Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Θρίλερ και σκληρό παρασκήνιο με τη μίνι σύνοδο για το χρέος...!!!

Tvxs Ανάλυση 

Θολό τοπίο και σκληρό παρασκήνιο επικρατεί γύρω από την συνάντηση του - διευρυμένου - Washington Club για το ελληνικό χρέος.

Παρά τη διάψευση περί της διεξαγωγής της από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση θα γίνει, αλλά θα αναβληθεί για λίγες ημέρες προκειμένου να διεξαχθεί με μυστικότητα και όχι στο Βερολίνο αλλά σε άλλη ευρωπαϊκή πόλη.
ΜΝΙ: Δεν ακυρώθηκε η συνάντηση
Τις πληροφορίες αυτές ενισχύει και δημοσίευμα του γερμανικού πρακτορείου ΜΝΙ το οποίο αναφέρει: «Η συνάντηση δεν ακυρώθηκε, αλλά προγραμματίστηκε σε νέα ημερομηνία,
προκειμένου να μην τραβήξει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης».
Παράλληλα, ευρωπαϊκές πηγές επιμένουν ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις μεταξύ των δανειστών για το ελληνικό χρέος οπωσδήποτε πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου - διαβουλεύσεις, που θα έχουν ως κύριο στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης και τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας.
Ο αυτό - εγκλωβισμός Σόιμπλε, άλλωστε, στην επιμονή να μετάσχει το Ταμείο στο πρόγραμμα χωρίς όμως να γίνουν δεκτές οι θέσεις του για ουσιαστική ελάφρυνση χρέους, βρίσκονται πίσω και από την σπουδή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών να διακηρύξει πως δεν υπάρχει καμία ειδική συνάντηση για το ελληνικό ζήτημα.
Η Suddeutsche Zeitung 
Τη συνάντηση του  Washington Club αποκάλυψε χθες η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, γράφοντας ότι το ραντεβού έχει κλείσει για την Παρασκευή στο Βερολίνο με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και εκπροσώπων της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Στόχος της συνεδρίασης, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ήταν η επίτευξη συμφωνίας για τη συμμετοχή του Ταμείου στο χρηματοδοτικό σκέλος του ελληνικού προγράμματος βοήθειας.
H διάψευση Σόιμπλε
Η εκπρόσωπος του Σόιμπλε, όμως, διέψευσε το πρωί το δημοσίευμα δηλώνοντας ότι «δεν θα γίνει καμία τέτοιου είδους συνάντηση» και προσθέτοντας μόνον ότι «το Βερολίνο βρίσκεται σε τακτική επαφή με τους Ευρωπαίους εταίρους».
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες συνδέουν τη διάψευση αυτή με την ενόχληση Σόιμπλε για το γεγονός ότι διέρρευσε η πληροφορία για τη σύγκλιση του Washington Club.
Η συνάντηση των πιστωτών με στόχο την εξεύρεση λύσης για την ελάφρυνση του χρέους διαμορφώνει συνθήκες πολιτικής πίεσης στο εσωτερικό της Γερμανίας για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει χτίσει το προσωπικό του αφήγημα στην θέση ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται - και δεν θα πάρει - καμία ανακούφιση στο μέτωπο του χρέους.
Το παρασκήνιο και το σχέδιο συμβιβασμού
Κατά τις πληροφορίες, η συνάντηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία άλλων ευρωπαϊκών χωρών και με κομβικό τον ρόλο της Κομισιόν που, εν μέσω της γενικευμένης εικόνας πολιτικής αστάθειας στην Ευρώπη, επιθυμεί να κλείσει άμεσα το ελληνικό μέτωπο με κάποιες παραχωρήσεις προς την Αθήνα.
Στο πλαίσιο αυτό το Βερολίνο πιέζεται έντονα να δεχθεί έναν συμβιβασμό που δεν θα «θυσιάζει» μεν το αφήγημα Σόιμπλε, αλλά θα ανοίγει το θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σχέδιο που συζητείται αυτή τη στιγμή είναι να διατηρηθεί μεν - και μέχρι νεωτέρας τουλάχιστον - ο στόχος των πλεονασμάτων στο 3,5% έως το 2022, αλλά παράλληλα να τεθεί και το πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα εφαρμοστούν μετά το 2018.
Για να ικανοποιηθεί, δε, και η ελληνική πλευρά, ο στόχος των πλεονασμάτων μπορεί να συνοδευθεί από την αίρεση αναθεώρησής τους το 2018, εάν «το επιβάλλουν οι συνθήκες» και εφ' όσον η Ελλάδα έχει υλοποιήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου