Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016

Προϋπολογισμός: Στη Βουλή με φοροτσουνάμι και «τσεκούρι» στις συντάξεις - Προβλέπει πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ...!!!

Στη Βουλή κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2017 που φέρνει μειώσεις σε συντάξεις οι οποίες θα αγγίξουν ακόμα και τα 600 εκατομμύρια ευρώ.  

Ταυτόχρονα φέρνει και φορο-τσουνάμι άνω των 2,6 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2017.
Παράλληλα έχουν εγγραφεί, έπειτα και από τη χθεσινή συμφωνία με τους Θεσμούς, κονδύλια για τη χρηματοδότηση του Εισοδήματος Αλληλεγγύης ύψους 760 εκατ. ευρώ, ενώ θα υπάρχει και κονδύλι 300 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση κοινωνικών παρεμβάσεων σε υγεία και παιδεία. 

Ειδικότερα, το συνολικό «πακέτο» του προϋπολογισμού αγγίζει τα 3,3 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,6 δισ. είναι οι φόροι που θα έρθουν από τις αρχές του χρόνου, ενώ τα υπόλοιπα θα προκύψουν από μειώσεις στις συντάξεις και μειώσεις στα αφορολόγητα όρια και στις αλλαγές στις κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. 
Η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή αναμένεται να ξεκινήσει στις 24 Νοεμβρίου, στην Ολομέλεια της Βουλής θα εισαχθεί στις 6 Δεκεμβρίου ενώ θα ψηφιστεί στις 10 του ίδιου μήνα. 
Το πρώτο κεφάλαιο της εισηγητικής έκθεσης για τις οικονομικές εξελίξεις
Το δεύτερο κεφάλαιο της εισηγητικής έκθεσης για τη δημοσιονομική πολιτική
Το τρίτο κεφάλαιο της εισηγητικής έκθεσης για τον προϋπολογισμό
Το τέταρτο κεφάλαιο της εισηγητικής έκθεσης για το δημόσιο χρέος 
Το πέμπτο κεφάλαιο της εισηγητικής έκθεσης για τις αποκρατικοποιήσεις 
Διαβάστε τον προϋπολογισμό
Διαβάστε τον προϋπολογισμό για τις αποκεντρωμένες διοικήσεις 
Διαβάστε τον προϋπολογισμό για τις κεντρικές υπηρεσίες​

Προβλέπουν πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 ύψους 2% του ΑΕΠ. Η εν λόγω πρόβλεψη είναι μεγαλύτερη από τους στόχους του μνημονίου για πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ, αλλά και του προσχεδίου που έβλεπε 1,8% του ΑΕΠ. Ο στόχος για υψηλότερο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, τίθεται από το οικονομικό επιτελείο σαν ασφαλιστική δικλείδα για να μην χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» σε περίπτωση που η Eurostat αμφισβητήσει εκ των υστέρων το πρωτογενές πλεόνασμα.
Ταυτόχρονα, προβλέπεται ανάπτυξη για το νέο έτος 2,7%. Επίσης τίθεται σαν βάση ότι το 2016 κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν 0,8% του ΑΕΠ, έναντι πρόβλεψης 0,6% στο προσχέδιο και έναντι δέσμευση για 0,5% του ΑΕΠ στο Μνημόνιο.  Για το  2016 προβλέπει επίσης ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι σημαντικά υψηλότερο από το αρχικά υπολογισθέν στο 1,09% του ΑΕΠ.

Το πλεόνασμα φέρνει… κοινωνικό μέρισμα

Πρόκειται για υπερβάλλοντα έσοδα σε απόλυτους αριθμούς ύψους  1,907 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 1,032 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο, με την κυβέρνηση να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να φέρει κοινωνικό μέρισμα. «Λόγω της υπέρβασης του στόχου θα εξεταστεί άμεσα η δυνατότητα εφάπαξ διάθεσης μέρους της υπέρβασης σε δράσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και προστασίας», αναφέρεται.
Το δημόσιο χρέος εκτιμάται πως θα υποχωρήσει το 2017 στο 176% του ΑΕΠ έναντι 180,3% φέτος. Σε απόλυτα μεγέθη όμως το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται αγγίζοντας τα 319,2 δισ. ευρώ (σε όρους ενοποιημένου χρέους γενικής κυβέρνησης) έναντι 315,4 δισ. ευρώ φέτος. 
Το ΑΕΠ αναμένεται να σημειώσει αύξηση της τάξης των 6 δισ. ευρώ και από τα 174,908 δισ. θα ανέλθει σε 180,817 δισ. ευρώ.

Αποκρατικοποιήσεις

Ως προς τις αποκρατικοποιήσεις, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, τα έσοδα για φέτος θα είναι μακριά από τους στόχους καθώς ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ, έναντι 2 δισεκατομμυρίων. Για το 2017 προβλέπονται έσοδα 2,6 δισ. ευρώ όταν ολόκληρη την περίοδο 2011 - 2016 εισπράχθηκαν 3,4 δισ. ευρώ. Στα προβλεπόμενα έσοδα για το 2017 περιλαμβάνονται τα 1,23 δισ. ευρώ από την παραχώρηση των 14 μεγαλύτερων περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας στο σχήμα υπό τη γερμανική Fraport, άλλα 300 εκατ. ευρώ από την πρώτη δόση για την παραχώρηση του Ελληνικού. 

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου