Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Τρίμηνο του διαβόλου... που θα κρίνει κυβέρνηση και πολιτικές εξελίξεις…!!!

Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
    
Από την μια μεριά του καναπέ, ένας χαλαρός Μπάρακ Ομπάμα, που σκέφτεται την υστεροφημία του, πριν παραδώσει στον διάδοχό του, κι από την άλλη ένας πιεσμένος κι αγχωμένος Αλέξης Τσίπρας,  

που επιδιώκει μια «φυγή προς τα εμπρός», μήπως και διασώσει την τιμή της κυβέρνησής του και της Αριστεράς, που παραμένουν εγκλωβισμένες στον φαύλο κύκλο μιας μνημονιακής οικονομικής πολιτικής, αδιέξοδης για πολλούς κι αδιαμφισβήτητα αντιλαϊκής κατά γενική ομολογία…
          
Κάπως, έτσι φαντάζει το κάδρο της συνάντησης του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ με τον έλληνα πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου με κυρίαρχο, - αλλά όχι μοναδικό - , θέμα την «σημαντική ελάφρυνση» του ελληνικού χρέους, κατά τον προσφιλή για την αμερικανική διοίκηση και ταυτόχρονα απωθητικό για την γερμανική καγκελαρία, προσδιορισμό.
Αφ ης στιγμής δημοσιοποιήθηκε το ταξίδι του απερχόμενου πλανητάρχη στην Ευρώπη, και δη στις δύο συμβολικές πρωτεύουσες, - για την όποια ρύθμιση του χρέους - ,  Αθήνα και Βερολίνο, είναι σαφές πως οι όποιες πολιτικές διεργασίες λαμβάνουν χώρα, για το εν λόγω θέμα, υφαίνονται πάνω στην πολλά υποσχόμενη συνάντηση των Αθηνών κατά τα μέσα Νοεμβρίου, δέκα περίπου ημέρες μετά την εκλογή νέου ενοίκου στον Λευκό Οίκο. Πολλώ, δε, μάλλον, όταν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ του Μεγάρου Μαξίμου, γνωρίζουν πως ο έμπιστος φίλος συνεργάτης Αλέξης Τσίπρα, Νίκος Παππάς, «έβαλε το χεράκι του» για την επικείμενη άφιξη Ομπάμα στην Αθήνα. Ο υπουργός επικρατείας, στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ, συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον Γουόλυ Αντεγιέμο, ο οποίος συμμετέχει στον «πρωινό καφέ» του προέδρου και είναι σύμβουλος του για θέματα διεθνούς οικονομίας, και στο υπουργείο οικονομικών συνάντησε τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ…., και συζήτησε μαζί τους τις λεπτομέρειες της επίσκεψης του αμερικανού πρόεδρο στην ελληνική πρωτεύουσα. Είναι, επίσης γνωστόν πως η πρώτη ιδέα είχε πέσει πάλι από τον Νίκο Παππά στο προηγούμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ, τον περασμένο Μάιο, μετά την απόφαση του Eurogroup για «διευθέτηση» του ελληνικού χρέους. Το θέμα, τότε, είχε πέσει στο τραπέζι του υπουργού οικονομικών Τζακ Λιου, της υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νιούλαντ και του διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας Τσάρλς Κάπτσαν.   Πέραν αυτών των συναντήσεων του Νίκου Παππά, ο Τζακ Λιού στις 18 Ιουλίου κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα υποσχέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα «έρθει στην Αθήνα ο πρόεδρος»…, και οι λεπτομέρειες ρυθμίστηκαν στο λίαν πρόσφατο ταξίδι του Νίκου Παππά στην Ουάσιγκτον… 

                         Η κυβέρνηση «παίζει τα ρέστα της»…
      
Τούτων των ανωτέρω όλων δοθέντων, στην κυβέρνηση έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός και επενδύουν σημαντικά στην βοήθεια της Ουάσιγκτον. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση επιλέγουν το θέμα του χρέους έως το πεδίο της ολικής αναμέτρησης με τους δανειστές - με ό, τι μπορεί να σημαίνει ή και να συνεπάγεται η όποια εξέλιξη αυτής της αναμέτρησης : «Δεν υπάρχει θα δούμε», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, για να τονίσει ότι κλείσιμο αξιολόγησης, απομείωση χρέους και ποσοτική χαλάρωση πάνε μαζί. Το ίδιο μήνυμα κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και στις Βρυξέλλες όπου, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε συναντήσεις του με τον, Ζαν Κλωντ Γιουγκέρ, τον Φρανσουά Ολάντ και την Αγκελα Μέρκελ. Και το ίδιο μήνυμα ευελπιστεί η κυβέρνηση πως θα κομίσει μαζί του ο Μπαράκ Ομπάμα στην «σχεδόν κλειδωμένη» - κατά τις πληροφορίες - διπλή επίσκεψή του σε Αθήνα και Βερολίνο στα μέσα Νοεμβρίου.
       
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο του ΣΕΤΕ για την τουριστική βιομηχανία της χώρας, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ρύθμισης του χρέους και επισήμανε επίσης την ταυτόσημη, επί τούτου, άποψη του Γιάννη Στουρνάρα.«Είναι αναγκαίο να υπάρξει μια ρύθμιση του χρέους, γιατί όπως είπε και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, είναι προϋπόθεση για να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και αυτό είναι προϋπόθεση για να δανειστούμε από τις αγορές με ανεκτά επιτόκια εντός του 2017, ούτως ώστε το 2018 να έχει ωριμάσει αυτή η διαδικασία», επισήμανε ο κ. Δραγασάκης χαρακτηριστικά…. Επιπλέον, ο κ. Δραγασάκη υπονοώντας δεικτικά τον γερμανό υπουργό οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόνισε…, όσοι «μας κάνουν μαθήματα ότι «δεν είναι το χρέος το πρόβλημά μας, αλλά άλλα προβλήματα κλπ» ή ότι «το χρέος δεν είναι πρόβλημα για 10 χρόνια» για να επισημάνει: «Μα όταν αιωρείται μια τέτοια αβεβαιότητα πάνω από τη χώρα, ότι αν αυξηθούν αύριο τα επιτόκια το χρέος θα ξαναγίνει μη βιώσιμο, ακόμη κι αν θεωρούσε κάποιος λανθασμένα ότι ήταν βιώσιμο, αυτό σημαίνει ότι η χώρα δεν μπορεί να προσελκύσει μακροπρόθεσμους επενδυτές. Διότι ο μακροπρόθεσμος επενδυτής κοιτάει όχι μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον»…!!!
        
Στο μέτωπο για τη «διευθέτηση χρέους» συμμετέχει και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο Γιάννης Στουρνάρας, - που παγίως κομίζει τις θέσεις Ντράγκι - , με κάθε ευκαιρία καθιστά σαφές, ότι η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, ήτοι στο πρόγραμμα φθηνού χρήματος της ΕΚΤ. Σ αυτήν την θέση του ανώτατου τραπεζίτη, στέκεται πολύ και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που διαμηνύει σταθερά ότι λύση στο χρέος και ποσοτική χαλάρωση πάνε «ταυτόχρονα», όπως και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, όπως παραπάνω αναφέραμε…
      
Μέσα σ αυτό το περιβάλλον, η κυβέρνηση ξεκινά μια διαπραγματευτική μάχη, ευελπιστώντας ότι θα την έχει κερδίσει μέχρι και την εκπνοή του τρέχοντος έτους και την εκπνοή της θητείας Ομπάμα. Παρά την επιμονή της διοίκησης Ομπάμα για την «σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», - για τους πολιτικούς, οικονομικούς και γεωπολιτικούς λόγους της Ουάσιγκτον, που θα είναι οι ίδιοι και με τον όποιο νέο ένοικο του Λευκού Οίκου – , οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου γνωρίζουν πως δεν αρκεί «μόνον η Ουάσιγκτον». Ωστόσο, κρίνουν, - όπως εκμυστηρεύονται στο «Π» κορυφαίοι υπουργοί - , υπέρ της Ελλάδας, αυτήν την περίοδο συνηγορούν και τα εξής :

-         Η Ουάσιγκτον θεωρεί πως η Αθήνα πρέπει να παραμείνει παράγων σταθερότητας στην νοτιανατολική Μεσόγειο, απέναντι σε μια ασταθή Τουρκία…, κι επ ουδενί πρέπει να δοθεί αφορμή στην Αθήνα να αλλάξει γεωπολιτικό στρατόπεδο…, ή να επέλθει κοινωνική διαταραχή εξαιτίας μιας ενδεχόμενης οικονομικής εξαθλίωσης…
-         Η Ουάσιγκτον θεωρεί πως η ανάπτυξη επιτυγχάνεται μόνον με πολιτική παροχής ρευστότητας κι ουδέποτε με αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, όπως το Βερολίνο επιβάλλει…
-         Το υπόγειο παζάρι αμερικανικών αρχών και Βερολίνου για την τύχη της Deutsche Bank. Επί τούτου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν την άποψη πως πρόκειται για «όπλο» που οι αμερικανοί δεν θα διστάσουν να ενεργοποιήσουν, σε περίπτωση που η πολιτική του Βερολίνου τους «φτάσει στα άκρα» … !!!
     
Μ αυτές τις λεπτές ισορροπίες ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Βερολίνο, η επικείμενη περιοδεία του αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη, είναι σαφές  πως προκαλεί ένα «μούδιασμα» στην καγκελαρία καθώς ο κ. Ομπάμα έχει αναγάγει σε ζήτημα υψίστης σημασίας την εξεύρεση μιας ουσιαστικής λύσης για το ελληνικό χρέος. Καλά ενημερωμένες πηγές, κρίνουν πως το Βερολίνο εμφανίζεται προβληματισμένο, αφού η Ουάσινγκτον δείχνει να μη θέλει να ακολουθήσει τη «γερμανική λύση» των Μέρκελ και Σόιμπλε, που επιθυμούν πάση θυσία να παραπέμψουν στις καλένδες το χρέος της χώρας μας.
    
Από την δικής τους πλευρά, οι Βρυξέλλες τηρούν στάση αναμονής εν όψει των προτάσεων που ενδεχομένως θα κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Φρανκφούρτη, το ταξίδι Ομπάμα στην Αθήνα, γίνεται δεκτό με μεγαλύτερη θέρμη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, φαίνεται πως κινείται στη γραμμή Ομπάμα, ήτοι στην εξεύρεση λύσης για το χρέος, γεγονός που, ούτως ή άλλως, τον τοποθετεί απέναντι στις οδηγίες του Βερολίνου….

                             Τσίπρα ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Βερολίνο
            
Είναι σαφές και αδιαμφισβήτητο πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ταυτίζεται με την πλευρά των αμερικανών. Ουδείς θα ήθελε να ήταν στην θέση του, λέει κορυφαίο στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου, αυτόν τον μήνα καθώς τα τηλεφωνήματα από Ουάσιγκτον και Βερολίνο είναι «αλλεπάλληλα και βαριά». Η Ουάσιγκτον, επαναλαμβάνει στην Αθήνα, πως για να φέρει προ των ευθυνών του το Βερολίνο, πρέπει να τιμήσει τις δεσμεύσεις της. Όπερ σημαίνει, πως πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση με τα σκληρά μέτρα της απελευθέρωσης των απολύσεων στο δημόσιο, των περαιτέρω μειώσεων στις συντάξεις και στην ολοκλήρωση των σε εκκρεμότητα ευρισκομένων ιδιωτικοποιήσεων…, των μέτρων που ζητάει και το ΔΝΤ… 
     
Ο πρωθυπουργός, ευελπιστεί επίσης πως και επ αυτών των απαιτήσεων θα βρεθεί μια «πολιτική λύση»…., απέναντι σε μια κοινωνία που «κυριολεκτικά έχει γονατίσει». Στη συνάντηση με τους Γιουγκέρ, Μέρκελ, Ολάντ, Σουλτς στις Βρυξέλλες, ο κ Τσίπρας θα θέσει όλα αυτά τα θέματα, καθώς και το θέμα του χρέους και από τις απαντήσεις κι αντιδράσεις τους, θα αντιληφθεί αν υπάρχουν περιθώρια…., «ανοχής και κατανόησης»…
     
Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, είναι αποφασισμένοι να τα «δώσουν όλα» με στόχευση να κλείσει η αξιολόγηση έως τα τέλη Νοεμβρίου, προκειμένου στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να πραγματοποιηθεί η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους…..
     
Σε περίπτωση που όλα πάνε κατ ευχήν, ο πρωθυπουργός προγραμματίζει μια γενική και δομική αναδόμηση του υπουργικού του συμβουλίου, προκειμένου να δώσει το έναυσμα μια νέας εκκίνησης…., για την κυβέρνησή του, το κόμμα του και την χώρα γενικότερα…
     
Στην αντίθετη περίπτωση…, «όλα παίζονται»…!!!

Το παρόν κείμενο, Ρεπορτάζ - Ανάλυση, δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, το Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016. 
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου