Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2016

Τα τέσσερα υπουργεία - κλειδιά για τη διαπραγμάτευση...!!!

Ποια είναι τα πρόσωπα που θα σηκώσουν όλο το βάρος της διαπραγμάτευσης;

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με τη διαπραγμάτευση λέγοντας από τα πρώτα κιόλας λεπτά στους υπουργούς του οως πρέπει «να ολοκληρώσουμε τάχιστα και εντός χρονοδιαγράμματος τη δεύτερη αξιολόγηση», όπως μάλιστα ο πρωθυπουργός ζήτησε στην πρώτη- πανηγυρική συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Βέβαια όμως γίνεται πάντα το "βάρος" δεν είναι το ίδιο για όλους τους υπουργούς και σε όλας τα χαρτοφυλάκια. ενώ ήδη «4+1» υπουργοί είναι εκείνοι που ξεχωρίζουν και παίρνουν πάνω τους την πρόκληση.

Καθοριστικός εκ των πραγμάτων είναι ο ρόλος που αναλαμβάνει η νέα -και μόλις 31 ετών- υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, με τον πρωθυπουργό στο Υπουργικό Συμβούλιο να κάνει ειδική αναφορά σε αυτή και κατ’ ουσίαν να καλεί τους άλλους υπουργούς να τη συνδράμουν στην προσπάθειά της. Η Έφη Αχτσιόγλου αναμένεται να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση τη διαπραγμάτευση που την άφησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος -αφού η ίδια πρωταγωνιστούσε στις συζητήσεις με τους θεσμούς- με την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων, στον ορισμό του κατώτατου μισθού, πιθανότατα και στον συνδικαλιστικό νόμο.
Κυβερνητικά στελέχη, μάλιστα, παρότι ο πρωθυπουργός ζήτησε ολοκλήρωση της αξιολόγησης άμεσα, έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, εκτιμούν πως ίσως υπάρξει εντός του Δεκεμβρίου «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους δανειστές, με τη δόση, ωστόσο, να εκταμιεύεται αργότερα, με τη διαδικασία των προαπαιτούμενων.
Η επιλογή του Δημήτρη Παπαδημητρίου ως υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, έχει ασφαλώς να κάνει και με «κλείσιμο του ματιού» προς τον αμερικάνικο παράγοντα, ιδίως εάν εκλεγεί η Χίλαρι Κλίντον, καθώς ο νέος υπουργός έχει άριστες σχέσεις με το επιτελείο της.
Η αναβάθμιση του Αλέξη Χαρίτση δείχνει πως η προτεραιότητα του ΕΣΠΑ αποτελεί μείζον θέμα για το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο δε Στέργιος Πιτσιόρλας, θα αναλάβει την ευθύνη των επενδύσεων οι οποίες θα έχουν το ρόλο... οξυγόνου για τη χώρα.
Ο Γιώργος Σταθάκης, από τη θέση του υπουργού Ενέργειας, με αναπληρωτή του τον Σωκράτη Φάμελλο, εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει διαφορετική στρατηγική από τον προκάτοχό του Πάνο Σκουρλέτη και θα προχωρήσει την ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ. Πλην, όμως, η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων θα δοκιμάσει τις αντοχές της πλειοψηφίας, καθώς θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την πρόσληψη συμβούλων αποκρατικοποίησης για ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΟΤΕ. Επιπλέον θα πρέπει αρχές του έτους να τεθεί σε λειτουργία και το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.
Αλλαγές και... παράπονα
Εκτός, όμως, από την αξιολόγηση υπάρχει και η καθημερινότητα των υπουργών, με τον πρωθυπουργό να εξαγγέλλει «ένα ειδικό χαρτοφυλάκιο για θέματα καθημερινότητας». «Για πρώτη φορά ένας υπουργός Επικρατείας θα επιφορτιστεί με το καθήκον της συγκέντρωσης παραπόνων και αιτημάτων των πολιτών και θα αναλάβει να δημιουργήσει το μηχανισμό αλλά και τους θεσμούς επίλυσής τους» είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Ο… κλήρος για τη δουλειά αυτή «έκατσε» στον Αλέκο Φλαμπουράρη, ο οποίος θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να συγκροτήσει και το σχετικό μηχανισμό.
Την ίδια ώρα μέρες πολλών αλλαγών ξεκινούν και για το Μαξίμου. Μάλιστα, ένα εκ των βασικών ερωτημάτων, είναι το ποιος θα αντικαταστήσει τον Δημήτρη Τζανακόπουλο στη θέση του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού αλλά και η αντικατάσταση του Φωκράτη Φάμελλου ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Και αυτό επειδή η θέση είναι κομβική για την καθημερινή γραμμή της κυβέρνησης και του κόμματος και μια θέση στην οποία ο κος Φάμελλος έδωσε τις εξετάσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου