Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Ο γρίφος των εκλογών...!!!

TVXS Ανάλυση

Είναι η πρώτη φορά επί κυβέρνησης Τσίπρα που η εκλογολογία πυροδοτήθηκε με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού, 

που μιλώντας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες στην περίπτωση αποτυχίας της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές.

Ο ίδιος δεν το επιθυμεί και στο Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξούν ότι στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα υπάρξει πολιτική συμφωνία επί της αρχής παρόλο που θα μείνουν εκκρεμότητες προς υλοποίηση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.
Με βάση αυτή τη συμφωνία, όπως εκτιμούν στο οικονομικό επιτελείο, θα οριστικοποιηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους και θα γίνει η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Ωστόσο, ακόμη και αν έτσι εξελιχθούν τα πράγματα, η περιπέτεια δεν τελειώνει εκεί. Γιατί στη διάρκεια του Δεκεμβρίου θα κριθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και οι όροι που θέτει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν αντέχονται από την ελληνική κοινωνία και οποιαδήποτε κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ ζητά:
-Μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ και κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών.
-Μείωση των κύριων συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.
-Μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο που δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Διπλός κίνδυνος
Το πρόβλημα είναι ότι το Βερολίνο θεωρεί απολύτως αναγκαία τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και για το λόγο αυτό δεν εξετάζεται στην ευρωζώνη σενάριο απεμπλοκής του. Ετσι, αν το ΔΝΤ εμμείνει στις απαιτήσεις του τις οποίες θα απορρίψει η κυβέρνηση, τότε η συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα θα τιναχτεί στον αέρα και θα ανοίξει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές σε συνθήκες σύγκρουσης με το ΔΝΤ και με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε εφόσον συνταχθεί μαζί του.
Μέχρι στιγμής ο Β. Σόιμπλε στέλνει σταθερά αρνητικά μηνύματα, άλλοτε υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν γίνει αρκετές μεταρρυθμίσεις από ελληνικής πλευράς, άλλοτε μεταθέτοντας κάθε σοβαρή συζήτηση για το χρέος για το 2018. Επομένως, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει σοβαρή δυσπιστία για τις προθέσεις του και για τις επόμενες κινήσεις του και η δυσπιστία αυτή δεν πρόκειται να αμβλυνθεί από τα θετικά μηνύματα που αναμένεται να στείλουν με την παρουσία τους στην Αθήνα τη Δευτέρα ο Επίτροπος Π. Μοσκοβισί και ο Μπ. Κερέ από το ΔΣ της ΕΚΤ.
Διπλό μήνυμα
Με αυτά τα δεδομένα, μια πιθανή ερμηνεία της αναφοράς του πρωθυπουργού στην πιθανότητα εκλογών αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, λόγω ΔΝΤ και Σόιμπλε, βρίσκεται στην πρόθεσή του να απευθυνθεί ταυτόχρονα στους πιστωτές και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Εμμέσως, δηλαδή, ο Α. Τσίπρας καλεί τους πιστωτές να συναισθανθούν τις δικές τους ευθύνες για να μην ακυρωθούν οι ελληνικές προσπάθειες και να μην διακινδυνευθεί η πολιτική και οικονομική σταθερότητα σε μια συγκυρία ευαίσθητη για την προσφυγική κρίση.
Παράλληλα, απευθύνεται στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη που ζητά επιτακτικά εκλογές (χωρίς να διευκρινίζει αν αυτό θέλει να γίνει ακόμη και με ανοιχτή την αξιολόγηση) για να του πει ότι κάποιες φορές τέτοια αιτήματα γίνονται αποδεκτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου