Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Πως οι αποφάσεις της 5ης Δεκεμβρίου εξαρτώνται από τις εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου....!!!

Λιγότερες από είκοσι ημέρες απομένουν έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Μέχρι τώρα γνω­ρίζουμε ότι...
 
ο Σόιμπλε – με την ευθεία απάντησή του στον Ομπάμα ότι «Όποιος λέει ότι “θα σας ανακουφίσουμε από τα χρέη σας” προσφέρει στην Ελλάδα κακή υπηρεσία» – επιχειρεί να βάλει πάγο σε κάθε ιδέα άμεσων σοβαρών μέτρων για το χρέος, παρότι αυτά μπορούν να συμ­φωνηθούν με προοπτική εφαρμογής μετά το τέλος του μνημονίου.

Όμως αυτές οι είκοσι ημέρες μπορεί να αποδειχθούν καυτές για πολ­λούς. Έως τότε ίσως έχουν αποσαφηνιστεί, για παράδειγμα, σοβα­ρές πτυχές των επιλογών της επερχόμενης διοίκησης του Ντόναλντ Τραμπ,
οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα επηρεάσουν προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Ανησυχία προκαλεί μια παλαιότερη δήλωσή του που λέει ότι το θέμα της Ελλάδας πρέπει να αφεθεί προς διαχείρι­ση μόνο από τη Γερμανία.

Ένας άλλος σοβαρός παράγοντας μπορεί να είναι η επικράτηση του «όχι» στις προτάσεις του Ρέντζι στο δημοψήφισμα για τη συνταγματι­κή μεταρρύθμιση στην Ιταλία, το οποίο διεξάγεται την παραμονή του Eurogroup, στις 4 Δεκεμβρίου. Σε αυτήν την περίπτωση θα έχουμε παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού και εκλογές, από τις οποίες εν­δέχεται να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή το πολυπλόκαμο «κίνημα της λιρέτας». Επομένως μια φιλική προς την Ελλάδα κυβέρνηση ενδέχε­ται να αποσυρθεί και μια αντιευρωπαϊκή να πάρει τη θέση της.

Την ίδια μέρα όμως με το ιταλικό δημοψήφισμα γίνονται και οι επα­ναληπτικές προεδρικές εκλογές στην Αυστρία, όπου ο ακροδεξιός υ­ποψήφιος είναι πιθανόν να εκλεγεί.

Όσο μάλιστα πλησιάζουμε και προς τις γαλλικές εκλογές, τόσο οι προβολείς θα αποτραβιούνται από τον Ολάντ – του οποίου το ειδικό πολιτικό βάρος θα απομειώνεται – και θα πέφτουν πάνω στους υπο­ψηφίους για την προεδρία της Γαλλίας.

Συνεπώς το ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο ενδέχεται έως την 5η Δεκεμ­βρίου να έχει μετασχηματιστεί ριζικά και οι έως τότε εξελίξεις να τρο­φοδοτήσουν πολλών ειδών αντιδράσεις και ως προς το ελληνικό ζή­τημα του χρέους, αλλά και ως προς το αίτημα για χαλάρωση της λιτό­τητας με την προοπτική ενός ακροδεξιού ή αντιευρωπαϊκού κύματος το οποίο θα σαρώσει όλες τις πολιτικές βεβαιότητες των τελευταίων χρόνων.

Το κρίσιμο σε όλα αυτά είναι η γερμανική αντίδραση, η οποία δεν μπορεί μετά βεβαιότητας να προβλεφθεί. Το μόνο που μπορούμε βά­σιμα να εκτιμήσουμε είναι ότι, ακόμη και αν κάνει κάποια στρατηγι­κής σημασίας υποχώρηση, αυτή θα γίνει με τρόπο που να μην επη­ρεάζει το γερμανικό πολιτικό σκηνικό. Σε κάθε περίπτωση πάντως η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα – ακόμη και τα πιο δυσάρεστα...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου