερασπιστούν αυτή την τακτική συμμετέχοντας στο νέο κυβερνητικό σχήμα. 
Oι αλλαγές
Έτσι με τον αναμενόμενο ασχηματισμό ρόλο αναμένεται να αναλάβουν οι κύριοι: Τζανακόπουλος, Πιτσιόρλας, Γιώργος Τσίπρας και Στάικος, αλλά και οι κυρίες Βάκη και Αχτσιόγλου.
Σε άλλο υπουργείο αναμένεται να βρεθούν οι κύριοι Κουρουμπλής και Μπαλάφας, βέβαιο θεωρούν πολλοί ότι αλλάζει θέσει, μένοντας στο κυβερνητικό σχήμα η Όλγα Γεροβασίλη, ενώ ερωτηματικό μπαίνει πλάι στο όνομα του Ανδρέα Ξανθού.
Η  Όλγα Γεροβασίλη αποχωρεί από κυβερνητική εκπρόσωπος και τη θέση της θα λάβει ο κ. Τζανακόπουλος που είναι αυτή τη στιγμή Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού.
Η  Όλγα Γεροβασίλη σύμφωνα πάντα με πληροφορίες πιθανότατα θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών, που σπάει σύμφωνα με τα Προεδρικά Διατάγματα. Επίσης, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Παππάς αλλάζει υπουργείο και μεταφέρεται στο νέο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, από το οποίο βέβαια έχουν κοπεί οι αρμοδιότητες του Τουρισμού.


parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου