Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

Wikileaks: Αυτό είναι το παρασκήνιο της παρέμβασης Κλίντον στον Τσίπρα για το μνημόνιο...!!!

Νέες λεπτομέρειες για τον ρόλο του Μπιλ Κλίντον στη υπογραφή του μνημονίου το περασμένο έτος, αλλά και για τις πιέσεις του Μπαράκ Ομπάμα προς τον έλληνα πρωθυπουργό και προς τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, 

φέρνει στη δημοσιότητα το ρωσικό δίκτυο Russia Today, επικαλούμενο το Wikileaks.
Σε συνέχεια των αποκαλύψεων για την παραίνεση του Λευκού Οίκου στον Κλίντον ώστε να μεσολαβήσει στον έλληνα πρωθυπουργό για να υπογράψει το μνημόνιο, το Wikileaks δημοσίευσε ανταπόκριση με ημερομηνία τη 10η Ιουλίου 2015, στην οποία ο προσωπάρχης της προεκλογικής εκστρατείας της συζύγου του Κλίντον Τζον Ποντέστα, αλληλογραφεί με την προσωπάρχη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τίνα Φλούρνοϊ.
Σε αυτήν διατυπώνεται το ερώτημα εάν ο Κλίντον μπορεί να μεσολαβήσει στον Τσίπρα. «Ο Λευκός Οίκος με ρώτησε εάν ο Κλίντον έχει τόσο καλή σχέση με τον Τσίπρα, ώστε να τον καλέσει και να τον συμβουλέψει ώστε να συναινέσει σε μία συμφωνία», αναφέρει ο Ποντέστα.
Η Ελλάδα βρισκόταν αντιμέτωπη με την χρεοκοπία και την έξοδο από την ΕΕ μετά από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας. Τις μέρες που προηγήθηκαν της αλληλογραφίας αυτής, ο κ. Τσίπρας είχε πει στο λαό «λέμε όχι σε τελεσίγραφα, όχι σε εκβιασμούς», αναφέρει το RT. Στη συνέχεια, ήρθε το δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου όπου οι Έλληνες απέρριψαν τη συμφωνία.
Ακόμη ένα μέιλ με την ίδια ημερομηνία αναφέρεται στην Ελλάδα. Ο Αμιτάμπ Ντεσάι, σύμβουλος του Κλίντον σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, επικοινώνησε με τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ντένις Μακ Ντόνοου.
«Βρισκόμαστε ήδη σε στενή επαφή με τους ανθρώπους της Μέρκελ αυτή την εβδομάδα πριν από την επίσκεψη του Κλίντον στη Βοσνία και με δεδομένη την επίσκεψη της Μέρκελ στη Βοσνία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αν χρειάζεται ώθηση για την Μέρκελ -αν χρειάζεται μία ώθηση προς την Μέρκελ -να βάλουμε τον Κλίντον να καλέσει την Μέρκελ με σκοπό να ζητήσει καθοδήγηση για τη Βοσνία και μετά τυχαία να τη ρωτήσει για την Ελλάδα στο τέλος», έγραψε ο σύμβουλος του πρώην προέδρου.
«Εμείς θα επικροτούσε μια ώθηση προς την Καγκελάριο με τον τρόπο που σας προτείνουμε»,απάντησε ο προσωπάρχης του Ομπάμα και συνέχισε:
Αν όλοι έχετε χρόνο αύριο το πρωί στη Σρεμπρένιτσα, τώρα πιστεύουμε ότι ένα τηλέφωνο Τσίπρα θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμο.
Το γραφείο του Μπαράκ Ομπάμα​ ανάφερε τα σημεία τα οποία έπρεπε να συζητήσει ο Κλίντον με τον Τσίπρα, υπογραμμίζοντας «τη σημασία παραμονής στο ευρώ τόσο για πολιτικούς όσο και για οικονομικούς λόγους».
Ο σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του Κλίντον, απάντησε: «Είναι χαρούμενος να το κάνει και είμαστε όλοι ευτυχείς να βοηθήσουμε. Επικοινωνήσαμε με τους ανθρώπους της Μέρκελ πριν την αναχώρηση και ελπίζουμε να επικοινωνήσουμε μαζί της αύριο, και θα επικοινωνήσουμε επίσης αύριο το πρωί με τον Τσίπρα όταν προσγειωθούμε στο Σεράγεβο».

/////////////////////////////////////////////////// 

Τη συνδρομή του πρώην Προέδρου Μπιλ Κλίντον ζήτησε ο Λευκός Οίκος την Παρασκευή 10 Ιουλίου του 2015 προκειμένου να πειστεί ο Αλέξης Τσίπρας και να προχωρήσει στην υπογραφή του μνημονίου.
Όπως αποκαλύπτει το Wikileaks, πέντε ημέρες μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ο  προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Ποντέστα επικοινώνησε με το γραφείο του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον, με το ερώτημα εάν μπορεί να μεσολαβήσει προς την ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας. 
Η απάντηση της πλευράς Κλίντον είναι θετική, ωστόσο ζητά περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση αλλά και εάν αντίστοιχη «πίεση» θα ασκηθεί προς την πλευρά του Βερολίνου. 
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το απόσπασμα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, που δημοσιοποιεί το Wikileaks, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου ανέφερε: «Είμαι στο τρένο και είναι δύσκολο να μιλήσω στο τηλέφωνο. Ο Λευκός Οίκος ρωτά να μάθει εάν ο Μπιλ Κλίντον έχει αρκετή άνεση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ώστε να του τηλεφωνήσει και να του ζητήσει να πάει σε συμφωνία. Μπορείτε να τον ρωτήσετε εάν υπάρχει αυτή η πιθανότητα; Εάν ναι, μπορώ να του μιλήσω αφού αποβιβαστώ από το τρένο και να του εξηγήσω το σκεπτικό και τον στόχο. Ευχαριστώ».
Από το γραφείο του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον η απάντηση ήταν η εξής: «Λέει ναι, αλλά χρειάζεται επιπλέον πληροφορίες από αυτές που έχει τώρα. Η πρώτη του ερώτηση είναι "θα πιέσουμε και την Μέρκελ επίσης;" Τι ώρα θα είσαι διαθέσιμος να μιλήσεις;».
Ωστόσο, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δεν διευκρινίζεται εάν τελικά ο κ. Κλίντον συνομίλησε με τον κ. Τσίπρα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου