Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Η μοναχική βαρυχειμωνιά του Αλέξη Τσίπρα - Tα παίζει όλα..., για όλα στο τελευταίο 3μηνο τους έτους...!!!


Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός

Η κυβέρνηση δίνει τον «νυν υπέρ πάντων αγώνα». Τα μέτωπα στα οποία καλείται να παλέψει είναι πολλά. 

Από την οικονομία με τις μνημονιακές υποχρεώσεις, που συνεπάγονται έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια κι ανάλογα κοινωνικά ρήγματα έως κι ανεξέλεγκτες κοινωνικές αναταραχές, μέχρι τα εσωτερικά μέτωπα, που πολλά, - κατά γενική παραδοχή - , άνοιξαν είτε από απειρία, απερισκεψία ή αβελτηρία ορισμένων υπουργών, είτε από κομματικές ιδεοληψίες ορισμένων άλλων…
        
Πάντα ταύτα, «ζυγίζονται» στην «ζυγαριά» των δανειστών, «κοσκινίζονται» στην «κρησάρα» της κοινωνίας και θα περάσουν από την «ιερή εξέταση» του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στο δεύτερο μισό της εβδομάδας που μπαίνει…    
        
Μέσα σ αυτό το διόλου πολιτικά εύκρατο κλίμα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσδοκά να ρυθμιστεί το χρέος μέσα στο 2016, με απώτερο στόχο να λειανθούν οι όποιες κοινωνικές αντιστάσεις έχουν δημιουργηθεί από την σκληρή οικονομική πολιτική, και να περιβληθεί η κυβερνητική πολιτική ένα νέο αφήγημα. Επίσης, ευελπιστεί να διαμορφωθούν στο επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ισορροπίες τέτοιες ώστε να μην αμφισβητείται ο οδικός χάρτης που έχουν χαράξει οι ανώτατοι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου για διεύρυνση του κόμματος προς το «Κοινωνικό Κέντρο» κι εν τέλει της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατά τα πρότυπα της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας… 
    
Διαφορετικά, δεν είναι λίγοι σε κυβέρνηση και κυβερνών κόμμα, που δεν αποκλείουν μια άδοξη πρωθυπουργική κατάληξη του Αλέξη Τσίπρα.  Ο Αλέξης Τσίπρας, τρομάζει μπροστά στο ενδεχόμενο να ακολουθήσει την ίδια πορεία με τον προκάτοχό του, εγκαταλελειμμένος από ευρωπαίους και υπερατλαντικούς φίλους ή συμμάχους και «παρεξηγημένος» μέσα στο ίδιο του, το κόμμα… Ένα τέτοιο απευκταίο ενδεχόμενο, στοιχειώνει το Μέγαρο Μαξίμου.
                              Ελάφρυνση χρέους
       
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ήθελε οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να φτάσουν σε συμφωνία για τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους  «για να ενισχύσουν την οικονομική της ανάπτυξη», όπως είπε ο επίτροπος για τα οικονομικά ζητήματα Πιέρ Μοσκοβισί. Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο κατά τη διάρκεια συζήτησης για την Ελλάδα, ο Πιερ Μοσκοβισί είπε, ωστόσο, πως μια τέτοια συμφωνία απαιτεί προσπάθεια από όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης στην Αθήνα, η οποία θα πρέπει να προχωρήσει με τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. «Μέχρι το τέλος του έτους θα ήθελα να δω να κλείνει μια συμφωνία για το χρέος» είπε χαρακτηριστικά ο κ Μοσκοβισί στους ευρωβουλευτές. «Είναι μια λογική προσδοκία και κάτι που περιμένουμε εδώ και πολύ καιρό, που απαιτεί προσπάθεια από όλες τις πλευρές, τους πιστωτές, όλους τους εταίρους του Eurogroup, αλλά και τις ελληνικές αρχές σε ότι αφορά την εκπλήρωση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος» επισήμανε ο Γάλλος Επίτροπος.
      
Παράλληλα, με όσα τόνισε από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο επίτροπος επί των οικονομικών υποθέσεων, το ΔΝΤ ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία, πως «θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, μόνο εάν η ανάλυση του χρέους δείξει πως αυτό είναι βιώσιμο», και «μπορεί να το δείξει αυτό μόνο εάν η Αθήνα λάβει ελάφρυνση χρέους τώρα»….
      
Πέραν των ως άνω θετικών και αισιόδοξων θέσεων για την Αθήνα, το Βερολίνο δεν θα έβλεπε θετικά την ελάφρυνση του χρέους πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία το φθινόπωρο του 2017. Κι αυτό, γιατί, πέραν της όποιας ιδεολογικής αυστηρότητας της καγκελαρίας, η κοινή γνώμη της Γερμανίας τάσσεται κατά μιας «περαιτέρω επιείκειας απέναντι στην Ελλάδα», μετά από τρείς διασώσεις και εξάχρονης μνημονιακής πολιτικής. Ωστόσο, η επιμονή της Ουάσιγκτον για «εδώ και τώρα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους…, διαφορετικά αποχώρηση από το πρόγραμμα», δημιουργεί μέγιστο πρόβλημα στην καγκελάριο ¨Αγκελα Μέρκελ και στο υπουργό οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς μέχρι τώρα δικαιολόγησαν την «ελληνική διάσωση» μέσω της ταυτόχρονης παρουσίας του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
       
ούτων όλων δοθέντων, αξιωματούχοι της ευρωζώνης λένε πως σε ένα απαισιόδοξο σενάριο, δεν θα συμφωνηθεί καμία λεπτομέρεια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν από τις γερμανικές εκλογές. Άλλοι λένε πως μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία εάν η κρίση χρέους της Ελλάδας αναζωπυρωθεί αφού η ελληνική κυβέρνηση «ξεμείνει από χρήματα για να καλύψει τις υποχρεώσεις της τον Απρίλιο του 2017»…..  
                                 Βόμβα νέων μέτρων
    
 Μέσα σ ένα περιβάλλον ατέρμονων συζητήσεων για «εδώ και τώρα ελάφρυνση» χρέους, όπως επιδιώκει για τους δικούς της λόγους η Ουάσιγκτον…, ή για «μετά τις γερμανικές εκλογές και βλέπουμε», όπως θα βόλευε το Βερολίνο, το ΔΝΤ ρίχνει «βόμβα μεγατόνων» για την κυβέρνηση των Αθηνών…
      
Το Ταμείο, σε νέα του έκθεση, «βλέπει» τεράστιες αποκλίσεις στα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών, παρά τις αιματηρές περικοπές των συντάξεων και το τσουνάμι νέων φόρων. Η Έκθεση Fiscal Monitor δημοσιοποιείται λίγες ημέρες μετά από τις δηλώσεις Βελκουλέσκου, - που ζήτησε μείωση των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων και περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου των φυσικών προσώπων - , δημιουργεί νέα δεδομένα και προκαλεί πολιτικές αναταράξεις, αφού, ούτε λίγο ούτε πολύ, προβλέπει εκτροχιασμό από τους δημοσιονομικούς στόχους του 3ου Μνημονίου, ακόμα κι αν εφαρμοστούν κατά γράμμα όλα τα μέτρα.
    
 Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ θεωρεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μόλις 0,1%. Ειδικά όσον αφορά στο 2018, που ολοκληρώνεται τυπικά το τρίτο Πρόγραμμα με στόχο πλεονάσματος 3,5%, το ΔΝΤ επιμένει στις εκτιμήσεις του, πως το αποφασισμένο «πακέτο» μέτρων δεν μπορεί να αποδώσει πλεόνασμα πάνω από 1,6%.! Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι ανάμεσα στους υπολογισμούς του εφαρμοζόμενου προγράμματος και εκείνους του Ταμείου, υπάρχει μια διαφορά περίπου 3,5 δις ευρώ, η οποία είτε θα πρέπει να καλυφθεί…,  είτε με πρόσθετα μέτρα από την Αθήνα…, είτε  οι Ευρωπαίοι να χαμηλώσουν τους στόχους…, «όχι μόνο για το 2018 αλλά και για τα επόμενα έτη». Κι εδώ, μπαίνει από την Ουάσιγκτον η ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους και περί «βιωσιμότητας του ελληνικού Χρέους»….!!!
               Λεπτές εσωκομματικές ισορροπίες
     
ίναι σαφές και γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ της πλατείας Κουμουνδούρου, πως το κόμμα είναι κυριολεκτικά στα κάγκελα με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική. Ωστόσο, όλοι πείθονται στο πρωθυπουργικό αφήγημα, πως…, «εάν εφαρμοστεί πιστά αυτή η πολιτική, θα δοθεί η ελάφρυνση του χρέους, θα επιτευχθεί ανάπτυξη…, κι η χώρα θα βγει στο ξέφωτο». Εύκολα νοείται, πως σε διαφορετική περίπτωση, «όλα τινάζονται στον αέρα», μηδέ της κυβέρνησης εξαιρουμένης.
    
 Ενδεικτική των κομματικών αντιστάσεων, - ή κατ άλλους ιδεολογικών αγκυλώσεων - , είναι κι η εμμονή του υπουργού παιδείας, Νίκου Φίλη, στο θέμα των θρησκευτικών και των σχέσεων με την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Από την μια μεριά οι κομματικοί πιέζουν για σκληρή αντιμετώπιση του «ιερατείου», όπως χαρακτηριστικά λένε, κι από την άλλη, ο πρωθυπουργός κι όσοι ενστερνίζονται το άνοιγμα στον κεντρώο χώρο, επιδιώκουν μια πιο διαλλακτική αντιμετώπιση, καθώς εκφράζουν την άποψη ότι η εκκλησία επηρεάζει τα μέγιστα την ελληνική κοινωνία… Το εν λόγω μέτωπο με την Ιεραρχία, έκλεισε ο πρωθυπουργός με την βοήθεια του Πάνου Καμμένου το βραδύ της περασμένης Τετάρτης με την συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και ιεράρχες.
     
Επίσης, προχθές Πέμπτη βράδυ, ο Αλέξης Τσίπρας, είχε μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση με τους βουλευτές του κόμματός του στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει του δεύτερου Τακτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Οι επιτελείς του Μαξίμου, έκριναν αναγκαία την εν λόγω συνεύρεση καθώς αρκετά μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εμφανίζονται διστακτικά στο να υπερασπιστούν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες… Ο πρωθυπουργός επανέλαβε το γνωστό αφήγημα, ότι…,  «τα δύσκολα τελειώνουν» και θα ζήτησε απ’ όλους να «πέσουν στη μάχη για την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία»…. 
                 Ο ρόλος του αριστερού Τσακαλώτου
     
 Ο επικεφαλής της σκληρής οικονομικής πολιτικής και της Ομάδος Διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε προσωπικές του εκμυστηρεύσεις, λέει ότι παραμένει Μαρξιστής. Ωστόσο, αυτός, ο μαρξιστής οικονομολόγος, ως υπουργός τηρεί στο ακέραιο τις οδυνηρές για την κοινωνία δεσμεύσεις που προβλέπονται από το Τρίτο Μνημόνιο…
     
Παρά ταύτα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, παραμένει επικεφαλής και  «ψυχή» της ομάδος των «53» στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην ίδια πολιτική τάση, συμπλέουν επιφανή στελέχη-κομματικά και κυβερνητικά, όπως οι Θοδωρής Δρίτσας, Τασία  Χριστοδουλοπούλου, Θεανώ Φωτίου, Νίκος Παρασκευόπουλος, Γιώργος Κυρίτσης, Βασιλική Κατριβάνου, Ράνια Σβίγκου κ.α.
   
 Όπως, οι πληροφορίες επιμένουν η ως άνω δυναμική τάση, με αιχμή του δόρατος τον κ. Τσακαλώτο, θα ταράξουν τα νερά στο επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ξιφουλκώντας μεταξύ άλλων κατά του Μνημονίου…, που το «εφαρμόζουν με κρύα καρδιά, ως αναγκαίο κακό…, για να επιτευχθεί η πολυπόθητη ελάφρυνση του χρέους».! Το ερώτημα, που απασχολεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ΠΩΣ θα αντιδράσει η εν λόγω ομάδα στην απευκταία περίπτωση αναβολής της ποθούμενης ελάφρυνσης…!!! 
                Οι μετριοπαθείς Δραγασάκης – Σταθάκης
      
Οι καλά γνωρίζοντες τις λεπτές εσωκομματικές ισορροπίες και τους ενδοκυβερνητικούς συσχετισμούς, θεωρούν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, «εγκρατείς και μετριόφρονες οικονομολόγους» που πιέζουν υπέρ της κεντροαριστερής διεύρυνσης αλλά και της πιο «ρεαλιστικής προσέγγισης» στο μέτωπο της οικονομίας. Υπάρχουν οι κομματικοί, που χρεώνουν στο δίδυμο Δραγασάκη – Σταθάκη, προσωπικές επιδιώξεις και προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, εν όψει του συνεδρίου αλλά και του ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Ερμηνεύοντας, δε, τις επιθέσεις που εσχάτως δέχεται ο Νίκος Παππάς, κρίνουν πως είναι το «ιδανικό όχημα» για να χτυπηθεί ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας….
      
Πάντως, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες οι ολοένα αυξανόμενες βολές, εντός κυβέρνησης και κόμματος, που δέχεται ο υπουργός επικρατείας και στενός φίλος του πρωθυπουργού, Νίκος Παππάς, για «ελλιπή πολιτικό σχεδιασμό» και «υποεκτίμηση» του πολέμου που θα εξαπέλυαν οι ιδιοκτήτες των παλιών καναλιών.
       
Πάντα ταύτα, θα ξεκαθαρίζουν στο επικείμενο συνέδριο και στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης αμέσως μετά. Από τις κινήσεις του πρωθυπουργού θα γίνει διακριτό κατά πόσον έχουν αλλάξει οι ισορροπίες και οι συσχετισμοί. Θα φανεί αν μετακινηθεί ο υπουργός επικρατείας, Νίκος Παππάς, ή αν θα καταργηθεί η αντιπροεδρία της κυβέρνησης, την οποία κατέχει ο Γιάννης Δραγασάκης… 
                          Οι ΠΑΣΟΚογενείς
      
Μέσα σ αυτό το δύσκολο πάζλ στην Κουμουνδούρου, τον δικό τους αγώνα δίνουν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και η τάση των ΠΑΣΟΚογενών των Χρήστου Σπίρτζη, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Αντώνη Κοτσακά, που παρά τα αλλεπάλληλα πυρά που δέχονται από τον κομματικό μηχανισμό, κρατούν ανοιχτούς διαύλους με τη «διευρυμένη εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ» - ήτοι, τους ψηφοφόρους πέραν του παραδοσιακού αριστερού ακροατηρίου που «καθορίζουν τις εκλογικές αναμετρήσεις»…
     
Εν κατακλείδι :
      
Συνέδριο και ανασχηματισμός θα δείξουν τις ισορροπίες κυβέρνηση και κόμματος. Η ρύθμιση ή μη του χρέους θα δείξει το πολιτικό μέλλον πρωθυπουργού, κυβέρνησης και κυβερνώντος κόμματος… 

Το παρόν κείμενο, Ρεπορτάζ - Ανάλυση,  δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ του Σ αββάτου  8 Οκτωβρίου 2016...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου