Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Στόχος η συμφωνία σε επίπεδο θεσμών έως τις 28 Νοεμβρίου λέει το ΥΠΟΙΚ...!!!



Να υπάρξει συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση σε επίπεδο θεσμών έως τις 28 Νοεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί το EuroWorking Group που θα προετοιμάσει το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, 

 θέτει ως στόχο η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επίτευξη αυτού του στόχου θα σηματοδοτήσει και την έναρξη μίας εμπεριστατωμένης συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα συμβάλει στη δημιουργία ενός «καθαρού διαδρόμου εξόδου» για την Ελλάδα. Αυτός ο «διάδρομος», όπως τον ονομάζει η ελληνική πλευρά,
θα περιλαμβάνει τα βασικά βήματα που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην έξοδο από το μνημόνιο στα μέσα του 2018, και συγκεκριμένα, τη συμφωνία για το χρέος, τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, την έξοδο στις αγορές και, τέλος, την έξοδο από το μνημόνιο.

Η ίδια πηγή τόνισε πως παρά τις διαφωνίες και τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του Eurogroup για το τι χρειάζεται να γίνει για τη βιωσιμότητα του χρέους, το κλίμα είναι πολύ καλό, και πως όλες οι πλευρές συμμερίζονται αυτά τα βήματα και το χρονοδιάγραμμα. Καταλήγοντας, η πηγή του υπουργειου Οικονομικών διευκρίνισε πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που θα παρουσιαστούν στο επόμενο Eurogroup θα είναι «πιο φιλόδοξα» από ό,τι αναμενόταν και πως η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς, αλλά και άλλων πλευρών, όπως φάνηκε χθες από τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup και του επιτρόπου Π. Μοσκοβισί, είναι η επικείμενη συζήτηση να πηγαίνει πιο μακριά και να περιλαμβάνει τα πρωτογενή πλεονάσματα για την περίοδο μετά το 2018. Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα μέτρα μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αυτά θα αφορούν έναν συνδυασμό από σταθερά επιτόκια, περιόδους χάριτος και ωριμάνσεις που συνδέονται με τη βιωσιμότητα του χρέους και τα πρωτογενή πλεονάσματα.


Εφικτή η ταχεία επίτευξη συμφωνίας...
Εφικτή η ταχεία επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό χρέος, εκτιμούν αναλυτές μετά το Eurogroupγια το ελληνικό χρέος εκτιμούν αναλυτές μετά το Eurogroup...

Στην εκτίμηση ότι είναι εφικτή η ταχεία επίτευξη συμφωνίας για το χρέος ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της καταλήγουν οι...
περισσότεροι αναλυτές, μετά τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Για διελκυστίνδα που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και για πιέσεις που ασκεί ο πρόεδρος του Eurogroup προς το ΔΝΤ να πάρει τις ευθύνες του, κάνει λόγο σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες η ολλανδική εφημερίδα Financieele Dagblad.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, o Γερούν Ντάισελμπλουμ ευελπιστεί ότι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα συνοψίσει τις διαφορετικές παραμέτρους της συζήτησης. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην επαναβεβαίωση από την πλευρά του Πολ Τόμσεν της βούλησης του Ταμείου να λάβει μια απόφαση μέχρι τα τέλη του χρόνου για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Τόσο για την Ολλανδία, όσο και για τη Γερμανία και την Φινλανδία η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ, παρατηρεί η εφημερίδα.

«Οι πιστωτές της Ελλάδας ελπίζουν σε μία συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους» είναι, εξάλλου, ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος στον EUobserve.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup σε σχέση με την Ελλάδα και στις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, σημειώνοντας ότι οι πιστωτές ελπίζουν ότι είναι εφικτή μία συμφωνία με την Αθήνα για το δεύτερο μέρος του σχεδίου διάσωσης πριν από το τέλος του έτους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μελλοντική συμμετοχή του ΔΝΤ, και συμπληρώνοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ θα αποφασίσουν στο επόμενο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου κατά πόσο έχουν εκπληρωθεί όλες οι απαιτήσεις.

Αναφορικά με το χρέος, ο EUobserve αναφέρει ότι στις 5 Δεκεμβρίου ο ΕΜΣ θα παρουσιάσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι αυτά συνδέονται με τη διαδικασία της αξιολόγησης, μια και παρουσιάζουν αμοιβαία επίδραση, ιδίως ως προς το πώς και σε ποιο βαθμό η Ελλάδα μπορεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Όσο δηλαδή περισσότερο καταφέρουν οι ελληνικές αρχές να μειώσουν τις δαπάνες και να αυξήσουν αντίστοιχα τα εισοδήματα, τόσο μικρότερη θα είναι η αναγκαία ελάφρυνση και τόσο ευκολότερος θα καταστεί ο συμβιβασμός μεταξύ των απαιτήσεων του ΔΝΤ και της γερμανικής αντίθεσης σε μακροπρόθεσμη ελάφρυνση χρέους.

Ένας εκ των συμμετεχόντων δήλωσε σχετικά ότι η Ελλάδα έχει μέχρι τώρα κάνει πολύ καλή δουλειά και οι ιδιωτικοποιήσεις, ιδιαίτερα, έχουν βοηθήσει, αλλά χρειάζονται περισσότερα πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για ελάφρυνση του χρέους. Σε σχέση, τέλος, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα της αξιολόγησής του, σημειώνει ο EUobserve...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου