Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Δύο παραιτήσεις με έντονη πολιτική οσμή... !!!

Αντα Ψαρρά

Με πρωτοφανείς υπαινιγμούς και καταγγελίες κατά συναδέλφων τους και κατά του προέδρου του ΣτΕ παραιτήθηκαν χθες δύο σύμβουλοι της Επικρατείας από μέλη της Ενωσης Δικαστών του ΣτΕ.

Παράλληλα, η...
Ν.Δ., που κραδαίνει εδώ και μήνες τη σημαία περί παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, υιοθέτησε αυτοστιγμεί τους ισχυρισμούς των δύο δικαστών, ακόμα κι αν αυτό οδηγεί σε πλήρες άδειασμα του προέδρου του ΣτΕ, Νίκου Σακελλαρίου, αλλά και των υπόλοιπων δικαστικών και μελών της Ενωσης.


Η πρόσφατη απόφαση του προέδρου του ΣτΕ Ν. Σακελλαρίου να ματαιώσει τη συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες λόγω της έντασης που είχε δημιουργηθεί (από τα ΜΜΕ αλλά και από δηλώσεις γύρω από τη συνταγματικότητα ή μη του συγκεκριμένου νόμου), όπως και η ανακοίνωση της Ενωσης θεωρήθηκαν οι αφορμές για τους δύο συμβούλους Χ. Ράμμο και Αικ. Σακελλαροπούλου ώστε να προβούν σε μια πρωτοφανή στα χρονικά του θεσμού ενέργεια.

Είναι θλιβερό ότι αυτή η πρωτοφανής αντίδραση των δικαστών γίνεται με αφορμή έναν νόμο που στόχο έχει να εισαγάγει τη νομιμότητα σε ένα απολύτως παράνομο και διαπλεκόμενο τοπίο λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Τελικά, όπως και σε κάθε τι που συμβαίνει, έτσι και τώρα θα υπάρχουν εξηγήσεις για το πώς και το γιατί οι δύο συγκεκριμένοι αντιπρόεδροι του ΣτΕ μέσω των επιστολών παραίτησής τους από το συνδικαλιστικό τους όργανο προχώρησαν ακόμα και σε προσωπικές καταγγελίες με βαρύτατους χαρακτηρισμούς για τον πρόεδρο του ΣτΕ και για μέλη του Δ.Σ. της Ενωσης.

Αξίζει εδώ να θυμηθούμε μια σειρά από γεγονότα.

Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξης στη ΔΕΘ αναφέρθηκε στην προσωπική του πεποίθηση ότι οι δικαστές του ΣτΕ θα κρίνουν συνταγματικό τον νόμο, βασισμένος προφανώς στις μέχρι τότε απορριπτικές για τις προσφυγές των καναλιών δικαστικές αποφάσεις.

Η δήλωση αυτή αποτέλεσε το νέο «εφαλτήριο» της αντιπολίτευσης περί παρεμβάσεων στο έργο της Δικαιοσύνης.

Κι όμως, ήδη είχαν προηγηθεί σε όλα τα ΜΜΕ ηχηρές έως και «απειλητικές» τοποθετήσεις πολιτικών της αντιπολίτευσης περί αντισυνταγματικότητας του νόμου και άμεσης κατάργησής του, όποια κι αν είναι η απόφαση του ΣτΕ.

Μάλιστα, ο πρώτος που έθεσε το θέμα ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά, όπου ανέφερε πολλές φορές τη βεβαιότητά του ότι ο νόμος θα κριθεί αντισυνταγματικός από το ανώτατο δικαστήριο.

Ακολούθησε με άρθρο και συνέντευξη ο τέως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, με την ιδιότητα του συνταγματολόγου και όχι του πρώην αντιπροέδρου κυβέρνησης, που βεβαίωνε ότι ο νόμος θα κριθεί αντισυνταγματικός.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι σχέσεις του Ευάγγ. Βενιζέλου με ανώτατους δικαστικούς υπήρξαν εξαιρετικά στενές και πολλά δημοσιεύματα των όψιμων υπερασπιστών της Δικαιοσύνης μιλούσαν για «καθεστώς Βενιζέλου», όπως και για «καθεστώς Αθανασίου» που επηρέαζαν καθοριστικά δικαστικές αποφάσεις.

Τη σκυτάλη της βεβαιότητας για την απόφαση του ΣτΕ πήραν πολλοί βουλευτές της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού με προβλέψεις για την τελική κρίση.

Ανάμεσά τους οι Ντ. Μπακογιάννη, Αδ. Γεωργιάδης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας κ.λπ. Μέχρι και λειτουργοί της Δικαιοσύνης τοποθετήθηκαν περί της αντισυνταγματικότητας στα κανάλια, όπως ο επίτιμος αντιπρόεδρος του ΣτΕ Π. Παραράς και πολλοί άλλοι θεσμικοί και εξωθεσμικοί παράγοντες που δημιούργησαν εξαιρετική ένταση με πολύωρα δελτία ειδήσεων τις παραμονές της συνεδρίασης.

Οι προσπάθειες επηρεασμού της Δικαιοσύνης υπέρ των καναλαρχών είναι πλέον τόσο απροκάλυπτες, που αμέσως μετά την παραίτηση των δύο συμβούλων οι εκπρόσωποί τους αλλά και η Ν.Δ. έσπευσαν να αποδώσουν το γεγονός σε παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη.

Οπωσδήποτε η ενέργεια των δύο δικαστικών να καταγγείλουν ευθέως τον πρόεδρο του ΣτΕ μετά την αναβολή της Ολομέλειας, με εκφράσεις ακόμα και περί αρνησιδικίας, ο χαρακτηρισμός της Ενωσής τους ως «γραφείο Τύπου του προέδρου του ΣτΕ» και, τέλος, ο ισχυρισμός τους ότι ο πρόεδρος της Ενωσης κάλυψε τον κ. Σακελλαρίου λόγω προσωπικών φιλοδοξιών, υπερβαίνει κατά πολύ ακόμα και μια εύλογη διαφωνία.

Θυμίζουμε ότι η χωρίς κανένα «χρώμα» ανακοίνωση της Ενωσης του ΣτΕ, που ακολούθησε τη λιτή ανακοίνωση του προέδρου σχετικά με τη ματαίωση της Ολομέλειας, ανέφερε:

Σύμφωνα με την από 30.9.2016 ανακοίνωση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο μόνος λόγος για τον οποίο ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα διάσκεψη της Ολομέλειας του δικαστηρίου επί των υποθέσεων για τις τηλεοπτικές άδειες είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομέλειας για τα θέματα αυτά.
Επομένως, όσα αντίθετα αναφέρονται στον Τύπο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα

Αμέσως μετά τη ματαίωση της συνεδρίασης ανωνύμως κάποιοι δικαστές του ΣτΕ προέβησαν σε καταγγελίες στο «Πρώτο Θέμα» που αφορούσαν συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών του ανωτάτου δικαστηρίου και ισχυρίστηκαν ότι ο «πρόεδρος τους ζήτησε να ψηφίζουν με κλειστά μάτια». Είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποιοι έχουν ξεφύγει εντελώς από αυτό που επιβάλλει η θέση τους και ο θεσμός.

Από την υπόθεση της πειθαρχικής δίωξης Ντογιάκου μέχρι τον δήθεν εσκεμμένο μη διορισμό των αντιπροέδρων ανωτάτων δικαστηρίων από την κυβέρνηση, όλα μετά την παραίτηση από ένα συνδικαλιστικό όργανο αποδόθηκαν σε σκοπιμότητες και παρεμβάσεις. Σημειώνουμε εδώ ότι ειδικά στο ΣτΕ έχουν διοριστεί όλοι οι αντιπρόεδροι και δεν εκκρεμεί κανένας διορισμός από το υπουργικό συμβούλιο.

Ανακοίνωση Παρασκευόπουλου

Τέλος, χρειάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση ο υπουργός Δικαιοσύνης με αφορμή την προφανή αλλοίωση όσων είπε χθες σε ραδιοσταθμό. Η αλλοίωση αφορούσε το δήθεν άδειασμα του προέδρου του ΣτΕ από τον υπουργό, που είπε απλά ότι είναι καλό σε κάθε δίκη να υπάρχει γρήγορη πρόοδος.

Σε σχέση με την εξέλιξη της δίκης για τις τηλεοπτικές άδειες στο ΣτΕ επισήμανα ό,τι προκύπτει γενικώς από την έννομη τάξη, για την ανάγκη προόδου κάθε δίκης και ως προς τη ματαίωση μιας συζήτησης. Την ίδια θέση πιστεύω ότι ενστερνίζονται και ο πρόεδρος του ΣτΕ και το σύνολο των δικαστών και των πολιτών που προσδοκούν μια ανεξάρτητη και αποτελεσματική Δικαιοσύνη

Αργά χθες σε έκκλησή του ο μακροβιότερος πρόεδρος του ΣτΕ Γ. Παναγιωτόπουλος αναφέρει:

Καλώ όλους τους αγαπητούς πρώην συναδέλφους και όλους τους εμπλεκόμενους στη Δικαιοσύνη, με συνεννόηση και αγαθή προαίρεση και μέσα σε δημοκρατικά πλαίσια να προστατεύσουν το κύρος του θεσμού του ΣτΕ ως απαραίτητου για τη λειτουργία της Πολιτείας και της κοινωνίας...

efsyn.gr


Η κυρία Άντα Ψαρρά το μεσημέρι απάντησε στα όσα ισχυρίστηκε ο Βενιζέλος στην εκπομπή "Αταίριαστοι" (ΣΚΑΙ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου