Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Οι Γερμανοί, οδηγούν στο εφιαλτικό σενάριο για το χρέος…, εξαιτίας των εκλογών τους…!!!

Οι Γερμανοί, επειδή έχουν εκλογές το Φθινόπωρο του 2017 κι επειδή δεν θέλει η παρούσα ηγεσία της καγκελαρίας να εισπράξει πολιτικό κόστος, 

επιδιώκουν με κάθε τρόπο και θυσία την αναβολή της όποιας διευθέτησης του ελληνικού χρέους…, για μετά τις εκλογές…!!!
Εάν οι Γερμανοί επιμείνουν και κατορθώσουν να παρακάμψουν την επιμονή των Αμερικανών για «εδώ και τώρα» «σημαντική ελάφρυνση» του ελληνικού χρέους μέχρι το τέλος τρέχοντος έτους…, ( πριν αναλάβει ο νέος πρόεδρος που θα εκλεγεί τον Νοέμβρη ) ,…, τότε, η κυβέρνηση θα βρεθεί προ πλείστων αδιεξόδων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών…
Από, την δική του πλευρά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα έχει πέσει στην ίδια παγίδα που είχε πέσει και ο προκάτοχός του…, Αντώνης Σαμαράς…!!! ΚΙ εξηγώ : Πριν αναλάβει πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς, ήταν αντιμνημονιακός. ( Το πρόγραμμα των Ζαππείων ) !. Αφού ορκίστηκε πρωθυπουργός, μετά την πρώτη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με την καγκελάριο Μέρκελ…, είπε το περίφημο «ουδείς αναμάρτητος».! Τι είχε συμβεί…;;; Η καγκελάριος είχε πείσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, ότι θα συζητήσει «απομείωση του ελληνικού χρέους…, αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές».! ( Ήταν οι ακριβώς προηγούμενες εκλογές }.!  Πεισθείς, λοιπόν ο Αντώνης Σαμαράς, μετετράπη σε μνημονιακό, όπως ακριβώς ο Αλέξης Τσίπρας μετά την μαραθώνια διαπραγμάτευση της νύχτας 12 προς 13 Ιουλίου 2015…!!! Από την πρώτη συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά στο Βερολίνο, ο έλληνας πρωθυπουργός.., έγινε «καλό και υποταγμένο παιδί στο Βερολίνο». Έγιναν οι εκλογές, τις κέρδισε η Μέρκελ και έκανε τον μεγάλο συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες. Όταν ο Αντώνης Σαμαράς, ζήτησε την εφαρμογή των συμφωνηθέντων…, η Άγκελα Μέρκελ ζήτησε ακόμα μια χάρη :  «να περιμένει…, «ακόμα μια ανάσα»…, μέχρι να περάσουν και οι ευρωεκλογές…».! Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, πείσθηκε για μια ακόμη φορά. Αφού πέρασαν και οι ευρωεκλογές, και τις κέρδισε κι αυτές η Μέρκελ, ο Αντώνης Σαμαράς τις έχασε με 5 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ κι ήταν η απαρχή της πτωτικής του πορείας…!!! Πρόσμενε, όμως, ότι αυτήν την φορά η Μέρκελ θα τηρούσε την συμφωνία του Βερολίνου. Η πράξη απέδειξε ότι η καγκελάριος «κρέμασε» τον έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά…
Κι ερχόμαστε στα τωρινά :
Έλληνας αξιωματούχος μετά τη Σύνοδο του ΔΝΤ τόνιζε πως η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν ξεκάθαρη πως δεν αλλάζουν οι κανόνες του Ταμείου και οι δύο προϋποθέσεις για την επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι ένα «ισχυρό πρόγραμμα» και η βιωσιμότητα του χρέους, που θα επέλθει μόνον μετά από μια «σημαντική ελάφρυνση», όπως η διοίκηση Ομπάμα, με αλλεπάλληλες δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Τζακ Λιού και του αμερικανού αντιπροέδρου Μπάιντεν…
Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από το καλοκαίρι, πέρυσι, την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Επ αυτού, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έκανε το «χατίρι» της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ, καθώς μόνον με την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα μπορεί να δικαιολογήσει στους ψηφοφόρους της την χρηματοδότηση της Ελλάδας…
Για την Ελλάδα το χειρότερο σενάριο είναι να μην οριοθετηθούν τα μέτρα για το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο τμήμα του χρέους, τον Δεκέμβριο, και να μετατεθούν για το ερχόμενο καλοκαίρι. Στην περίπτωση αυτή, δημιουργείται αβεβαιότητα και θα πληγούν οι επενδύσεις, ενώ δεν θα συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. Παράλληλα, υπάρχουν χώρες, όπως η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Αυστρία, που επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και αυτό είναι θετικό. Διότι, υποχρεώνει τους Θεσμούς, όπως το Eurogroup, να πιέζουν στην κατεύθυνση της εξειδίκευσης των μέτρων, ώστε να μπορέσει το Ταμείο να κάνει το DSA και να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Ο ίδιος αξιωματούχος χαρακτήρισε παραπλανητική τη συζήτηση για τις συντάξεις που ξεκίνησε με τον Πωλ Τόμσεν να τις χαρακτηρίζει υψηλές, εξηγώντας πως εάν ληφθεί υπόψη το σύνολο των δαπανών ανά άτομο άνω των 65 ετών για συντάξεις και άλλες επιδοτήσεις, οι δαπάνες αυτές είναι στο 50% των γερμανικών δαπανών και στο 70% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο εκκρεμεί η κατάθεση στη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2016- 2020, λόγω της επιμονής της κυβέρνησης-την οποία συμμερίζονται η αντιπολίτευση και η Τράπεζα της Ελλάδος- να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά από το 2019. Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2017- 2021 θα κατατεθεί τον Απρίλιο 2017, ενώ η ίδια πηγή εκτιμούσε πως η κυβέρνηση έχει κάθε συμφέρον να ολοκληρωθεί έγκαιρα και η δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να μην υπάρξει καμία δικαιολογία για καθυστέρηση σχετικά με το ζήτημα του χρέους. Όπως δε ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, «στόχος είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση έως τα μέσα με τέλη Νοεμβρίου, προκειμένου να υπάρχει ένα ελεγχόμενο περιθώριο καθυστερήσεων».
Διαφορετικά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα πάρει την ίδια πορεία με εκείνη που είχε πάρει κι η κυβέρνηση του προκατόχου του, Αντώνη Σαμαρά…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου