Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Σκουρλέτης: Δεν προχωράει έτσι το μαγαζί - Παππάς: Περήφανοι που βρισκόμαστε στο τιμόνι της χώρας...!!!

του Σεραφείμ Νικολάου

 Σαφή διαφοροποίηση από την ασκούμενη κυβερνητική (και δη οικονομική) πολιτική είχαμε από το βήμα του Συνεδρίου από τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.  

Στα όσα επεσήμανε ο υπουργός Ενέργειας, απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς
Ο Π. Σκουρλέτης αφού υπογράμμισε την απουσία ενιαίου πολιτικού καθοδηγητικού κέντρου, παρατήρησε χαρακτηριστικά:
Δεν προχωράει έτσι το… μαγαζί.
Ενώ περιέγραψε την πολιτική… μοναξιά κάποιων υπουργών (και του ιδίου προφανώς) που έδωσαν πολιτικές μάχες –άλλες κερδήθηκαν και άλλες όχι, παρατήρησε- χωρίς να τύχουν της συμπαράστασης που θα έπρεπε.

Αναρωτήθηκε ακόμη, αν δεν συζητηθεί η πώληση του 17% της ΔΕΗ στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, πού θα συζητηθεί. Και αν δεν συζητηθούν τα ανοιχτά αυτά θέματα, τότε «δεν βγαίνει με σιγουριά το πρόγραμμα», προέβλεψε.

Φίλης: Να μην αποδράσουμε από τις αρχές μας

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο πολιτικός του φίλος Ν. Φίλης είχε απαντήσει στο (υπόγειο) διακύβευμα αυτού του Συνεδρίου –για το οποίο εγκαίρως σας είχε ενημερώσει- ότι δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στην κυβέρνηση πάση θυσία.
Και, επί λέξει, «δεν έχουμε δικαίωμα να αποδράσουμε από την ευθύνη  της διακυβέρνησης αλλά ταυτοχρόνως δεν έχουμε δικαίωμα να αποδράσουμε από τις αρχές μας».
Άφησε όμως και κάποιες ακόμη αιχμές: Όπως ότι «με συλλογικότητα και δημοκρατία, χωρίς ομαδοποιήσεις που μετατρέπουν τα ρεύματα ιδεών σε δομές εξουσιών και συμφερόντων, χωρίς αρχηγισμό, χωρίς απρονοησίες, που διευκολύνουν τα μεγάλα συμφέροντα, παλαιά και νέα, να επιδιώκουν προνομιακές σχέσεις. Είναι κι αυτό άλλο ένα ανοιχτό στοίχημα», έθεσε επίσης.
Τέλος, ο υπουργός Παιδείας ήταν επιθετικός προς την πλευρά της Εκκλησίας για το μάθημα των θρησκευτικών. «Μία από τις εκκρεμότητες είναι και η σχέση Πολιτείας-Εκκλησίας. Υπάρχουν πολλά πεδία διευκρινίσεων και χωρισμού, που δεν προϋποθέτουν συνταγματική αναθεώρηση. Ένα από αυτά είναι  η διαχρονική επιδίωξη της εκκλησιαστικής διοίκησης να ασκεί έλεγχο φρονηματισμού των μαθητών και των εκπαιδευτικών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απάντηση Παππά σε Σκουρλέτη

Στις αιτιάσεις Σκουρλέτη απάντησαν κατά βάση ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.
«Διαφωνώ ριζικά ότι το πρόγραμμα (που εφαρμόζεται) είναι ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, γιατί σε ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», ανέφερε δηκτικά ο Ν. Παππάς. «Θέλουν να μας κάνουν», συνέχισε, «να ξεχάσουμε ότι έχουμε το δικό μας στίγμα… Είμαστε περήφανοι που είμαστε στο τιμόνι της χώρας».
Τούτων δοθέντων, «έχουμε διαλύσει το παραμύθι των μονοδρόμων», που ζήτησε όμως «να οικοδομήσουμε κόμμα αντάξιο των περιστάσεων» και ανοιχτό στην κοινωνία.
Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης έκανε …ένεση ηθικού στους συνέδρους, σημειώνοντας ότι «τα πιο δύσκολα είναι ήδη πίσω μας και εμφανίζονται θετικές προοπτικές». Και πρόσθεσε σε άλλο σημείο, «δεν χρειάζεται να δραπετεύσουμε, αλλά να κάνουμε συμμαχίες. Αυτή είναι η «ΑΒ» της Αριστεράς και του αριστερού κινήματος. Με αφορμή εξάλλου τις εξελίξεις στην ήπειρό μας, ο Δ. Παπαδημούλης υποστήριξε πως «αρχίζει να αποδίδει η πολιτική συμμαχιών στην Ευρώπη, και να την εφαρμόσουμε και στην Ελλάδα».
Στη συνέχεια πάντως της ομιλίας του άσκησε κριτική για το ότι η σχέση με του πολίτες «δεν πάει καλά» και αντέταξε ότι «χρειάζεται ένα κόμμα μαζικό και όχι φοβικό, ένα κόμμα του 30 -35% και όχι του 4%. Όχι ομοσπονδία καπετανάτων, συμπλήρωσε.
Ο ευρωβουλευτής δεν αντιστάθηκε να προχωρήσει και σε… ονόματα, χαρακτηρίζοντας λάθος επιλογή εκείνη του Τάσου Κορωνάκη για τη θέση γραμματέα, αντιθέτως η επιλογή να αντικαταστήσει τον Γιάνη Βαρουφάκη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν «πολύ σωστή», παρατήρησε ο Δ. Παπαδημούλης, αν και δεν είναι στην ίδια τάση με τον υπουργό Οικονομικών.
Νωρίτερα, ο Γιάννης Δραγασάκης είχε χαρακτηρίσει «κλειδί» από εδώ και πέρα, την αποτελεσματικότητα: «Ό,τι λέμε, να το κάνουμε. Και αν δεν τα καταφέρνουμε, να εξηγούμε γιατί».
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε πως «λένε ότι ήταν λάθος η διαπραγμάτευση το πρώτο 6μηνο και δεν θα έπρεπε να την κάνει ο Γιάνης Βαρουφάκης«. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος «και ο Κοσμάς ο Αιτωλός να ήταν και ο Άγιος Φραγκίσκος, κάποιοι θα θέλανε να αποτύχει η αριστερά».

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου