Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Εβδομάδα «φωτιά» για την κυβέρνηση - Σε τεντωμένο σχοινί ο Τσίπρας...!!!

τουΣεραφείμ Νικολάου 

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας: πολλοί οι κίνδυνοι και οι… κακοτοπιές, και ενώ ήδη έχουν καθοριστεί οι ημερομηνίες που θα κρίνουν πολλά.

Μια πρώτη ημερομηνία –σταθμός προιωνίζεται η αυριανή, καθώς η Αθήνα περιμένει από τους κ.κ. Μοσκοβισί και Κερέ να διατυπώσουν καθαρά τη υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων. Υποστήριξη που διατυπώθηκε άλλωστε και κατά το τηλεφώνημα Τσίπρα –Γιουνκέρ, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς παράγοντες.
Αυτό όμως που δεν είναι ευρύτερα γνωστό είναι ότι, «η Δευτέρα είναι μια πολύ καλή μέρα για τη συνεδρίαση του Washington Group», ανέφερε στο newpost.gr. πολύ καλά πληροφορημένη πηγή από την Αθήνα.
Στο βαθμό που η πληροφορία αυτή επιβεβαιωθεί, τούτο σημαίνει ότι Αλ. Τσίπρας, Π. Μοσκοβισί και Μπ. Κερέ θα είναι με το ένα …αυτί στα αποτελέσματα της άτυπης αυτής συνόδου των ισχυρών.
Ταυτόχρονα ωριμάζει η περίοδος κατά την οποία το ΔΝΤ πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του (επιτέλους!) –και η συμμετοχή του ή μη, είναι ένα ακόμη …ναρκοπέδιο για την ελληνική κυβέρνηση. Συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα συνεπάγεται ώθηση των συζητήσεων για το χρέος, με ταυτόχρονη κατάθεση αιτημάτων από το Ταμείο, όπως η δραστική μείωση αφορολογήτου και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για τους νυν συνταξιούχους. Μη συμμετοχή του όμως, συνεπάγεται …ψαλίδισμα των σχεδίων για το χρέος και ως εκ τούτου είναι πιθανό να βρεθούν κυβερνητικοί βουλευτές που θα αμφισβητήσουν γιατί πρέπει να ψηφίσουν τα νέα μέτρα.
Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν είναι διατεθειμένο να κάνει άλλες υποχωρήσεις στα εργασιακά (συλλογικές συμβάσεις και ομαδικές απολύσεις), δεν είναι διατεθειμένο να κάνει «υποχωρήσεις αρχών», κατά την κυβερνητική φρασεολογία. Σύμμαχοί του, το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και ο πρόεδρος της Κομισιόν, λένε στην Αθήνα. Κατηγορηματικά αντίθετη στην περικοπή των εργασιακών δικαιωμάτων η κυβέρνηση, λοιπόν, και όχι γιατί έρχονται… εκλογές, όπως εξίσου κατηγορηματικά διαβεβαιώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Ακολουθούν και άλλες ημερομηνίες –σταθμοί, ειδικότερα το επόμενο Σαββατοκύριακο: Στο Αμπου Ντάμπι ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει, είναι βέβαιον αυτό, συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ίσως όμως και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και με τον Ρ.Τ. Ερντογάν, με ατζέντα, εδώ, προσφυγικό και Κυπριακό.
Συμπέρασμα; Μια εβδομάδα –φωτιά, με δυο λόγια...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου