Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Η Αθήνα περιμένει τον Ομπάμα και φοβάται τον Τραμπ...!!!

Tvxs Ανάλυση 

Ο Ομπάμα κομίζει προσδοκίες και ο Τραμπ νέες αγωνίες στο Μαξίμου. 

Kαι η - παγκόσμια - πλεύση σε αχαρτογράφητα νερά στην οποία οδηγεί η εκλογική ανατροπή στις ΗΠΑ παράγει, σε πρώτο χρόνο, τουλάχιστον μία βεβαιότητα στο ελληνικό κυβερνητικό επιτελείο: Ότι εάν έως τώρα το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης αποτελούσε βασική προτεραιότητα, πλέον συνιστά επιτακτική ανάγκη.
Μετά τον πρώτο θερμό απόηχο των αμερικανικών εκλογών σε Βερολίνο, Βρυξέλλες και Αθήνα, η νίκη Τραμπ μπαίνει στη διαδικασία της αποτίμησης, οι στρατηγικές επανεξετάζονται και οι κίνδυνοι ιεραρχούνται.

Οι τρεις απειλές του  «Trump effect»
Για την ελληνική πλευρά, δε, οι βασικοί κίνδυνοι, στο κακό σενάριο του «Τραμπ effect», μπορεί να είναι τρεις:
Ο πρώτος είναι, εν μέσω ενός νέου κύματος παγκόσμιας αβεβαιότητας, να χαθεί η δυναμική που φαίνεται να διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα πάνω στην προοπτική της άμεσης, τριπλής λύσης στα θέματα της αξιολόγησης, του χρέους και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Πρόκειται για μια δυναμική η οποία, όπως επισημαίνουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, αποτυπώνεται καθαρά και στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων που έχουν υποχωρήσει κοντά στα επίπεδα του περασμένου Μαΐου, στον απόηχο της συμφωνίας του Eurogroup.
Θα γίνει πιο σκληρό το ΔΝΤ;
Ως δεύτερος κίνδυνος, εάν η ελληνική εκκρεμότητα παραταθεί μετά τον Γενάρη και την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο, υποδεικνύεται μια ενδεχόμενη στροφή του ΔΝΤ σε ακόμη πιο σκληρές θέσεις υπό την επιρροή της προεδρίας Τραμπ. Το Ταμείο είναι μεν ανεξάρτητο, οι ΗΠΑ όμως είναι ο μεγαλύτερος μέτοχός του. Και μια εσωστρεφής στροφή της αμερικανικής πολιτικής μπορεί να φέρει την Ευρώπη αντιμέτωπη με μεγαλύτερες απαιτήσεις ανάληψης κόστους για το ελληνικό ζήτημα, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται.
Η τρίτη απειλή είναι πιο μακροπρόθεσμη και περιγράφηκε ήδη και από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Γιώργο Χουλιαράκη στη Βουλή. Αφορά την προεκλογική δέσμευση Τραμπ για εκτόξευση των κρατικών δαπανών και παράλληλη μείωση των φόρων - μια δέσμευση, που εάν υλοποιηθεί θα εκτοξεύσει και το αμερικανικό έλλειμμα. Σε μια τέτοια περίπτωση, το ευρώ θα ανατιμηθεί σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τον κλοιό της εσωτερικής δημοσιονομικής υποτίμησης στην Ελλάδα. Εάν, δε, η Fed απαντήσει με αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, θα μειωθεί η ρευστότητα με επίσης σοβαρές συνέπειες στην Ευρώπη και την Ελλάδα.
Ορόσημο το Eurogroup  της 5ης Δεκεμβρίου
«Όλα αυτά μπορεί να συμβούν, όπως και τίποτα απ’ όλα αυτά μπορεί να μη συμβεί», σημείωνε χθες κυβερνητική πηγή προσθέτοντας: «Ασφαλείς προβλέψεις με απρόβλεπτους παίκτες δεν υπάρχουν. Οπότε, η ασφαλής οδός είναι να κλείνουν τα ανοιχτά μέτωπα».
Ως εκ τούτων, στην πρώτη κυβερνητική αποτίμηση μετά την εκλογική ανατροπή στις ΗΠΑ επαναβεβαιώνεται μετ' επιτάσεως ότι το ορόσημο για τις αποφάσεις περί την Ελλάδα παραμένει το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. 
Ο ρόλος Ομπάμα
Η δε επίσκεψη Ομπάμα σε Αθήνα και Βερολίνο εξακολουθεί να θεωρείται υψηλής σημασίας καθώς εκτιμάται ότι ο - πλήρης εξουσιών ακόμη - Αμερικανός πρόεδρος θα διατηρήσει την πίεση προς την πλευρά Μέρκελ και Σόιμπλε για λύση στο θέμα του χρέους.
Διπλωματικές πηγές, δε, επισημαίνουν ότι ιστορικά, στις μεταβατικές περιόδους της προεδρίας, η αμερικανική γραφειοκρατία σπεύδει να κλείσει ευαίσθητα μέτωπα.
Τη δική της σημασία, δε, έχει και η χθεσινή επισήμανση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη ότι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, καταγράφεται ένα ανάλογο κλίμα και στις Βρυξέλλες υπέρ της ταχείας ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και με «κλείδωμα» της συμμετοχής του ΔΝΤ.
Ο διάδοχος του Τζακ Λιου
Εάν αυτή η λύση, με απόφαση εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και ουσιαστικά βήματα προσδιορισμού των μεσοπρόθεσμων μέτρων, κλείσει στο Eurogroup της 5η Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ελλάδα θα μπορεί να υποδεχθεί την προεδρία Τραμπ  θωρακισμένη με «ζώνη ασφαλείας».
Από εκεί και πέρα, όπως σημειώνουν τόσο ελληνικές όσο και κοινοτικές πηγές, το πιο σαφές πρώτο στίγμα για τη νέα εποχή στις πολιτικο - οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ και Ευρώπης θα δοθεί μόλις ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώσει το όνομα του διαδόχου του Τζακ Λιου στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.
Οι τελευταίες πληροφορίες που μετέδωσε χθες το βράδυ το CNBC φέρουν ως φαβορί για τη θέση του υπουργού Οικονομικών τον Τζέημς Ντάιμον, νυν διευθύνοντα σύμβουλο της JP Morgan Chase. Ο Ντάιμον, ένας από τους πιο ισχυρούς και πλουσιότερους τραπεζίτες της Αμερικής, τυγχάνει πλην των άλλων ομογενής τρίτης γενιάς και έλκει την καταγωγή του από τη Λακωνία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου