Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Μ. Σαλμάς: «Τσέπωνε» εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, την ώρα που κατέστρεφε τη δημόσια Υγεία...!!!

ΥΠΕΡΚΟΣΤΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ 300% -ΜΕ ΧΕΙΡΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΥΠ.ΥΓ ΚΑΙ ΚΕ.Σ.Υ- ΖΗΜΙΩΣΑΝ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 825.000 ΕΥΡΩ


Η υποκρισία περισσεύει όταν η συζήτηση έρχεται στον πολύπαθο τομέα της Υγείας και γίνεται πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη στιγμή που οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ διέλυσαν το δημόσιο σύστημα, έριξαν στα τάρταρα τις δημόσιες δαπάνες για τα νοσοκομεία, τον ΕΟΠΥΥ και το φάρμακο, πολιτική την οποία συνεχίζει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως φαίνεται και από το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2017.

Με αφορμή τη συζήτηση για τις ΜΚΟ της Ψυχικής Υγείας στη Βουλή, ήρθαν στη δημοσιότητα μετά από καταγγελία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, επικαλούμενου επίσημα στοιχεία από την Εισαγγελία Διαφθοράς, οι «μπίζνες» με οσμή σκανδάλου του βουλευτή της ΝΔ, Μάριου Σαλμά.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαλμάς ήταν αναπληρωτής υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Σαμαρά και με ζέση υλοποιούσε τις μνημονιακές πολιτικές. Η σπατάλη, η προκλητή ζήτηση, το «πάρτι» στην υγεία –στρεβλώσεις που χρήζουν αντιμετώπισης- τεχνηέντως συνδέθηκαν σχεδόν αποκλειστικά με τον τομέα του φαρμάκου, για να παγιωθούν μέτρα όπως η συνταγογράφηση με δραστική ουσία (που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους γιατρούς), η περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης κτλ., τα οποία έβαζαν βόμβα στα θεμέλια της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και μετακύλιαν το κόστος στις τσέπες των ασφαλισμένων.
Τώρα, ο κ. Σαλμάς θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το δικό του «πάρτι» που ζημίωσε τον ΕΟΠΥΥ με πάνω από 800.000 ευρώ. Σύμφωνα με έγγραφα του ΕΟΠΥΥ, τα οποία αποκάλυψε η «Εφημερίδα των Συντακτών», ο κ. Σαλμάς, χειρουργός ορθοπαιδικός, μέσα σε ένα χρόνο υπέγραψε 550 παραπεμπτικά για διαγνωστική αρθροσκόπηση γονάτου. Ο κ. Σαλμάς παρέπεμπε για την εκτέλεση της αρθροσκόπησης στο διαγνωστικό κέντρο, το οποίο συστεγαζόταν με το ιατρείο του, με ιδιοκτήτη τον γαμπρό του, Αθανάσιο Αρβάλη. Μάλιστα, η συγκεκριμένη διαγνωστική αρθροσκόπηση ήταν υπερκοστολογημένη κατά 300% (!), βάσει Υπουργικής Απόφασης του τότε υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη.
Συγκεκριμένα, στις 22 Δεκεμβρίου 2014, ένα μήνα πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, επί κυβέρνησης Σαμαρά, ο υπουργός Υγείας κ. Βορίδης υπογράφει απόφαση με την οποία αποδέχονται την απόφαση της Ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) με ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου 2014, για την τιμολόγηση διαγνωστικής αρθροσκόπησης σε ιατρείο, ως κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου, δηλαδή με την ίδια τιμή με την κανονική αρθροσκόπηση, η οποία περιλαμβάνει και νοσηλεία που γίνεται σε κλινική ή νοσοκομείο. Πρόεδρος του ΚΕΣΥ τότε ήταν ο Π. Σκανδαλάκης, πρώην βουλευτής και υφυπουργός Εξωτερικών της ΝΔ.
Αποτέλεσμα ήταν να τιμολογείται 1.500 ευρώ η συγκεκριμένη αρθροσκόπηση –και φυσικά να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ. Ο Παύλος Πολάκης είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τιμολόγησαν μια διαγνωστική πράξη που δεν έχει αξία και δεν χρειάζεται αφού η ακριβής απεικόνιση γίνεται με μαγνητική τομογραφία, κατέθεσαν στον ΕΟΠΥΥ παραστατικά 550 ασθενών, που τους τα πληρώνει, κάντε τον λογαριασμό και δείτε την κομπίνα», προσθέτοντας ότι η αντίστοιχη εξέταση στην Αμερική «όπου τιμολογείται και ο αέρας», κοστίζει 450 δολάρια.

Επιπλέον, το ΚΕΣΥ είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της χορήγησης άδειας λειτουργίας του διαγνωστικού εργαστηρίου. Ωστόσο, η γνωμοδότηση αντίκειτο στον κανονισμό λειτουργίας των διαγνωστικών εργαστηρίων, καθώς το συγκεκριμένο εργαστήριο φέρεται να μην πληροί τις προϋποθέσεις για την ένταξη στον ορισμό των ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων.

Η υπερκοστολόγηση της συγκεκριμένης διαγνωστικής αρθροσκόπησης κατά 300% και η εκτέλεση 550 παραπεμπτικών, που είχε υπογράψει ο κ. Σαλμάς, στο διαγνωστικό εργαστήριο του γαμπρού του, υπολογίζεται ότι επιβάρυνε το ελληνικό δημόσιο κατά τουλάχιστον 825.000 ευρώ, από το καλοκαίρι του 2015 ως τα τέλη Αυγούστου 2016.
Όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Υγείας, η συγκεκριμένη ιατρική πράξη, θα αποζημιώνεται πλέον με 150 ευρώ συν 150 ευρώ για τα ιατρικά αναλώσιμα.
Ο κ. Σαλμάς έχει απαντήσει στις καταγγελίες του Παύλου Πολάκη με μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση.
Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, τέλος, τονίζει σε ανακοίνωσή του: «Επειδή η συγκεκριμένη υπόθεση, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, φέρει την οσμή σκανδάλου κακοδιαχείρισης δημόσιου χρήματος, στο οποίο εμπλέκονται, είτε με την υπογραφή τους, είτε άμεσα, κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναμένουμε άμεσα συγκεκριμένες απαντήσεις από τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά. Διότι, από ό,τι φαίνεται, η ΝΔ δεν αρκέστηκε να διαλύσει τα πάντα στον τομέα της δημόσιας Υγείας, και να αποδιαρθρώσει όλες τις δομές πρόνοιας, αλλά εργαζόταν και υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων ιδιωτών, κάποιοι από τους οποίους ήταν και στελέχη της».

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου