Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Κυβέρνηση εγκλωβισμένη στα δικά της αφηγήματα...!!!


Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
                                                   
Η άμμος στην κλεψύδρα του χρόνου λιγοστεύει επικίνδυνα για την κυβέρνηση .!  

Ο Αλέξης Τσίπρας,  κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς αφήγημα. Η στρατηγική που χάραξε ο πρωθυπουργός  αμέσως μετά την επανεκλογή του, τον Σεπτέμβρη του 2015 φαντάζει άπιαστο όνειρο θερινής νυκτός, εν μέσω πολιτικής χειμωνιάτικης μπόρας. 
Το τρίπτυχο, - διευθέτηση χρέους, νέο τηλεοπτικό τοπίο και ανάπτυξη - , πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε το  success story  της αριστερής κυβέρνησης δείχνει να μην ευοδώνεται ή έστω να καθυστερεί. !


            Συγκεκριμένα :

-         Η διευθέτηση χρέους, - με την όποια της μορφή και παρά την επιμονή της αμερικανικής διοίκησης, για τους δικούς της πάντα λόγους, υπέρ αυτής - , συναντά δύο σκοπέλους : α . Την άρνηση του υπουργού των οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να ανοίξει συζήτηση για το θέμα, πριν τις γερμανικές εκλογές το Φθινόπωρο του 2017, και β . Τις ακραίες απαιτήσεις των δανειστών, για περαιτέρω σκληρά μέτρα , - στις οποίες συγκλίνει και ο υπερατλαντικός σύμμαχος για την «ελάφρυνση χρέους» - , που βρίσκουν την σθεναρά πολιτική αντίσταση κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης και των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Σε ποιο βαθμό είναι η όποια αντίδραση και σε ποια μορφή, θα μετρηθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αρχής γενομένης από τον επί θύραις ευρισκόμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό…

-         Νέο τηλεοπτικό τοπίο, που θα διακόρευε το τρίγωνο της διαπλοκής, όπως η κυβέρνηση το είχε προσδιορίσει, μεταξύ «τραπεζών – μιντιαρχών – πολιτικής εξουσίας». Μέχρι τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το ΣτΕ δεν έχει βγάλει την απόφασή του για την συνταγματικότητα ή μη του περιβόητου νόμου Παππά πάνω στον οποίο έχει δομηθεί όλη της πολιτική της κυβέρνησης επί τούτου. Πέραν, όμως, της όποιας απόφασης, κατά γενική παραδοχή η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει την εξής σκληρή πραγματικότητα : α . Η όλη διαδικασία και οι αποκαλύψεις που την συνόδεψαν περί «Πόθεν Έσχες» και συνακολούθων των συμμετασχόντων σ αυτήν, ( υπόθεση Καλογρίτσα ), θέτουν γερές βάσεις αμφισβήτησης περί της επιδιωκόμενης διαφάνειας και της προπαγανδιζόμενης  θέλησης των κυβερνώντων περί καταπολέμησης της διαπλοκής...., και β . Οι τηλεοπτικές, επιχειρηματικές και οικονομικές αντιπαλότητες που δημιούργησε  η συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική επί του επίμαχου θέματος,  δεν προδιαθέτει για μια αρμονική πολιτική συνύπαρξη μεταξύ κυβέρνησης  και νέων πρωταγωνιστών. Αντίθετα, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του θα τους βρει «στην απέναντι, είτε πήραν – είτε δεν πήραν κανάλι», όπως χαρακτηριστικά λένε κορυφαίοι υπουργοί… 

-         Οικονομική ανάπτυξη : Το τρίτο αφήγημα του πρωθυπουργού ήταν κάτι παραπάνω από σαφές : Σύμφωνα με την απόφαση του 2012, επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου, και το Eurogroup του περασμένου Μαίου, οι δανειστές θα ανοίξουν τη συζήτηση για απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους αμέσως μετά την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης και οπωσδήποτε πριν την εκπνοή του τρέχοντος έτους 2016. Εξ ου κι η στόχευση της κυβέρνησης και κλείσει την εν λόγω αξιολόγηση εντός του μηνός Νοεμβρίου. Πέραν της, όποιας έκβασης της εν λόγω αξιολόγησης και την, κατά την κυβέρνηση συνεπαγόμενη διευθέτηση του χρέους, η πραγματική οικονομία έχει καταρρεύσει. Το μαρτυρούν, τα τελευταία στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ για τη φτώχια που κατατρέχει το μισό σχεδόν του ελληνικού πληθυσμού και φυσικά η κατάρρευση των ταμείων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ…

                                   Αμφισβήτηση σε κυβέρνηση – κόμμα
          
Είναι κοινός τόπος, πως το σύνολο των συμμετεχόντων στο υπουργικό συμβούλιο και κυβερνώντος κόμματος, είχαν «εθιστεί», κατά τον προσφιλή προσδιορισμό κορυφαίων κομματικών στελεχών, στο ως άνω περιγραφέν τριπλό αφήγημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των στενών επιτελών του στο Μέγαρο Μαξίμου. Η πορεία των πραγμάτων, όμως, διαψεύδει την υπέρ αισιόδοξες εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου και υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τον «θυμό» που «βράζει» στην ελληνική κοινωνία, όπως οι ίδιοι αφηγούνται.
        
Από το βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πάνος Σκουρλέτης, ήταν σαφής : «η επιλογή που κάναμε πέρυσι το καλοκαίρι με βάση τους πραγματικούς συσχετισμούς, ήταν η καλύτερη δυνατή με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» και πρόσθεσε ότι αν μεταφερθεί η συζήτηση για το χρέος μετά τις γερμανικές εκλογές αυτό θα είναι μια αρνητική εξέλιξη: «Αρνητικό θα είναι και να μας πουν «ναι» σε μια λύση για το χρέος, αλλά με ταυτόχρονη υπαγωγή σε ένα νέο πρόγραμμα». Για τα μνημόνια είπε: «Η αποτυχία των δυο προηγούμενων μνημονίων είναι ότι οδήγησαν σε ένα τρίτο, παρόλο που το σημερινό είναι σαφώς ηπιότερο, εξαιτίας της σθεναρής διαπραγμάτευσης της σημερινής κυβέρνησης. Παρ’ όλα αυτά, η σωρευτική επίδραση της λιτότητας δεν επιτρέπει τη συνέχισή της. Τα επόμενα μέτρα πρέπει να είναι μέτρα χαλάρωσης, δεν πάει άλλο»….
        
Εντύπωση προκαλεί, πως η ομάδας - τάση εντός του ΣΥΡΙΖΑ, οι «53+» εκφράζουν τη στήριξή τους στον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη. Σε κείμενο που αφορά στο ακανθώδες ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά ότι «για τον ίδιο λόγο και η επιτυχία του υπουργείου Ενέργειας υπό τον Πάνο Σκουρλέτη όσον αφορά τη διατήρηση του Δημόσιου Ελέγχου των Δικτύων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) είναι κεντρικής σημασίας στην όλη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτή την προσπάθεια πρέπει να την υποστηρίξουμε, κόντρα και στις απαιτήσεις των δανειστών αλλά και των «πρόθυμων» εντός της χώρας, όπως είναι η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ»…. «Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε μετά τον εκβιασμό των δανειστών, αλλά ταυτόχρονα είμαστε υποχρεωμένοι και να το υπονομεύουμε», ήταν το χαρακτηριστικό στίγμα που έδωσε ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της ομάδας των «53+», σε ραδιοφωνική του συνέντευξη….
      
Μέσα σ αυτό το ενδοκυβερνητικό και εσωκομματικό κλίμα, με τις λεπτές ιδεολογικές και πολιτικές ισορροπίες, εύλογα γεννάται το ερώτημα : Μέχρις πότε, ο πρωθυπουργός θα μπορεί να «πείθει» κι «απρόσκοπτα να κυβερνά».; Το εν λόγω ερώτημα γιγαντώνεται, καθώς η «ομάδα – τάση» των «53+» αριθμεί πολλά μέλη. Πέραν του υπουργού οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, που είναι ο άτυπος αρχηγός της, στην ομάδα συμμετέχουν η Θοδωρής Δρίτσας, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο Χρήστος Καραγιαννίδης, η Βασιλική Κατριβάνου,  ο Γιώργος Κυρίτσης, ο Πάνος Λάμπρου, Ο Μάκης Μπαλαούρας, η Νίνα Κασιμάτη, η Ράνια Σβίγκου και πολλοί άλλοι… 

                         Ο «διμέτωπος» πόλεμος του Αλέξη Τσίπρα
     
Μετά το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, η εβδομάδα που ξεκινά αποκτά χαρακτηριστικά πολιτικού σταθμού, καθώς τόσο η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες όσο και η ολοκλήρωση του πρώτου γύρου της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για τη δεύτερη αξιολόγηση θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις, – στρατηγικές και τακτικές – ,  όλων των πλευρών εντός κυβέρνησης κι εντός ΣΥΡΙΖΑ.
      
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα προσπαθήσει και πάλι να εμψυχώσει τους υπουργούς του και την κοινοβουλευτική του ομάδα ότι όλα βαίνουν καλώς, σύμφωνα με το τριπλό αφήγημα του 2016, ώστε να ξεκινήσει η χώρα μια νέα πορεία από το 2017. Επ αυτού, ο αγώνας είναι διμέτωπος : Να πείσει τους εντός ότι «θα γίνε»ι…, και τους εκτός ότι «πρέπει να γίνει»…
      
Τούτων όλων δοθέντων, στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως το τέλος Νοεμβρίου έτσι ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να συζητηθεί το θέμα του χρέους, ενώ το βάρος πλέον πέφτει στην παράλληλη προσπάθεια να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.«Η θέση μας έχει συμμάχους. Είμαι πεπεισμένος ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Η Ελλάδα δικαιούται να ενταχθεί στο QE. Εναντίον αυτού κανείς δεν έχει σοβαρά επιχειρήματα», είπε από το βήμα του συνεδρίου ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, φωτογραφίζοντας και το «παράθυρο» που άφησε ανοιχτό ο Μάριο Ντράγκι για «ανεξάρτητη» αποτίμηση της βιωσιμότητας του χρέους από την ΕΚΤ…. 

                                               Μεσσίας ο Ομπάμα
      
O απερχόμενος πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα,  θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 15 Νοεμβρίου και αναμένεται να επιβεβαιώσει το αίτημα των ΗΠΑ για «ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους», ώστε να τεθεί η ελληνική οικονομία σε τροχιά βιωσιμότητας και να επανέλθει η ευημερία…. Ο κυριότερος λόγος που ο αμερικανός πρόεδρος, κατά τις διαρροές των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου,  επιλέγει να επισκεφθεί την Ελλάδα τώρα, για πρώτη φορά στη θητεία του, είναι για να ασκήσει  πιέσεις στο Βερολίνο για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του χρέους….
       
Γι αυτούς τους λόγους, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, αποτελεί για την κυβέρνηση ένα είδος Μεσσία… Στις διήμερες επαφές θα κυριαρχήσει η οικονομική κατάσταση, το χρέος και η βιώσιμη ανάπτυξη, το μεταναστευτικό και τα περιφερειακά θέματα (Κυπριακό, Μέση Ανατολή). Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο Μπαράκ Ομπάμα, θα επισκεφθεί προσφυγικό καταυλισμό, είτε στην Λέσβο είτε στην περιοχή της Αττικής και θα απευθύνει επίσημο μήνυμα προς τον ελληνικό λαό…
        
Επιπλέον, την αισιοδοξία των επιτελών του Μεγάλου Μαξίμου ενισχύει και η απόφαση για εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ και των ευμενών δηλώσεων που έκανε ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο διευθυντής του ESM, δήλωσε, πως…, «Η σημερινή απόφαση για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός κάνει σταθερές προόδους στη μεταρρύθμιση της χώρας του. Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε δράσεις κλειδιά στους τομείς της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, της διακυβέρνησης των τραπεζών, της ενέργειας και της συλλογής εσόδων. Έχουν γίνει επίσης περαιτέρω βήματα για τη λειτουργία του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Αν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με το πρόγραμμα του ESM, η μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας θα επιταχυνθεί την επόμενη χρονιά και η κυβέρνηση θα μπορεί να ξεκινήσει την έκδοση ομολόγων του χρόνου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ESM.
        
Ο διευθυντής του ESM , αναφέρθηκε για πρώτη φορά και στο θέμα του χρέους, που είναι μείζον για την κυβέρνηση και την Ελλάδα, δεδομένου πώς μόνο αν υπάρξει ελάφρυνση του χρέους μπορεί να έρθει ανάπτυξη και η χώρα να αποτινάξει τα δεσμά του μνημονίου, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε πώς …, «η κυβέρνηση θα βοηθηθεί από το γεγονός ότι στο τέλος του προγράμματος, το 2018, περίπου τα δύο τρίτα του ελληνικού δημόσιου χρέους θα διακρατείται από τα Ταμεία διάσωσης του ESM και του EFSF».Αυτό σημαίνει, συνέχισε ο διευθυντής του ESM…, ότι «οι πολύ ευνοϊκοί όροι δανεισμού μας θα ισχύσουν για το συντριπτικό μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω των πολύ χαμηλών επιτοκίων και των πολύ μεγάλων λήξεων των δανείων μας προς την Ελλάδα»….!!! 

Το παρόν κείμενο ρεπορτάζ - ανάλυση, δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ της Παρασκευής 28 Οκτωβρίου 2016...


            
              


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου