Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Ανασχηματισμός: Οι προτεραιότητες Τσίπρα, οι επιταγές του Συνεδρίου και η καταγγελία Σκουρλέτη...!!!

του Σεραφείμ Νικολάου

Εβδομάδα ανασχηματισμού, λοιπόν, η τρέχουσα και κάποιοι συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα βάζουν τα λεφτά τους στη Δευτέρα ή την Τρίτη... Οψόμεθα.

Ο ανασχηματισμός μηδενίζει το (κυβερνητικό) κοντέρ είναι ένα αγαπημένο δημοσιογραφικό κλισέ, τη φορά αυτή όμως θα μπορούσε και να ισχύσει. Υπό την έννοια ότι, ο πρωθυπουργός έχει κάθε διάθεση να επιφέρει βαθιές αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο, σε πρόσωπα και δομές, εμφανίζοντας ένα εντελώς διαφορετικό σχήμα στην ελληνική κοινωνία.

Η σύνθεση του υπουργικού σχήματος αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού, ωστόσο, από την άλλη, δύσκολα μπορεί να αγνοήσει κανείς τα «θέλω» της βάσης, του Συνεδρίου εν προκειμένω, και ποιους έφερε λόγου χάριν στην πρώτη 20άδα. Θα «συγκρουστεί» με τις προτεραιότητες αυτές ο Αλ. Τσίπρας;, είναι το πρώτο ερώτημα.
Υπενθυμίζεται ότι επελέγη να γίνει ο ανασχηματισμός μετά το Συνέδριο για να υπάρχουν λιγότερες... γκρίνιες, πόσοι όμως είχαν προβλέψει τα αποτελέσματα αυτά; Και, μήπως, μπορούν να αισθάνονται εκ των υστέρων έστω, δικαιωμένοι όσοι εισηγούνταν στον πρωθυπουργό ανασχηματισμό πριν το Συνέδριο, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι;
Εν τω μεταξύ έντονες συζητήσεις στα κυβερνητικά και κομματικά ...πηγαδάκια έχει προκαλέσει η φράση του Πάνου Σκουρλέτη για τον ανασχηματισμό, στη συνέντευξη που δίνει σήμερα στην εφημερίδα Real News (μια φράση που έχει γίνει και τίτλος). Καταγγέλλει, έτσι, ότι «μέσα στους κύκλους των δανειστών υπάρχουν απόψεις που επιθυμούν διακαώς να καθορίσουν τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου».
Ανεξαρτήτως της βασιμότητας ή μη, της πολιτικής καταγγελίας -και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι είναι βάσιμη-,  ωστόσο το timing που αυτή εκδηλώνεται, η πολιτική της στόχευση αλλά και το γεγονός ότι έρχεται σε συνέχεια της ομιλίας –τομή του υπουργού Ενέργειας είναι θέματα που ήδη απασχολούν τους ...διαδρόμους του κυβερνώντος κόμματος.
Το ...πρελούδιο του ανασχηματισμού αναμένεται να ηχήσει σήμερα πάντως, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάδειξη των μελών της νέας Πολιτικής Γραμματείας. Όργανο το οποίο ίσως και να ...χωρέσει ακόμη και δέκα σημερινούς υπουργούς, αναφέρουν κάποιες πληροφορίες.
Με τις συνεννοήσεις των τάσεων να έχουν κορυφωθεί ακόμη και στο «παρά πέντε» της συνεδρίασης για εκλογή συναινετικά, των 23 μελών της Π.Γ. (συν δύο, πρόεδρος και γραμματέας). Προσπάθεια που προσκρούει ως τώρα, όπως μαθαίνουμε, στην άρνηση των «53+» αφενός, στις, θεμιτές, προσωπικές προσωπικές φιλοδοξίες αφετέρου. Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου