Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Ο Ντόναλντ Τραμπ και το τέλος του κόσμου... !!!

Μεγάλο μέρος των αναλύσεων που ακολούθησαν την επικράτηση του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές τείνουν να καθησυχάζουν τον κόσμο.

 Ιδίως οι...
«κεντροαριστεροί», αν και περισσότερο κακιωμένοι στο μέτρο που ήταν η εκεί «δικιά τους» που έχασε, συχνά επισημαίνουν πως το αμερικανικό σύστημα -με την καλή έννοια(!)- έχει τεράστιο δομικό βάρος. Τέτοιο που δεν επιτρέπει σοβαρές παρασπονδίες από τη βασική ρότα.

Στην πραγματικότητα, η ιδέα, κατοπτρική, παραδόξως, με την αντίστοιχη μιας ορισμένης ακραία δογματικής Αριστεράς, είναι πως, ως προς τα βασικά, τα πράγματα θα μείνουν ίδια.
Η επανάληψη του ίδιου, άλλωστε, είναι γι’ αυτήν την πολιτική οικογένεια ο στόχος του αμαλγάματος σύνεσης και εκσυγχρονισμού, που προτείνουν παντού και πάντα.

Κοσμοπολίτες ρέκτες της παγκοσμιοποίησης, των ανοικτών για το κεφάλαιο συνόρων, οπαδοί της επιβράβευσης των «άξιων» και της «αριστείας», διαπρύσιοι υποστηρικτές των «μεταρρυθμίσεων», που ένα καλό στον απλό κόσμο δεν έχουν φέρει δεκαετίες τώρα, είναι οι κατεξοχήν τζιχαντιστές της εποχής μας.

Αν οι τύποι με τις κελεμπίες αναπολούν το ένδοξο παρελθόν του ισλαμικού μεγαλείου, αυτοί με τα επώνυμα κοστούμια κάνουν και θα κάνουν τα πάντα προκειμένου ο άθλιος καπιταλισμός του καιρού μας, το αγαπημένο τους -δυναμικό όσο και οι ίδιοι- σύστημα, να μείνει κυρίαρχος και αδιαμφισβήτητος. Κι ως προς αυτό θα είναι άτεγκτοι.

Μην έχουμε καμιά αμφιβολία. Αν στην τελική ευθεία βρισκόταν ο Μπέρνι Σάντερς αντί της Χίλαρι, αυτοί θα ψήφιζαν Τραμπ.

Από αυτήν την άποψη λοιπόν, πράγματι θα έχουμε επανάληψη του ίδιου. Πράγμα, ωστόσο, κάθε άλλο παρά καθησυχαστικό. Γιατί, εκτός του ότι το ίδιο είναι πολύ κακό για τη μεγάλη κοινωνική πλειονότητα, επιπλέον είναι ένα ίδιο που χειροτερεύει ραγδαία. Ως δείκτης αυτού, ο Τραμπ ίσως αποδειχτεί πολύ επικίνδυνος.

Εχει ξαναγίνει με τους φασισμούς στον Μεσοπόλεμο. Οταν έπρεπε «όλα να αλλάξουν, για να μείνουν όλα ίδια».

Ο Βόλφγκανγκ Στρέεκ, στο τελευταίο του βιβλίο, αξιοποιώντας μια πολύ ενδιαφέρουσα προβληματική, ισχυρίζεται πως ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που τείνει προς το τέλος του, το οποίο δεν βρίσκεται μακριά στον χρόνο...

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Χρήτου Λάσκου στην ΕΦ.ΣΥΝ. πατώντας ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου