Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα για το χρέος ζήτησε ο πρωθυπουργός...!!!



Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ενημέρωσε αναλυτικά για τα θέματα τα οποία παρουσιάστηκαν από την ελληνική πλευρά 

στο πλαίσιο των 28, καθώς και για θέσεις τις οποίες εξέφρασε στις συναντήσεις τους με ευρωπαίους ηγέτες.


Σε ότι αφορά στο προσφυγικό, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «έγινε σαφής η κυρίαρχη αντίθεση εντός της Ε.Ε. Από τη μία έχουμε τις χώρες που είναι προσηλωμένες στις κοινές αρχές της αλληλεγγύης και από την άλη μια σειρά χωρών που έχουν την άποψη των αποκλεισμών, των τειχών.
Από την πλευρά μας καταστήσαμε σαφές ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι μια αρχή τηρείται α λα καρτ και ότι η χώρα μας σηκώνει ένα δυσανάλογο βάρος και προσπαθεί για λογαριαμό της Ευρώπης να ανταποκριθεί σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Οι συμφωνίες δεν είναι για να τηρούνται μόνο από τους πιο αδύναμους αλλά από όλες τις πλευρές. Ευτυχώς οι θέσεις μας αντανακλούν τα σημερινά συμπεράσματα όσο κι αν κάποιοι θέλουν να επιμένουν σε αστερίσκους στα συμπεράσματα στις Συνόδους Κορύφης. Το κείμενο συμπερασμάτων μιλάει για μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση. Μια πολιτική για την οποία η Ελλάδα αγωνίζεται εδώ και καιρό».

Σε ότι αφορά στο Συριακό, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «Η θέση μας ήταν απολύτως σαφής ότι πρέπει να δουλέψουμε για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία. Είμαστε από τις χώρες που έχουμε ζήσει τις επιπτώσεις. Είναι θετικό ότι επιτεύχθηκε μια -εύθραυστη- κατάπαυση του πυρός στη Συρία και ελπίζω ότι θα υπάρξει αποστολή του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία. Δεν πρέπει να δεχθούμε βομβαρισμούς που οδηγούν στον θάνατο. Πίεση σε όλες τις δυνάμεις. Οι λύσεις πρέπει να επουλώνουν τις πληγές όχι να τις πολλαπλασιάζουν».

Για τη συμφωνία CETA, ο Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε ότι «η συμφωνία που είχαμε παραλάβει πριν από ένα χρόνο προκαλούσε εύλογες ανησυχίες και διαφωνήσαμε για με το περιοχόμενό της και ότι καταθέσαμε δική μας βελτιωτική πρόταση».

Στις συναντήσεις που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ αλλά και τις επαφές τους ευρωπαίους συνομιλητές του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «έθεσα σχεδόν σε όλους τους συνομιλητές μου έθεσα την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα σε ότι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα από όλες τις πλευρές. Η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της. Αυτό που έχει ανάγκη και δικαιούται είναι να δοθεί σήμα στην επενδυτική κοινότητα και δεν μπορεί να δοθεί με καθυστερήσεις. Να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και με αυτόν τον τρόπο να γίνει πόλος επενδύσεων».

///////////////////////////////////


                               
Χορτάσαμε από… «ΘΑ» για το χρέος!
πήραμε και πάλι… υποσχέσεις ότι κάτι θα γίνει στο μέλλον!

Το ζήτημα του χρέους και την ανάγκη να επιλυθούν οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών που διαιωνίζουν την αβεβαιότητα, έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις συναντήσεις που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η γαλλική πλευρά εμφανίστηκε υποστηρικτική ως προς τις ελληνικές θέσεις, εκφράζοντας τη βούληση της γαλλικής κυβέρνησης να προχωρήσει μία λύση για το χρέος, και αναγνωρίζοντας την ανάγκη για άρση της αβεβαιότητας. Επιπλέον, όπως τονίστηκε από τις δύο πλευρές, η επίλυση των διαφορών μεταξύ των θεσμών για το χρέος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να βρεθεί λύση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του, ενώ η επίτευξη συμφωνίας για το χρέος είναι απαραίτητη, μεταξύ άλλων, για να δοθεί ένα σήμα ότι η Ευρώπη λύνει τα προβλήματά της.
Επίσης, οι δύο άντρες συμφώνησαν ότι το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης είναι κρίσιμο για την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, ενώ η ελληνική πλευρά επανέλαβε τη θέση της ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλα τα μέρη, κάτι που έγινε δεκτό από τη γαλλική πλευρά
Αυτή τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης έθεσε ο Α. Τσίπρας και στη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, επισημαίνοντας, επίσης, πως η άρση της αβεβαιοτητας είναι απαραίτητη, προκειμένου να υπάρξει λύση και γρήγορη έξοδος στις αγορές.
Εξάλλου, ο Α. Τσίπρας συζήτησε με την Α. Μέρκελ τις εξελίξεις στο προσφυγικό, σε θετικό κλίμα, όπως σημείωσαν κυβερνητικοί κύκλοι. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και επικράτησε η κοινή αντίληψη ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της Ελλαδας σε εμπειρογνόμωνες και επιτάχυνση της μετεγκατάστασης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πρόθεση να υποστηρίξει περαιτέρω την Ελλάδα στο προσφυγικό, τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και διμερές.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, το οποίο, επίσης, τέθηκε στη συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις επί του θέματος, ότι στηρίζει τις διακοινοτικές συνομιλίες. Αναφέρθηκε και στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει την πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων από το νησί.
Τέλος, πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν πως ο κ. Τσίπρας είχε σύντομη συνάντηση και με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, στο πλαίσιο της διμερών επαφών της με τα κράτη-μέλη, ενόψει Βrexit. Σε αυτήν τη συνάντηση, η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα των Ελλήνων φοιτητών και εργαζομένων στη Βρετανία, ενώ συζητήθηκε και το Κυπριακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου