Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Τα... δεδομένα του ανασχηματισμού... !!!

Eίναι μια εκκρεμότητα που θέ­τει σε αναμονή την αγορά και την οικονομία και επιδρά στη λειτουργία των υπουργείων που μοιραία κατεβάζουν ρυθμούς. 

Ταυτόχρονα, αν κι εφόσον στο μυαλό του πρωθυπουργού είναι πράγματι να...
προχωρήσει σε ανασχηματισμό, δεν μπορεί να μη λάβει υπόψη τη διαπραγμά­τευση και το όριο που ο ίδιος έχει θέσει για το κλείσιμο της αξιολόγησης (και ταυτόχρονα της ρύθμισης του χρέους) στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Οι νέοι υπουργοί που θα βρεθούν σε κρίσιμα πόστα της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να ενημερωθούν για τα νέα τους χαρτο­φυλάκια, κάτι που απαιτεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Κοινώς, δύσκολα μπορεί να καθυ­στερήσει περαιτέρω, αν και, όπως είπαμε, το πλήρες παζλ γνωρίζει μόνο ο πρωθυπουργός.

2 Το γενικό πλαίσιο παραμένει ότι στα υπουργεία πρώτης γραμμής τοποθετού­νται πρόσωπα με κριτήριο το αν μπορούν να υ­πηρετήσουν την υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές και την εξελισσόμενη διαπραγ­μάτευση για τη β’ αξιολόγηση.

3 Δεδομένο θεωρείται ότι ο υπουργός Οι­κονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μένει αμετακίνητος διότι έχει κερδίσει την εμπιστο­σύνη των δανειστών, ενώ «χημεία» με τους δα­νειστές έχει και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώρ­γος Χουλιαράκης.

Κενό, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί, φαίνεται να δημιουργείται στο υπουργείο Ενέρ­γειας και Περιβάλλοντος, καθώς μπορεί να απο­καταστάθηκε κάπως η σχέση Τσίπρα - Σκουρλέτη και να εκτονώθηκε η ένταση του τελευταί­ου διαστήματος, όμως δεν φαίνεται ο υπουρ­γός να παραμένει στο πόστο του, παρόλο που ο ίδιος την Κυριακή στο περιθώριο των εργασιών της Κεντρική Επιτροπής ουσιαστικά δήλωνε «ή το Ενέργειας ή τίποτα», διευκρινίζοντας ότι δεν θέλει να αλλάξει για τρίτη φορά υπουργείο και προτιμά να παραμείνει βουλευτής «δίπλα στον λαό». Προς το παρόν μένει θολό το τι θα συμβεί με τον συγκεκριμένο υπουργό και αν θα βρεθεί κάποια άλλη θέση την οποία να μπορεί να απο­δεχτεί, αλλά δύσκολα μπορεί να παραμείνει στο Ενέργειας υπερασπιζόμενος την πολιτική που τον έφερε απέναντι στον πρωθυπουργό.

Χθες υπήρξαν και κάποια σενάρια που έφε­ραν το υπουργείο Ενέργειας να εντάσσεται σε μια «υπερδομή» που θα απαρτίζεται από χαρτο­φυλάκια που σχετίζονται με την ανάπτυξη, με ορισμένους να εκτιμούν ότι, αν συμβεί κάτι τέ­τοιο, είναι πιθανό επικεφαλής να αναλάβει ο Νί­κος Παππάς. Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι είχαν κυκλοφορήσει σενάρια για με­τακίνηση του Νίκου Παππά στο Ανάπτυξης υ­πό την προϋπόθεση ότι θα είχε ολοκληρώσει το έργο του με την αδειοδότηση των καναλιών.

Πιθανότατα η τύχη του Νίκου Παππά να κα­θορίζεται και από το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ, οδηγώντας τον πρωθυπουργό στην ε­πιλογή να κρατήσει για λίγες ακόμη μέρες τον ανασχηματισμό στο συρτάρι.

Αν πάντως μετακινηθεί από το Μαξίμου και το υπουργείο Επικρατείας, το ερώτημα είναι ποιος θα πάρει τη σκυτάλη.

Να σημειωθεί πάντως ότι, παρόλο που διά­φοροι από την κυβέρνηση και το κόμμα, ακόμη και στελέχη κοντά στον Τσίπρα, ασκούν έντονη κριτική στον υπουργό για τους χειρισμούς στο θέμα των αδειών, ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται διατεθειμένος να τον «αδειάσει». Αυτό φάνηκε και στην Κεντρική Επιτροπή, που τον στήριξε δημόσια, λέγοντας ότι «η μάχη για τις άδειες είναι πάνω απ’ όλα μάχη για τη συνταγ­ματική νομιμότητα και το κράτος δικαίου, ε­πομένως δεν είναι μάχη μόνο ενός υπουργού, αλλά μιας παράταξης κι ολόκληρου του ελλη­νικού λαού»...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου