Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

WikiLeaks: Με ποιους συνομιλούσε ο Βαρουφάκης για το σχέδιο της δραχμής...!!!

ΝΕΕΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΓΙΑ ΤΟ PLAN B ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΑΝ ΝΑΥΑΓΟΥΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ


Έντονο «άρωμα» Ελλάδας είχε το νέο κύμα διαρροών από τον ιστότοπο WikiLeaks, μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του στενού συνεργάτη και προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, Τζον Ποντέστα.
Μεταξύ των μηνυμάτων που αφορούν στην Ελλάδα ξεχωρίζει η «συζήτηση» για την ανάγκη ενός σχεδίου Β της δραχμής, σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους το 2015 και επί Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών, κατέληγε σε ναυάγιο.

Σύμφωνα με μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, στις 16 Απριλίου 2015 είχε διοργανωθεί δείπνο στη Νέα Υόρκη, στο οποίο φέρεται να συμμετείχε ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και ο στενός συνεργάτης του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ. Στο δείπνο ήταν καλεσμένος και ο Τζον Ποντέστα. Ο άνθρωπος δε ο οποίος επικοινωνεί με τον Ποντέστα, είναι ο Phil Angelides, Ελληνοαμερικανός πολιτικός των Δημοκρατικών. Ο Angelides ήταν μάλιστα συμφοιτητής με τον Γκάλμπρεϊθ, με τον οποίο συνέχιζε να διατηρεί καλές σχέσεις και κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του δεύτερου με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Σε άλλο μήνυμα, μάλιστα, ισχυρίζεται ότι ο Γκάλμπρεϊθ τον πληροφορούσε για κάθε εξέλιξη στη διαπραγμάτευση μεταξύ του Γιάνη Βαρουφάκη, ως υπουργού Οικονομικών, και των Ευρωπαΐων εταίρων.
Ο Phil Angelides εκφράζει επίσης ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και για το ενδεχόμενο κοινωνικής αναταραχής. Μάλιστα, την περίοδο του δημοψηφίσματος του Ιουλίου του 2015, προτείνει στον Ποντέστα σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, στην περίπτωση ενός Grexit. «Ο Angelides δεν έχει στενές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, αν και έχουν συναντηθεί κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (…) Ωστόσο μιλάει με τον Γκάλμπρεϊθ. Ο Angelides είπε ότι σε περίπτωση εξόδου (της Ελλάδας από την ευρωζώνη) θα ήθελε να φανεί χρήσιμος κινητοποιώντας την ελληνο-αμερικανική κοινότητα για οποιοδήποτε σκοπό» αναφέρει συνεργάτης του Ποντέστα σε άλλο μήνυμα.
Ο ίδιος ο Angelides τονίζει στον Ποντέστα, σε email: «Εάν δεν υπάρξει συμφωνία ΕΕ-Ελλάδας, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα plan B, για να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα, όπως ανθρωπιστική βοήθεια, ένα επίπεδο σταθερότητας για τη νέα δραχμή κτλ. Θα μπορούσαμε να βάλουμε μια ομάδα Ελληνο-αμερικανών (και όχι μόνο Ελληνο-αμερικανών, ηγετικών προσώπων στα οικονομικά και την εθνική ασφάλεια) για να έχει συμβουλευτικό ρόλο στις προσπάθειες της κυβέρνησης, εάν ένα Plan B αποδειχθεί απαραίτητο. (…) Επίσης, θα ήταν υπέροχο εάν η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έκανε με τρόπο κάποια δήλωση, υπέρ της προσπάθειας της κυβέρνησης να επιτύχει  ένα θετικό αποτέλεσμα». Σε συνέχεια του μηνύματος αυτού, συνεργάτης του Ποντέστα του επισημαίνει (υποννοώντας την Κλίντον) ότι έκανε σχόλιο υπέρ της Ελλάδας, ωστόσο δεν αναφέρθηκε σε plan B.
Άλλωστε, προτεραιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν η ενδυνάμωση του plan Α και η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όπως φαίνεται και από άλλα μηνύματα. Βέβαια, αυτό δεν εμπόδιζε τις διαβουλεύσεις για κάθε ενδεχόμενο, ενώ αποκαλύπτονται –εφόσον αυτά που περιγράφονται στις διαρροές του WikiLeaks ευσταθούν- και οι συνομιλητές του Γιάνη Βαρουφάκη, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, για το «σχέδιο της δραχμής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου