Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην κομματική «λαιμητόμο»...!!!

της Άρτεμις Παραδείσου

Σε αναβρασμό (!) βρίσκονται τα κυβερνητικά στελέχη, οι βουλευτές και οι αιρετοί της Τοπ. Αυτοδιοίκησης –μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. 

  Όσοι από αυτούς έφτασαν να εκλεγούν σύνεδροι (γιατί υπήρξαν και κάποια «ατυχήματα», αλλά πολύ περιορισμένα) θα έρθουν αντιμέτωποι με τους αμιγώς κομματικούς που τους βάζουν εμπόδια για την εκλογή τους στην Κεντρική Επιτροπή.
Να το πλήρες «στόρι»...
Στο υπάρχον καταστατικό του κυβερνώντος κόμματος, υπάρχει μια διάταξη που βάζει ένα λογικό όριο: τα κυβερνητικά στελέχη να μην ξεπερνούν το 25% της Κεντρ. Επιτροπής, αποφεύγοντας έτσι το παλαιότερο φαινόμενο άλλων κομμάτων να είναι μια Κεντρ. Επιτροπή σχεδόν εξ ολοκλήρου κρατικοδίαιτη...
.
Επακριβώς το καταστατικό αναφέρει, «τα στελέχη που κατέχουν αμειβόμενη κυβερνητική θέση ή αξίωμα (μέλος Υπουργικού Συμβουλίου ή μέλος ΔΣ Δημόσιου Οργανισμού / Διεθνούς Οργανισμού ή Ανεξάρτητης Αρχής / ΔΕΚΟ / ΝΠΔΔ / Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς Υπουργείων, Υφυπουργοί), δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 25% των μελών κάθε οργάνου του κόμματος». Ως εδώ καλά...

Τις προάλλες όμως η Κεντρ. Επιτροπή πέρασε διάταξη που ανεβάζει τον «πήχη», μια διάταξη την οποία και προτείνει προς το Σώμα του Συνεδρίου να πάρει εκείνο την απόφαση. Τι προβλέπει αυτή; Ότι, εκτός των κυβερνητικών στελεχών, και βουλευτές, και ευρωβουλευτές, και δήμαρχοι και περιφερειάρχες (η εξής μία δηλαδή, η Ρένα Δούρου) –όλοι αυτοί μαζί δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 25%.
Δεδομένης ταυτόχρονα της βούλησης από την ηγεσία του κόμματος για μείωση των μελών της Κεντρ. Επιτροπής (από 201 σε 151), τότε αυτό το 25% δεν υπερβαίνει τα 38 άτομα. Αν σε αυτό λάβει κανείς υπόψη του και τη γυναικεία ποσόστωση του 1/3, συνειδητοποιεί ότι θα είναι ακόμη λιγότερα εκείνα τα κυβερνητικά –κοινοβουλευτικά στελέχη που θα εκλεγούν μέλη της Κεντρ. Επιτροπής. Μόνο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι 144, για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της «σφαγής»...
Γιατί τότε η Κεντρ. Επιτροπή προχωρά στην πρόταση αυτή; Το βασικό τους επιχείρημα είναι ότι άλλο κυβέρνηση και Βουλή και άλλο κόμμα, επίσης ότι τα μέλη της Κεντρ. Επιτροπής θα πρέπει να είναι εξ ολοκλήρου αφοσιωμένα στην υπόθεση «κόμμα». Οι πιο «πονηροί» πιστεύουν πάντως ότι η πρόταση αυτή υιοθετήθηκε με σκοπό οι διάφοροι κομματικοί να κόψουν το δρόμο σε Υπουργούς και βουλευτές, που όπως και να το κάνουμε, πιο αναγνωρίσιμοι είναι από τα κομματικά στελέχη.
Ίσως αυτά να είδαν κάποιοι πρωτοκλασάτοι Υπουργοί και έχουν ήδη εκφράσει την απόφασή τους να μην θέσουν υποψηφιότητα καν, για την Κεντρ. Επιτροπή. Ωστόσο θα υπάρχει και ο επικοινωνιακός αντίκτυπος της υπόθεσης. Ποιος μπορεί να αμφιβάλλει ότι ένα ρεπορτάζ με τίτλο, «Οι κομμένοι της Κεντρ. Επιτροπής» θα είναι ένα καλό, διαβαστερό θέμα για την επόμενη μέρα του συνεδρίου;
Το σούσουρο πάντως, είναι τόσο ηχηρό ώστε κάποιοι στοιχηματίζουν από τώρα, ότι θα παρέμβει προς το τέλος των διαδικασιών προσωπικά ο Α. Τσίπρας ανεβάζοντας το ποσοστό των κυβερνητικών –κοινοβουλευτικών στελεχών περίπου στο 40%.
Για να δούμε τι θα δούμε!


////////////////////////////////// 

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην έχει ξεκινήσει αλλά η «μάχη» για την εκλογή γραμματέα έχει ήδη ξεκινήσει. Από τη μια ο σημερινός γραμματέας Π. Ρήγας, με καλές  πιθανότητες επανεκλογής (οργανωτικό «μυρμήγκι», χωρίς προσωπικές φιλοδοξίες, με διατασικές συμπάθειες κ.ο.κ.).
Από την άλλη όμως είναι και εκείνοι που δεν τον θέλουν. Τόσο εμφανώς δε, που κατεβάζουν δέσμη εν δυνάμει υποψηφίων. Για παράδειγμα, η «αριστερή» πτέρυγα των «53+» πρότεινε τρία ονόματα: τον Π. Σκουρλέτη (που δεν ενδιαφέρεται όμως), τον Α. Χαρίτση (υφυπουργός ΕΣΠΑ, με καλά αποτελέσματα στον τομέα του και προέρχεται από τους ‘53+’) και τον Ν. Ηλιόπουλο (εκπρόσωπος της δυναμικής νέας γενιάς στελεχών, μέλος της Πολ. Γραμματέας, ενώ οργανωτικά ανήκει στους «απέναντι», την «Ενωτική Κίνηση» των Ν. Παππά, Δ. Βίτσα κ.α.)
Για το ποιοι θα φτάσουν και στην αφετηρία υπάρχει δρόμος ακόμη.
ΑΡ. ΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου