Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Ελλάδα και ΔΝΤ συζητούν τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα... !!!

Παράλληλες διαβουλεύσεις, οι οποίες εκτός από τη δεύτερη αξιολόγηση έχουν να κάνουν και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, γίνονται μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών.
Τις συζητήσεις αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, ενώ...

κορυφαίος Έλληνας αξιωματούχος τις επιβεβαίωσε στην Εφημερίδα των Συντακτών»

Ο κ. Ράις αποκάλυψε ότι ειδικό κλιμάκιο του ΔΝΤ που έχει μεταβεί την Αθήνα συζητάει με την κυβέρνηση του όρους, προκειμένου στο Ταμείο να μετάσχει χρηματοδοτικά στο τρίτο μνημόνιο αποδεσμεύοντας 15-20 δισ. ευρώ.



Την ίδια στιγμή κεραυνός αποτέλεσε για το κυβερνητικό στρατόπεδο η δήλωση Ρέγκλινγκ ότι συμφωνεί με τον Βολφανγκ Σόιμπλε ότι το ελληνικό χρέος δεν χρειάζεται αναδιάταξη για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια στιγμή πριν ακόμα το Ταμείο δώσει στη δημοσιότητα της έκθεση βιωσιμότητας, που σύμφωνα με τον κ. Ράις αυτό αναμένεται να συμβεί μέσα στο Δεκέμβριο.

Ο ίδιος συνέδεσε τον χρόνο λήψης της σχετικής απόφασης με την Έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού Χρέους, η οποία θα υποβληθεί τον Δεκέμβριο στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου μαζί με τα συμπεράσματα του πρόσφατου ελέγχου που διενήργησε το ΔΝΤ στο πλαίσιο του αρθ.4, τα οποία αφορούν τη βιωσιμότητα του.
«Μη βιώσιμο το ασφαλιστικό»

Αμετακίνητο παραμένει το Ταμείο στη θέση του για το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας μας με τον κ. Ράις να δηλώνει ότι «δεν είναι βιώσιμο, καθώς το έλλειμμα του ετησίως αγγίζει το 11% του ΑΕΠ, έναντι 2,5% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε.

Μάλιστα, τόνισε πως αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί, όπως δήλωσε ο ίδιος ενδεικτικά, για το φάσμα των μεταρρυθμίσεων που επιθυμεί το ΔΝΤ να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ο Τζέρι Ράις

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου υπογράμμισε πάντως ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου προϋποθέτει είτε την μείωση του προωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ, είτε την υιοθέτηση ενός ακόμη πιο φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Όπως διευκρίνισε, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν τεθεί στο παρόν πρόγραμμα του ΕSM δεν είναι συμβατοί με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί. Επανέλαβε ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ προϋποθέτει ένα πρόγραμμα με ρεαλιστικούς στόχους, το οποίο θα συνοδεύεται από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και σημαντική ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους...

Μάριος Χριστοδούλου, efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου