Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Η ΕΕ βάζει «κόκκινες γραμμές» στον Τραμπ... !!!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε ότι θα συνεργαστεί με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ και την ίδια ζητά να τηρήσει όλες τις διεθνείς συμφωνίες που...
 
έχει ήδη αμφισβητήσει συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή και τον περιορισμό των κυρώσεων στο Ιράν, γράφει το Bloomberg.

Σε χθεσινοβραδινό δείπνο εργασίας των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ για να συζητηθεί το μέλλον της σχέσης ΕΕ-ΗΠΑ μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, οι υπουργοί έστειλαν το μήνυμα ότι δεν πρόκειται θα διατηρήσουν την αντίθεσή τους στην ρωσική πολιτική στην Ουκρανία.


«Αναμένουμε μία πολύ στενή συνεργασία με την επόμενη διοίκηση των ΗΠΑ» είπε η Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, μετά τη συνάντηση. «Για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντικό να εργαστούμε πάνω στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και στην προστασία της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν» πρόσθεσε.

Η νίκη του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα απειλεί την 8ετή στενή συνεργασία της Ευρώπης με τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της θητείας Ομπάμα και την πολυετή συνεργασία που θεμελιώνεται με το ΝΑΤΟ. Ο Τραμπ έχει εκφράσει αμφιβολίες τόσο για την συμφωνία του ΟΗΕ για το κλίμα, όσο και για τη συμφωνία με το Ιράν που σφυρηλατήθηκε από τη διοίκηση Ομπάμα και έχει εκφράσει αμφιβολίες για τα πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει η χώρα του από την ηγετική θέση στο ΝΑΤΟ.

Ο Τραμπ επίσης έχει πει πολύ καλά λόγια για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος με την προσάρτηση της Κριμαίας και την στήριξη των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, έχει ωθήσει τις ΗΠΑ και την ΕΕ στο να επιβάλουν κυρώσεις εναντίον της χώρας του.

«Η ΕΕ έχει αξιωματική θέση για την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και για την κατάσταση στην Ουκρανία» είπε η Μογκερίνι «και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ανεξαρτήτως άλλων αλλαγών σε άλλες πολιτικές».

Κάποιοι από τους υπουργούς Εξωτερικών εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο Τραμπ, ένας κατασκευαστής χωρίς πολιτική εμπειρία, θα κινηθεί με μικρότερη διάθεση για αντιπαράθεση σε σχέση με την προεκλογική περίοδο. «Υπάρχει πάντα μία απόσταση ανάμεσα στον υποψήφιο και τον εκλεγμένο πρόεδρο» είπε ο ΥΠΕΞ της Σλοβακίας Miroslav Lajcak, της χώρας που φιλοξένησε τη σύνοδο. «Θα περιμένουμε να δούμε τα πρακτικά βήματα της νέας διοίκησης και θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε το μήνυμα για τις προσδοκίες μας» συμπλήρωσε...

 topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου