Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Κρατάει χρόνια αυτή η κόντρα... !!!

Την «κόντρα» που χρόνια τώρα χαρακτηρίζει τις σχέσεις του πρώην και του νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, έφερε και πάλι στο προσκήνιο η φράση του κ. Γιάννη Στουρνάρα, 

ο οποίος καταθέτοντας την περασμένη Τρίτη στην...
Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής είπε για τον προκάτοχό του «ο κ. Προβόπουλος έχει ψυχολογικά προβλήματα...». 

Η ερώτηση που προκάλεσε τη συγκεκριμένη απάντηση αφορούσε τα τεκταινόμενα στην Τράπεζα Αττικής και τον τρόπο με τον οποίο ασκούσε η ΤτΕ την εποπτεία της...


Οτι οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι τεταμένες τα τελευταία 15 χρόνια είναι γνωστό στους οικονομικούς και τραπεζικούς κύκλους. Οι βολές του ενός απέναντι στον άλλο όμως ήταν έμμεσες, «φωτογραφικές» χωρίς να αναφέρουν ονόματα, ενώ πολύ περισσότερες ήταν οι διαρροές από τις «προσκείμενες» πηγές τους.

Η ένταση στις σχέσεις τους ξεκίνησε από την Εμπορική Τράπεζα, στην οποία διετέλεσε πρώτα διοικητής ο κ. Στουρνάρας (επί κυβέρνησης Σημίτη) και ακολούθησε ο κ. Προβόπουλος (επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή). Η Εμπορική στα τέλη της 10ετίας του 1990 ήταν στην ισχυρή τραπεζική τριάδα. Ηταν η εποχή του ράλι στο Χρηματιστήριο και η εποχή των ιδιωτικοποιήσεων. Τότε κλείστηκε και το deal για να πωληθεί στους Γάλλους της Credit Agricole (επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου), που αρχικά πήραν ένα ποσοστό της τάξης του 9%.

Οταν έγινε η αλλαγή σκυτάλης από τον Στουρνάρα στον Προβόπουλο, υπήρξαν διαρροές ότι ο νέος διοικητής θα έβγαζε στη φόρα «τους σκελετούς» που κρύβονταν στα ντουλάπια της Εμπορικής. Ηταν η εποχή που ο κ. Αλογοσκούφης ως υπουργός Οικονομικών προχώρησε στη «μνημειώδη» απογραφή της ελληνικής οικονομίας. Τελικά η Εμπορική πωλήθηκε στους Γάλλους επί διοίκησης Προβόπουλου με τίμημα τα 24 ευρώ ανά μετοχή (2,1 δισ. ευρώ). Ομως «ψυχρές» ήταν οι σχέσεις των δύο ανδρών και την περίοδο που ο κ. Στουρνάρας ήταν υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και ο κ. Προβόπουλος διοικητής της ΤτΕ.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι τη συγκεκριμένη περίοδο (2012-2014) συνεργάστηκαν και έβαλαν πλάτη και οι δύο για να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες και να παραμείνει η χώρα εντός Ευρωζώνης. Λίγους μήνες πριν τα αεροπλάνα κατέβαιναν νύχτα στο αεροδρόμιο της Αθήνας φορτωμένα με εκατομμύρια ευρώ, ώστε τα γκισέ και τα ΑΤΜ να είναι επαρκώς εφοδιασμένα με ευρώ. Αυτήν την κρίσιμη για την ελληνική οικονομία περίοδο, Προβόπουλος και Στουρνάρας συνεργάστηκαν στενά, είχαν κοινή γραμμή και πολιτική με κυρίαρχο στόχο να μείνουμε στο ευρώ.

Η διαδοχή
Ακόμα και την περίοδο της συνεργασίας «κόντρες» μεταξύ τους υπήρχαν. Η πιο γνωστή ήταν για τη στελέχωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η ΤτΕ είχε αντιρρήσεις για το πρόσωπο που ανέλαβε καθήκοντα CEO στο Ταμείο και το οποίο ήταν επιλογή του υπουργείου Οικονομικών. Στα τέλη του 2013, η ένταση στις σχέσεις των δύο ανδρών αναζωπυρώθηκε. Τον Ιούνιο του 2014 έληγε η 6ετής θητεία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και είχαν ξεκινήσει οι διαρροές για το πρόσωπο που θα ήταν ο αντικαταστάτης Προβόπουλου. Οικονομικοί και τραπεζικοί κύκλοι θεωρούσαν ότι είχε «κλειδώσει» το όνομα του κ. Στουρνάρα. Τότε υπήρχαν πληροφορίες ότι ο κ. Προβόπουλος ήταν σφόδρα δυσαρεστημένος από το άδειασμα της κυβέρνησης Σαμαρά. Τελικά τον Ιούνιο του 2014 ο κ. Στουρνάρας τοποθετήθηκε διοικητής στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Τον Δεκέμβριο ο κ. Στουρνάρας μιλώντας σε εκδήλωση της ΤτΕ για τον Ξενοφώντα Ζολώτα κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν Πρόεδρο Δημοκρατίας και να αποφευχθεί η προσφυγή στις κάλπες. Την επομένη ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον κ. Προβόπουλο, από τον οποίο ζήτησε ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έπλεξαν το εγκώμιο για τους χειρισμούς του πρώην διοικητή της ΤτΕ.

Η κορύφωση της «κόντρας» έλαβε χώρα πριν από λίγες μέρες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Ερωτηθείς ο κ. Στουρνάρας για την εποπτεία της Τράπεζας Αττικής και αν ως υπουργός Οικονομικών είχε ενημερωθεί από τον προκάτοχό του, απάντησε: «Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει διάφορα ψυχολογικά προβλήματα επειδή δεν του βγήκαν οι προβλέψεις...» και μάλιστα διέψευσε ότι είχε ενημερωθεί ή είχε λάβει επιστολή, από τον τότε διοικητή κ. Προβόπουλο για θέματα εταιρικής διακυβέρνησης της Τράπεζας Αττικής.

Ο κ. Προβόπουλος είχε καταθέσει στην Εξεταστική ότι «η συγκεκριμένη τράπεζα είχε κάποιες αδυναμίες στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου. Για παράδειγμα, κάποια στιγμή συνυπήρχαν στο ίδιο πρόσωπο οι ιδιότητες του διευθύνοντος συμβούλου και του προέδρου. Είχα αναγκαστεί και εγώ ο ίδιος να στείλω επιστολές για να λυθεί αυτό το θέμα και στους υπουργούς»...

Ο κ. Στουρνάρας λίγες μέρες αργότερα τον διέψευσε λέγοντας: «Δεν με ενημέρωσε πότε, έχει κάνει λάθος, δεν υπάρχει επιστολή στο αρχείο μου που να αναφέρεται σε αυτό, προφανώς την απέστειλε κάπου αλλού. Τον Φεβρουάριο του 2014 εγώ όρισα τον Γκίκα Μάναλη (στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου) και τον Φεβρουάριο του 2015 απελύθη σε συνεννόηση με το ΤΧΣ».

Στη συνέχεια ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως «ο κ. Προβόπουλος αν ήθελε μπορούσε να καθαρίσει την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής. Δεν το έκανε και το έκανα εγώ», και συμπλήρωσε με έμφαση πως η τράπεζα πήγαινε στα βράχια, ενώ τώρα με την αλλαγή στη διοίκηση βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο για να εξυγιανθεί.

Βέβαια, ο κ. Στουρνάρας «μάζεψε» τα περί ψυχολογικών προβλημάτων, λέγοντας ότι επρόκειτο για αστειολόγημα, και ότι δεν ολοκλήρωσε τη φράση του επειδή τον διέκοψαν οι βουλευτές...

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον διοικητή της ΤτΕ, ο κ. Προβόπουλος πριν πάει να καταθέσει στην Εξεταστική επισκέφθηκε τον κ. Στουρνάρα στην τράπεζα. Οταν ειπώθηκαν τα περί επιστολών, ο κ. Στουρνάρας του ζήτησε να ανακαλέσει δημοσίως, «θα το σκεφτώ» ήταν η απάντηση Προβόπουλου.

Από την άλλη πηγές προσκείμενες στον κ. Προβόπουλο σημειώνουν πως ο πρώην διοικητής θα απαντήσει στον κ. Στουρνάρα αν κληθεί σε κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση από την Επιτροπή της Βουλής...

ΕΦΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ, ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου