Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Μήνυμα Τσίπρα προς δανειστές... Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες...!!!

Μήνυμα προς τους δανειστές-κυρίως προς τον Β. Σόιμπλε- πως θα πρέπει να τηρήσουν τη συμφωνία και να απομειώσουν το ελληνικό χρέος, 

 προκειμένου η χώρα να...
συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αναμένεται να αποστείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του το απόγευμα σήμερα, ενώ θα αναφερθεί και στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να κλείσει την αξιολόγηση, χωρίς νέα οδυνηρά μέτρα.


Ο Αλέξης Τσίπρας, επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, αναμένεται να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό πρωτίστως επίπεδο, έως και τις 5 Δεκεμβρίου που θα συνεδριάσει το Eurogroup, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση με ανοιχτό τουλάχιστον το θέμα των πλεονασμάτων του 3,5% για το 2019 και το 2020, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα απαιτηθούν οδυνηρά μέτρα, που είναι βέβαιον ότι δεν τα αντέχει καμία κυβέρνηση και, πρωτίστως, δεν τα αντέχει η χώρα. 

Για το Μεσοπρόθεσμο, πέρασαν, ως γνωστόν, οι θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών έναντι του ΔΝΤ, που επέμενε στη μείωσή τους κατ’ αρχήν στο 1,5%. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι μέσω των μεσοπρόθεσμων ο Β. Σόιμπλε επιδιώκει να παρακωλύσει τις συζητήσεις, προκειμένου οι αποφάσεις να ληφθούν το φθινόπωρο του 2017, μετά τις γερμανικές εκλογές. 

Οι παρεμβάσεις του Αλ. Τσίπρα για συνδρομή σε ευρωπαίους ηγέτες θα αφορούν και τα εργασιακά, όπου οι θεσμοί -παρά τις όποιες μικροϋποχωρήσεις τους- παραμένουν σε θέσεις που αναμένεται να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση, ενώ στο Μαξίμου εκτιμούν πως η διαφορά στο δημοσιονομικό θα γεφυρωθεί.

Σταθερότητα και συνοχή

Ο πρωθυπουργός, με την ομιλία του στην ΚΟ, αναμένεται να αποστείλει, όμως, πρωτίστως, μηνύματα κυβερνητικής σταθερότητας και συνοχής. Δεν είναι τυχαίο πως στους εννέα υπουργούς και αναπληρωτές που έμειναν εκτός κυβέρνησης με τον ανασχηματισμό, το Μαξίμου-σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν εσωκομματικοί τριγμοί- πρότεινε κοινοβουλευτικές θέσεις, έστω και αν η πλειοψηφία τους τις αρνείται. 

Προς το παρόν, μόνο ο Νίκος Ξυδάκης φέρεται να έχει δεχθεί τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος, ενώ ο Δημήτρης Μάρδας αναλαμβάνει σύνδεσμος μεταξύ κυβέρνησης, κοινοβουλευτικής ομάδας και κόμματος στον τομέα της οικονομίας.

Και… κοινοβουλευτικός ανασχηματισμός;

Στις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, πάντως, όπως και σε θέσεις Προέδρων Επιτροπών της Βουλής, αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές, οι οποίες θα αποφασιστούν σήμερα.

Προώθηση κοινοβουλευτικού έργου

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στο κοινοβουλευτικό έργο που θα προωθήσει η κυβέρνηση, πέραν των νόμων για τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης. 

Όπως αποκάλυψε η “Realnews” την Κυριακή, το Μαξίμου εξετάζει τις δυνατότητες, σε συνεργασία με τους δανειστές, ένα μέρος του πλεονάσματος να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Ξεκινά περιοδείες

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, ξεκινά περιοδείες στη χώρα, αλλά και στοχευμένες συναντήσεις με κοινωνικές ομάδες, με τις οποίες οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάζονται.

Την Πέμπτη θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα εγκαινιάσει και επισήμως το γραφείο πρωθυπουργού στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ την Παρασκευή, εκτός απροόπτου, θα επισκεφθεί τη Θράκη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου