Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Ο Τσίπρας «ξέχασε» τον ανασχηματισμό -Αμηχανία για τηλεοπτικές άδειες & χρέος...!!!

Προσπάθειες να ξορκίσει τους εφιάλτες της καταβάλλει η κυβέρνηση, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών 

και το ζήτημα για τη ρύθμιση του δημόσιου χρέους που εξακολουθεί να... κολλάει.
Ο πρωθυπουργός τις τελευταίες ώρες συνειδητά έχει ανεβάσει στα ύψη τους τόνους στις δημόσιες τοποθετήσεις και για τα δύο αυτά θέματα. Στοιχείο που μαρτυρά ότι -προσώρας τουλάχιστον- ο σχεδιασμός πάνω σε αυτούς τους άξονες, προκειμένου η κυβέρνησή του να ενισχυθεί πολιτικά, δεν βγαίνει. Ο διαγωνισμός για τα κανάλια έχει μετατραπεί σε κυβερνητικό βραχνά και η διευθέτηση του χρέους παραμένει στον «πάγο».

«Καμία κυβέρνηση δεν έπεσε από έναν νόμο»
Η ατμόσφαιρα αμηχανίας στο κυβερνητικό επιτελείο είναι διάχυτη. Και με φόντο τις συζητήσεις που γίνονται, αλλά και τα σενάρια για ενδεχόμενη αρνητική απόφαση του ΣτΕ, το Μαξίμου επιμένει πως «πρέπει πρώτα να περιμένουμε την απόφαση».

Επιπλέον, κυβερνητική πηγή έλεγε με νόημα πως «καμία κυβέρνηση δεν έπεσε επειδή ένας νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός». Με τον πρωθυπουργό να τονίζει πως «τις κυβερνήσεις τις εκλέγει ο λαός και τις κρίνει μόνο ο λαός».
Όσο για το τι θα συμβεί την επόμενη μέρα σε περίπτωση που το αποτέλεσμα δεν είναι επιθυμητό, κύκλοι της κυβέρνησης αποφεύγουν να απαντήσουν παραπέμποντας στην τελική απόφαση. 
«Ανασχηματισμό; Ξέχασα! Οχι σήμερα, άλλη μέρα...»
Για τον ανασχηματισμό έσπευσαν να ρωτήσουν τον... καθ' ύλην αρμόδιο οι δημοσιογράφοι. Ο πρωθυπουργός απάντησε με χιούμορ, όμως παράλληλα ξέκοψε το ενδεχόμενο εκλογών ακόμη και αν το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά. Μπαίνοντας ο Αλέξης Τσίπρας στην Κουμουνδούρου για την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, οι δημοσιογράφοι έθεσαν το ερώτημα πότε να αναμένουμε τον ανασχηματισμό. Ο πρωθυπουργός απάντησε με χιούμορ κοιτάζοντας το ρολόι του: «Ανασχηματισμό; Ξέχασα! Οχι σήμερα, άλλη μέρα...».

Πονοκέφαλος οι «53»: Να παραμείνει ο Σκουρλέτης υπουργός Ενέργειας
Ενας ακόμα πονοκέφαλος για τον Αλέξη Τσίπρα είναι και το ζήτημα με τον Πάνο Σκουρλέτη. Μάλιστα ο υπουργός Ενέργειας έχει την πλήρη στήριξη της ομάδας των «53», οι οποίοι έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στον πρωθυπουργό. Με παρέμβασή τους στο site της «Ομάδας των 53» (επικεφαλής είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος), το commonality, δικαιώνουν τον υπουργό Ενέργειας για τις ενστάσεις που έχει διατυπώσει και ζητούν «να δώσουμε μαζί τη μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα», θέτοντας έτσι όρους στον Αλέξη Τσίπρα για το είδος του ανασχηματισμού που πρέπει να κάνει.

Ειδικότερα, με άρθρο τους υπό τον εύγλωττο τίτλο «Γιατί ο Πάνος Σκουρλέτης έχει δίκιο», χαρακτηρίζουν επιτυχία το γεγονός ότι διασφαλίστηκε ο δημόσιος χαρακτήρας του ΑΔΜΗΕ «κόντρα και στις απαιτήσεις των δανειστών αλλά και των "πρόθυμων" εντός της χώρας, όπως είναι η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ», όπως αναφέρουν.
«Τείχος» για το χρέος
Το άλλο ανοικτό μέτωπο για τον Αλέξη Τσίπρα είναι το χρέος. Στόχος της Αθήνας -μάλλον ανέφικτος- είναι να μην υπάρξουν άλλες αναβολές και καθυστερήσεις, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η διευθέτησή του μέχρι το τέλος του χρόνου. 

Ωστόσο, οι συγκρουόμενες θέσεις Βερολίνου-ΔΝΤ δείχνουν να αντιτίθενται σε αυτή την προοπτική. Ο Β. Σόιμπλε παραπέμπει ευθέως στο 2018 και το ΔΝΤ εμφανίζεται υπέρ μιας άμεσης ελάφρυνσης, η οποία όμως θα συνδέεται με  την εφαρμογή αυστηρών μεταρρυθμίσεων. Το περιβάλλον Τσίπρα πάντως, παρά τα δυσοίωνα μηνύματα, εκτιμά πως μέχρι τον Δεκέμβριο υπάρχει χρόνος και ποντάρουν ευθέως τόσο σε μια παρέμβαση Ομπάμα καθώς και στη στήριξη της Μέρκελ.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου