Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

"Κλειδί" ο Ντράγκι στη διαμάχη Βερολίνου - ΔΝΤ για το ελληνικό χρέο...!!!

Του Γ. Αγγέλη 

Σήμερα η τοποθέτηση Μέρκελ για το ελληνικό χρέος – μετά την χθεσινή κόντρα Λαγκάρντ - Σόιμπλε – αναμένεται να διαμορφώσει το "κλίμα" μέσα στο οποίο θα κριθεί το μέλλον της περιβόητης αναδιάρθρωσης.

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί επιχειρώντας να εκτονώσει την ένταση των συζητήσεων χθες έδωσε ένα περιθώριο δύο μηνών πριν από την λήψη των τελικών αποφάσεων (σύμφωνα με την απόφαση του Μαΐου), μετά την ευθεία προτροπή Σόιμπλε προς όλους να "μη παραπλανούν" τους έλληνες ότι μπορεί να υπάρξει εύκολη λύση.

Η παρουσία Μέρκελ σήμερα αναμένεται να ρίξει περισσότερο φως στα όρια μέσα στα οποία θα κινηθεί η στάση της Γερμανίας απέναντι στο θέμα του ελληνικού χρέους αλλά όπως παρατηρούσαν χθες αργά διπλωματικοί κύκλοι στην Ουάσιγκτον, η γερμανίδα καγκελάριος δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών στην παρούσα πολιτική συγκυρία. 
Το Βερολίνο θέλει την αυστηρή εφαρμογή της συμφωνίας του Μαΐου αλλά ταυτόχρονα απαιτεί και την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. 
Ένας τέτοιος συνδυασμός, όπως παρατηρείται από τους ίδιους κύκλους, "μπορεί να απομακρύνει πολύ την οποιαδήποτε ουσιαστική λύση στο πρόβλημα χρέους της Ελλάδας" καθώς ακόμα και αν η Ελλάδα εμφανισθεί απόλυτα συνεπής στις δεσμεύσεις αυτές, αν το ΔΝΤ επιμείνει στην μη συμμετοχή του λόγω των διαφωνιών ως προς τις εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία, "όλα μπορεί να πάνε πολύ πιο πίσω…". 
Η γερμανίδα καγκελάριος σήμερα αναμένεται να μιλήσει πάνω σ’ αυτό αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει τρόπος για να λυθεί αυτός ο γόρδιος δεσμός ανάμεσα στις διαφορετικές θέσεις Ευρωζώνης και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, σε προεκλογική περίοδο (Γερμανία – Γαλλία).
Η ελληνική πλευρά στη διαδικασία αυτή δεν φαίνεται να μπορεί να κάνει κάτι καθώς η θέση της είναι και από τις δύο πλευρές για διαφορετικούς λόγους. Συμφωνεί με το ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την αναδιάρθρωση του χρέους αλλά διαφωνεί με την αυξημένη πίεση για ακόμα βαθύτερες μεταρρυθμίσεις ιδιαίτερα στο δημόσιο, τις ιδιωτικοποιήσεις  και τα εργασιακά, ενώ με την Ευρωζώνη συμφωνεί για τις (καλύτερες) εκτιμήσεις ως προς την πορεία της οικονομίας και έτσι το εύρος των μέτρων που μένει να παρθούν αλλά διαφωνεί κάθετα με το ύψος των προβλεπόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων και την διαρκή αναβολή της αναδιάρθρωσης του χρέους. Βέβαια υπάρχει και "ο από μηχανής θεός" σ’ αυτές τις περιπτώσεις και στην υπόθεση του ελληνικού χρέους αυτός είναι η ΕΚΤ και ο κ. Ντράγκι (πολύ περισσότερο από ό,τι θα μπορούσε να είναι η κα Μέρκελ), αλλά αυτός ακόμα δεν έχει εμφανισθεί στην σκηνή του δράματος.
Ενδεχομένως σήμερα να επιχειρήσει μία παρέμβαση η οποία πάντως δεν θα είναι μακριά από την τοποθέτηση της κας Μέρκελ. 
Στην αυριανή έκδοση του "Κεφαλαίου" δημοσιεύεται αναλυτικό ρεπορτάζ για το πώς βλέπει η ΕΚΤ την παρέμβασή της στην υπόθεση του ελληνικού χρέους και που ενδεχομένως θα εμφανισθεί η δυνατότητα μιας διευθέτησης με ισχυρό τον ρόλο της ΕΚΤ.    

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου