Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Για εμάς χωρίς εμάς η συζήτηση για το χρέος - Χωρίς λύση δεν κλείνει η αξιολόγηση...!!!

Washington Group για το χρέος την Παρασκευή - Τι πρέπει να «δώσουν» οι Ευρωπαίοι - Στην Αθήνα Μοσκοβισί - Κερέ

Στο γόρδιο δεσμό του χρέους κολλάει η αξιολόγηση και απομακρύνεται όλο και περισσότερο η πιθανότητα ολοκλήρωσής της, μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, αφού πρώτον, υπάρχουν εκκρεμότητες σε εργασιακά και δημοσιονομικά και δεύτερον, η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν έχει διασφαλιστεί – αφού δεν υπάρχει συμφωνία για το χρέος.

Οι ελπίδες για ολοκλήρωση της δύσκολη αξιολόγησης, θα μετατεθούν για τις 22 Δεκεμβρίου - μήπως και μέχρι τότε έχει ξεκαθαριστεί τι θα κάνει το ΔΝΤ. Η επίλυση του προβλήματος του χάσματος που χωρίζει ΔΝΤ και Γερμανία θα επιχειρηθεί να λυθεί στο Washington Group που συνεδριάζει την Παρασκευή, για το ελληνικό χρέος, χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας...
Το βάρος πέφτει στο ζήτημα του χρέους, αφού το μεγαλύτερο πρόβλημα στην είσοδο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, εκτός από τα μέτρα που θα πρέπει να συμφωνήσει η ελληνική πλευρά, είναι η συμφωνία των ευρωπαίων στην ελάφρυνση του χρέους από το 2018, ώστε οι χρηματοδοτικές ανάγκες να είναι μειωμένες το 2019 και το 2020 και να μπορεί να μειωθεί η απαίτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2%.
Υπενθυμίζεται ότι ακόμη το κουαρτέτο επιμένει σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και για τα τρία χρόνια 2018,2019 και 2020 με αποτέλεσμα να υπάρχει χάσμα στα δημοσιονομικά στην - απαραίτητη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης –συμφωνία για το μεσοπρόθεσμο.

Washington Group για το χρέος την Παρασκευή

Στη διάσκεψη του Washington Group, θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της Ευρωζώνης και το θέμα του ελληνικού χρέους με στόχο την επιστροφή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ στη συζήτηση δεν θα συμμετέχει η ελληνική πλευρά, που αναμένει με ενδιαφέρον..τα συμπεράσματά της.

Στη διάσκεψη θα συμμετέχουν πέραν των τεσσάρων μεγάλων κρατών μελών (Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας) και του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας και προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, εκπρόσωπος του ΔΝΤ και εκπρόσωπος της ΕΚΤ, με σκοπό να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας.

Ουσιαστικά θα αναζητηθεί μια φόρμουλα συμβιβασμού καθώς το ΔΝΤ ζητά είτε μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 είτε για περισσότερα μέτρα που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Και ταυτόχρονα να «γίνει σεβαστή» η θέση Γερμανίας και Ολλανδίας για αναβολή της συζήτησης για την οριστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους μετά το 2018.

Μια ρήξη με το ΔΝΤ θα έφερνε σε δύσκολη θέση τον κ. Σόιμπλε έναντι του γερμανικού κοινοβουλίου, ενώ αντίθετα μια γεφύρωση του χάσματος θα έλυνε και το πρόβλημα των δημοσιονομικών διαφορών που σήμερα εμποδίζουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αν λάβει το πράσινο φως από τη Γερμανία το EWG που συνεδριάζει στο τέλος του μήνα θα μπορέσει να επιτρέψει χαμηλότερα πλεονάσματα, δίνοντας το πράσινο φως στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Τι πρέπει να «δώσουν» οι Ευρωπαίοι

Ουσιαστικά στη διάσκεψη της Παρασκευής θα επιχειρηθεί να βρεθεί μια χρυσή τομή - ένας τρόπος ώστε ληφθούν αποφάσεις για το πακέτο των άμεσης εφαρμογής βραχυπρόθεσμων μέτρων που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μαΐου και να υπάρξει μια δέσμευση - έναντι του ΔΝΤ - που θα αφορά στις γενικές κατευθύνσεις των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων.
Και αυτή η λύση να γίνει αποδεκτή από το ΔΝΤ ώστε να οριστικοποιήσει την απόφασή του για επιστροφή στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου ήδη στο Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου, έγινε σαφές από τις δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ, ότι θα πρέπει να εξεταστεί η εν μέρει συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος για χάρη του ΔΝΤ (και για χάρη της Γερμανίας που θέλει το ΔΝΤ) ώστε να επιστρέψει στο πρόγραμμα.

Όπως είχε πει ο Γερoύν Ντάισελμπλουμ "ίσως χρειαστεί να συζητήσουμε λίγο παραπάνω τη δεύτερη φάση των μέτρων (μεσοπρόθεσμων), αλλά στο τέλος του 2016 δεν μπορείς να είσαι ακριβής στα μέτρα που θα χρειαστούν το 2018", ανέφερε, λέγοντας ότι "θα έχουμε τη συζήτηση με το ΔΝΤ για την καθαρότητα που θέλουν (στο ΔΝΤ), αλλά δεν μπορούμε να έχουμε πλήρη καθαρότητα". Τώρα όμως θα επιχειρηθεί να εκφραστούν τα μέτρα με αρκετή καθαρότητα, να είναι περισσότερο από υποσχέσεις και να επιτρέπουν διαφορετικούς υπολογισμούς ώστε να βγαίνει το μεσοπρόθεσμο και το χρέος να γίνει τόσο βιώσιμο ώστε να συμφωνήσει το ΔΝΤ στην συμμετοχή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Άτυπη Σύνοδος» στο Βερολίνο για το χρέος της Ελλάδας, χωρίς την Ελλάδα!

«Άτυπη Σύνοδος» στο Βερολίνο για το χρέος της Ελλάδας, χωρίς την Ελλάδα!

Στενό χρονοδιάγραμμα

Στις 28 Νοεμβρίου κι ενώ στις Βρυξέλλες θα συνεδριάζει το EWG για το χρέος και τα προαπαιτούμενα το, στην Αθήνα αναμένονται οι κ.κ. Μοσκοβισί και Κερέ, οι οποίοι θα κοινοποιήσουν στην ελληνική πλευρά και τα αποτελέσματα και τις αποφάσεις του Washington Group της Παρασκευής, που θα καθορίσουν και τι μέλλει γενέσθαι....
Αν όλες οι εκκρεμότητες δεν έχουν λυθεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, (όπως τα προαπαιτούμενα του εργασιακού, των κόκκινων δανείων και του δημοσιονομικού κενού του 2018 και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018), η ολοκλήρωση της αξιολόγησης... θα αναβληθεί.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου