Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Η μεγαλύτερη πανσέληνος... των τελευταίων 70 ετών...!!!

Η μεγαλύτερη Σελήνη που είχαν την ευκαιρία να δουν οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν σήμερα θα είναι η πανσέληνος της 14ης Νοεμβρίου.

Η Σελήνη θα...

πλησιάσει στη Γη περισσότερο από κάθε άλλη φορά εδώ και σχεδόν 70 χρόνια, σε απόσταση περίπου 348.400 χιλιομέτρων, και έτσι θα φαίνεται ως η μεγαλύτερη που έχει υπάρξει μετά το 1948.

Η επόμενη φορά που το φεγγάρι θα βρεθεί πάλι τόσο κοντά και θα φαίνεται τόσο μεγάλο και φωτεινό, θα είναι το Νοέμβριο του 2034, σύμφωνα με τη NASA.

Απόψε, λοιπόν, αν ο ουρανός είναι καθαρός η Σελήνη θα φαίνεται μεγαλύτερη και φωτεινότερη σε σχέση με τη μέση πανσέληνο.



Η σούπερ-πανσέληνος θα φθάσει στο μέγιστό της στις 15:52 ώρα Ελλάδος στις 14 Νοεμβρίου. Έτσι, και τα δύο συνεχόμενα βράδια της 13ης και της 14ης Νοεμβρίου, η πανσέληνος θα είναι εντυπωσιακή.

Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Έτσι, τόσο το κοντινότερο σημείο της (περίγειο) όσο και το πιο μακρινό (απόγειο) εμφανίζουν αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα.

Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.

Θεαματική θα είναι και η επόμενη πανσέληνος της 14ης Δεκεμβρίου, αν και όχι όπως αυτή στα μέσα Νοεμβρίου.

Ο όρος υπερ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη (όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο) δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιουργήθηκε το 1979 από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου