Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Το «καυτό» πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα είναι καθοριστικό για το μέλλον της Ε.Ε....!!!

Γράφει η Έλενα Καραμαγκάλη 

Οι πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου προβλέπονται «καυτές» για την Ε.Ε., την Ελλάδα αλλά και για το πολιτικό σύστημα του μπλοκ, 

 αφού πρόκειται να πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές στην Αυστρία, το δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση στην Ιταλία ενώ η ΕΚΤ θα αποφασίσει για παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κι ενδεχομένως να λάβει μια απόφαση σχετική με τα ελληνικά ομόλογα.
Την επομένη, στις 5 Δεκεμβρίου,  θα πραγματοποιηθεί το κρίσιμο για την Ελλάδα, Eurogroup και αν όλα πάνε καλά, κι έχει ολοκληρωθεί η β’αξιολόγηση,  θα παρουσιαστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος από τον Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM.
Στις 6 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το ECOFIN όπου, μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η πρόταση της Κομισιόν για δημοσιονομική επέκταση αλλά και ο «κίνδυνος μη συμμόρφωσης» οκτώ κρατώ-μελών της ευρωζώνης αφού είναι πιθανό να παρουσιάσουν αποκλίσεις σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί για το 2017. Να σημειώσουμε πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει ήδη πάρει θέση για όλα τα ζητήματα, κρίνοντας μη απαραίτητη τη συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αχρείαστη μια επέκταση των δαπανών στις χώρες που έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν, ενώ εμμένει στο Σύμφωνο Σταθερότητας, εκτός κι αν πρόκειται για τον φίλο του τον Ραχόι. 
Εκλογές στην Αυστρία
Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίουοι Αυστριακοί ψηφοφόροι καλούνται για τρίτη φορά φέτος στις κάλπες, μέσα σε οκτώ μήνες, για να εκλέξουν τον νέο ομοσπονδιακό πρόεδρο της χώρας τους, που θα διαδεχθεί τον Χάιντς Φίσερ, του οποίου η δεύτερη εξαετής θητεία στο ύπατο αξίωμα είχε ολοκληρωθεί στις 8 Ιουλίου.
Πρόκειται για την επανάληψη του δευτέρου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου, τον οποίο είχε ακυρώσει εξ ολοκλήρου το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο με απόφασή του την 1η Ιουλίου, αποδεχόμενο σχετική προσφυγή κατά του εκλογικού αποτελέσματος, από το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.
Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Καρλ-Χάιντς Γρούντμπεκ, ανέφερε  πως τελευταία περιέρχονται σε γνώση του υπουργείου μία σειρά αναρτήσεις από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης «Facebook»στις οποίες διάφορα πρόσωπα προσφέρουν προς «πώληση» την ψήφο τους στις εκλογές και προειδοποίησε πως κάθε μία από τις περιπτώσεις αυτές παραπέμπεται με μήνυση στη Δικαιοσύνη.
Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση εμφανίζει μικρό προβάδισμα του υποστηριζόμενου από τους Πράσινους υποψήφιου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, έναντι του υποψήφιου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων ΝόρμπερτΧόφερ.
Δημοψήφισμα στην Ιταλία
«Το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές της 4ης Δεκεμβρίου είναι μια ευκαιρία που δεν θα ξανατύχει», έχει δηλώσει ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ενώ αρκετές φορές είπε πως θα παραιτηθεί αν χάσει στο δημοψήφισμα.
«Θα υπάρξουν σειρά άλλων ευκαιριών για να με στείλουν σπίτι μου, για να παραιτηθώ, αλλά αν κάποιοι ψηφίσουν απλώς κατά της κυβέρνησης, θα χάσουν μια ευκαιρία αλλαγής της χώρας. Μια ευκαιρία η οποία δεν θα τύχει ποτέ πια, στο διάστημα των επόμενων τριάντα χρόνων», πρόσθεσε ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός, την ώρα που το ΑΕΠ της καταγράφει αύξηση κατά 0,3% από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 0,9% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2015.
Ο Ρέντσι βρίσκεται αντιμέτωπος με εσωκομματικό πόλεμο ενόψει δημοψηφίσματος ενώ το μεγαλύτερο συνδικάτο της Ιταλίας τάσσεται με το «Όχι» στο δημοψήφισμα. Παράλληλα, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση προβάδισμα καταγράφει το «Όχι».
Εάν ο Ρέντσι κερδίσει, θα δικαιωθεί. Αν χάσει, σύμφωνα με αναλυτές, το ιταλικό πολιτικό τοπίο θα είναι ρευστό και ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί στη συνέχεια με την ραγδαία πολιτική επιρροή και την δημοσκοπική άνοδο του Κινήματος των Πέντε Αστέρων που έχει ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου