Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Γολγοθάς... !!!

Με το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2016 – στο οικονομικό επιτελείο πλέον αισιοδοξούν ότι η χρονιά μπορεί να φέρει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 0,8% και όχι 0,6%, 

όπως...
έχει εγγραφεί στο προσχέδιο που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή – ξεκινάει ο... Γολγοθάς για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς.

Μπορεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο να δημιουργήθηκε κλίμα αισιοδοξίας μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του ΔΝΤ, η οποία υπερθεμάτισε όσον αφορά τους στόχους της ανάπτυξης για την επόμενη χρονιά, ωστόσο οι προβλέψεις είναι προβλέψεις και θα πρέπει να επιβεβαιωθούν.
Μάλιστα, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι για να αναστραφεί το πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό, δεν χρειάζεται μόνο να ευημερήσουν οι αριθμοί.

Μια μεγάλη επένδυση ή μια τόνωση των εξαγωγών, που πιέστηκαν αισθητά το 2016 και αναμένεται να αντιδράσουν την επόμενη χρονιά, μπορεί να αποδειχθούν αρκετά για να φανεί αύξηση του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά, ειδικά από τη στιγμή που η «αφετηρία» είναι χαμηλή (σ.σ.: μετά την ύφεση των τελευταίων ετών το Ακαθάριστο Προϊόν έχει προσγειωθεί στα 175 δισ. ευρώ). Αυτό όμως δεν σημαίνει αυτόματα ότι η ανάπτυξη θα διαχυθεί στην κοινωνία, η οποία μεταξύ άλλων θα πρέπει να σηκώσει και το βάρος των νέων μέτρων.

Πολλά από αυτά τα μέτρα – συνολικά ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ – είναι εξοντωτικά για χιλιάδες φορολογούμενους, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για όσους δηλώνουν κέρδη άνω των 20.000 ευρώ ή τη νέα συρρίκνωση των εισοδηματικών κριτηρίων του ΕΚΑΣ, ώστε να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2016.
Αυτοί οι πολίτες, οι οποίοι αθροιστικά ξεπερνούν τους 300.000, κινδυνεύουν να χάσουν πάνω από το 20% - 30% του εισοδήματός τους και δεν θα τους παρηγορήσει το γεγονός ότι το ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί κατά 2,7%.

Εκτός από το κλείσιμο των κοινωνικών μετώπων – το 2017 θα δημιουργηθούν αρκετά λόγω των περικοπών των συντάξεων χηρείας, των αυξήσεων ασφαλιστικών εισφορών στους αγρότες, της εκτόξευσης της εισφοράς αλληλεγγύης, της αύξησης του φόρου στα ενοίκια, της αύξησης φόρου και ασφαλιστικών εισφορών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – η κυβέρνηση θα πρέπει από το νέο έτος να διαχειριστεί ταυτόχρονα και τα έσοδα.
Ο πήχης του πρωτογενούς πλεονάσματος ανεβαίνει σε επίπεδα που δεν έχει καταφέρει να «πιάσει» η ελληνική οικονομία εδώ και πολλά χρόνια. Το 1,75% ή το 1,8% που έχει εγγραφεί στο προσχέδιο αντιστοιχεί σε περισσότερα από 3,4 δισ. ευρώ. Για να επιτευχθεί αυτό το ποσό, θα πρέπει και να... συνωμοτήσει το σύμπαν (να αποφευχθούν δηλαδή εξάρσεις σε προσφυγικό, Brexit, Deutsche Bank κ.λπ.) και να αποδώσουν τα εισπρακτικά μέτρα που έχουν ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό χωρίς να βουλιάξει η κατανάλωση...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου