Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Financial Times: H Deutsche Bank είχε ευνοϊκή μεταχείριση στα stress tests...!!!

H Deutsche Bank είχε ευνοϊκή μεταχείριση στα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών που διενεργήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η μετοχή της οποίας σημειώνει ραγδαία πτώση – 22% τις τελευταίες εβδομάδες λόγω του προστίμου των 14 δισ. από τις αμερικανικές αρχές – χρησιμοποιεί τα αποτελέσματα των stress tests του περασμένου Ιουλίου για να αποδείξει την καλή κατάσταση στην οποία βρίσκεται.
Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, η γερμανική τράπεζα είχε ευνοϊκή μεταχείριση, έπειτα από συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως αναφέρουν οι FT, τα αποτελέσματα της Deutsche Bank περιλαμβάνουν και τα 4 δισ. από την πώληση μερίσματός της στην κινεζική τράπεζα Hua Xia, παρά το γεγονός ότι η πώληση δεν είχε πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2015.
Η πώληση στην Hua Xia συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015. Ωστόσο, αυτή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί κι έχει τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ η γερμανική τράπεζα δηλώνει αισιόδοξη ότι η συμφωνία θα κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου.
Η μελλοντική συμφωνία με την Hua Xia αναγράφεται στις σημειώσεις των stress tests της DB. Καμία άλλη τράπεζα, από τις 50 που πέρασαν από τα stress tests, δεν περιλαμβάνει παρόμοιες σημειώσεις, αν και πολλές από αυτές είχαν συμφωνίες για πωλήσεις σε εξέλιξη, οι οποίες δεν είχαν ολοκληρωθεί μέσα στο 2015.
Σε μια περίπτωση, η ισπανική Caixabank, ολοκλήρωσε την πώληση ξένων περιουσιακών της στοιχείων αντί 2,65 δισ. στη μητρική της Criteria Holding, τον Μάρτιο και παρόλα αυτά δεν της επιτράπηκε να συμπεριλάβει το ποσό αυτό στα αποτελέσματά της.
O Nicolas Véron του Ινστιτούτου Bruegel, δήλωσε πως είναι σημαντικό τόσο η ΕΚΤ όσο και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, που εποπτεύουν τα τεστ, να «εξηγήσουν και να υπερασπιστούν τις μεθοδολογικές επιλογές τους», ειδικά μετά την προσοχή που έχει τραβήξει η γερμανική τράπεζα.
«Η μεθοδολογία πρέπει να είναι ίδια για όλα τα πιστωτικά ιδρύματα και να μην υπάρχει ευνοϊκή μεταχείριση για κανένα από αυτά», πρόσθεσε ο ίδιος. «Αυτό ισχύει και για τράπεζες που είναι συστημικά σημαντικές, όπως η Deutsche Bank».
Η ΕΚΤ δήλωσε ότι «αντιμετωπίζει όλες τις τράπεζες με τον ίδιο τρόπο κι εντός του ρυθμιστικού πλαισίου» ενώ δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο για την γερμανική τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου