Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Και εγένετο ανασχηματισμός: Οι κερδισμένοι, οι χαμένοι και το μεγάλο «αγκάθι»...!!!

Όπως κάθε ανασχηματισμός, έτσι και ο χθεσινοβραδινός, έχει τους χαμένους και τους κερδισμένους του. Χαμένοι είναι, φυσικά, 

 όσοι αποχωρούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, κερδισμένοι όσοι μπαίνουν σε αυτό. Σκαλίζοντας όμως πιο …βαθιά, παραθέτουμε αυτούς που, κατά την άποψή μας, έπαιξαν και… έχασαν, αυτούς που έπαιξαν και κέρδισαν.

Οι κερδισμένοι 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάθε νέα είσοδος και μάλιστα σε υπουργική θέση, δημιουργεί νέες προσδοκίες και, θετικές, συζητήσεις: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Έφη Αχτσιόγλου, Δημήτρης Λιάκος, Γιώργος Βασιλειάδης, Κώστας Γαβρόγλου είναι τα …πρωτάκια του Υπουργικού Συμβουλίου. 

Οι «νυν» του Μεγάρου Μαξίμου...
Από όλους αυτούς όμως, η περίπτωση που θα σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος στις πλάτες του είναι ο Δ. Τζανακόπουλος. Κάτι σαν …Νίκος Παππάς και Όλγα Γεροβασίλη μαζί, αφού θα είναι υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος ταυτοχρόνως (χωρίς πάντως όλες τις αρμοδιότητες που είχε πριν ο Ν. Παππάς). Είναι ο άνθρωπος με τη σκληρή δουλειά και την εχεμύθεια που τον χαρακτηρίζει, κέρδισε μια θέση δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, από τότε που εκείνος ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (αλλά με στενή επικοινωνία, από τη νεολαία ακόμη). Τώρα όμως, στην κρισιμότερη καμπή αυτής της κυβέρνησης, θα αναλάβει την εκπροσώπησή της, την επικοινωνία με τους δημοσιογράφους.
Ένα ερώτημα δεν έχει απαντηθεί ακόμη ωστόσο: Και τώρα, ποιος θα γράφει τις ομιλίες του πρωθυπουργού; Παρών, επίσης, στο Μέγαρο Μαξίμου ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, οι οργανωτικές ικανότητες του οποίου εκτιμήθηκαν πολύ από τον πρωθυπουργό. Αναλαμβάνει σε έναν τομέα που …πονούσε ως τώρα η κυβέρνηση: στρατηγικός σχεδιασμός και συντονισμός. Δύσκολη δουλειά, αλλά γι’ αυτό δεν είναι… φτιαγμένοι οι ικανοί;
...και οι «πρώην»
Για τους όχι και τόσο προσεκτικούς παρατηρητές, μπορεί μπορεί να θεωρηθεί ότι Ν. Παππάς και Ολγ. Γεροβασίλη χάνουν εξαιτίας της απομάκρυνσής τους από το πρωθυπουργικό Μέγαρο. Και όμως. Εκτός του ότι ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής θα διατηρήσει γραφείο εντός του Μεγάρου, οι δύο «πρώην» θα συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο σκληρό πυρήνα της κυβέρνησης, γεγονός που αποτυπώνεται και στο ότι θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στον πρωινό καφέ της κυβέρνησης.
Όσον αφορά τον Ν. Παππά, είναι ο υπουργός που η αντιπολίτευση μετά χαράς θα έβλεπε την κεφαλή του επί πίνακι, παραμένει, ωστόσο, ισχυρός με ουσιαστικές αρμοδιότητες στα media, επίσης με αρμοδιότητες που θα πηγάζουν από την ψηφιακή πολιτική, τις τηλεπικοινωνίες και την ενημέρωση (και τις αντίστοιχες Γραμματείες).
Η Ολγ. Γεροβασίλη, από την πλευρά της, αναβαθμίζεται σε υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης και θα αποτελέσει, έτσι, την …αιχμή της κυβερνητικής πολιτικής για ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, σε αντίθεση με τον τρόπο που αυτή είχε …συνηθίσει να λειτουργεί επί δεκαετίες (κομματικό κράτος, γραφειοκρατία, διαφθορά). Μια δημόσια διοίκηση που, όπως επισημαίνουν συνεργάτες της υπουργού, από το 2010 και μετά, οι κυβερνήσεις πριν τον ΣΥΡΙΖΑ και οι υπουργοί (συμπεριλαμβανομένου του Κυριάκου Μητσοτάκη), την έβλεπαν μόνο ως …μνημονιακή υποχρέωση: μείωση αριθμού δημοσίων υπαλλήλων κ.ο.κ. 
Πολύ σκληρός για να… πεθάνει
Ο πρώτος τη τάξει υπουργός (με βάση το παλιό οργανόγραμμα τουλάχιστον) είναι ένας πολιτικός που ήταν, ως την τελευταία στιγμή με το… ένα πόδι έξω από το Υπουργικό Συμβούλιο: ο Πάνος Σκουρλέτης. Αποτέλεσε θέμα τόσο στο Συνέδριο όσο και στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά, εξάλλου κάποιοι βιάστηκαν να τον αναγορεύσουν σε …εσωκομματικό πόλο, ενώ ακόμη και μία μέρα πριν την ανακοίνωση του νέου υπουργικού σχήματος, έδειξε να είναι απέναντι σε κυβερνητικές επιλογές. Και όμως. Ο ίδιος έδειξε ευελιξία, έδειξε ότι δεν είναι εγκλωβισμένος από τη λογική ομάδων ενώ, όπως φάνηκε, η σχέση του με τον πρωθυπουργό ξεκινά από παλιά και θα έχει πολύ μέλλον. Θα συμμετέχει, και αυτός σημειωτέον, στον πρωινό καφέ του Μ. Μαξίμου.

Οι χαμένοι 

Το μεγάλο «αγκάθι»
Η επόμενη ημέρα των ανακοινώσεων της νέας κυβέρνησης βρίσκει τον Νίκο Φίλη εκτός. Η αδιαμφισβήτητη επιτυχία του, εν μέσω οικονομικής κρίσης, να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς προβλήματα, δεν στάθηκε επαρκής λόγος για την παραμονή του στο κυβερνητικό σχήμα. Κάποιοι θα πουν ότι τον… σκότωσαν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και η Εκκλησία.
Εκείνο, όμως, που μάλλον μέτρησε περισσότερο, ήταν ότι, σύμφωνα με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της Ηρώδου Αττικού, δεν έδειξε διάθεση να βάλει νερό στο κρασί του στις σχέσεις μαζί του και, κυρίως, κρίθηκε ανά πάση στιγμή… επίφοβος να τα τινάξει στον αέρα, σε μια εποχή που η κυβέρνηση έχει ανάγκη από ήρεμο πολιτικό κλίμα πάνω από όλα.  Αλλά και μετά, δεν έδειξε προθυμία να μετακινηθεί σε άλλο Υπουργείο, όπως του προσάπτουν από το Μέγαρο Μαξίμου.
Ακούστηκε να λέει σε συνεργάτες του, «εγώ δεν παζαρεύω, δεν είμαι γελοίος», φράσεις που προϊδεάζουν για μια πολύ ενδιαφέρουσα πολιτική συνέχεια, πρώτη στην τελετή παράδοσης –παραλαβής στο φίλο του, Κώστα Γαβρόγλου, αλλά και αμέσως μετά. 
Οι ηττημένοι στα… σημεία

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν κάποιοι υπουργοί που υποβαθμίστηκαν, αλλά για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Ο καθήμενος στην ηλεκτρική καρέκλα του Υπουργείου Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετακινήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, ως αναπληρωτής υπουργός σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής κ.α. Ισχυρή προσωπικότητα, θα πρέπει να παρακολουθήσουμε αν θα βρεθεί τρόπος συνύπαρξης με τον …αυτοκράτορα του ΥΠ.ΕΞ., Νίκο Κοτζιά.

Αλλά και ο υπερ-υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής μετακινήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εκεί δηλαδή όπου ο Θοδωρής Δρίτσας προκαλούσε, συχνά πυκνά, προβλήματα δεδομένων των ιδεολογικών διαφωνιών του σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων κ.α. Είναι, αναμφίβολα, μια νέα πρόκληση για το νέο υπουργό.
  

Δείτε ολόκληρο το κυβερνητικό σχήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου