Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Το χρέος στο επίκεντρο των επαφών Τσακαλώτου στις ΗΠΑ... Οι όροι του ΔΝΤ για συμμετοχή στο πρόγραμμα...!!!

Με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο του Eurogroup ,Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα συναντηθεί σήμερα στην έδρα του ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος,  

ολοκληρώνοντας τις επαφές του στην αμερικανική πρωτεύουσα με αφορμή τη...
συμμετοχή του στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. 

Η συνάντηση Λαγκάρντ – Τσακαλώτου θα διεξαχθεί αργά το μεσημέρι και χρονικά μετά την συνεδρίαση του Washington Group (άτυπο όργανο στο οποίο μετέχουν εκτός από την διευθύντρια του ΔΝΤ, οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, ΗΠΑ, Γαλλίας,
Ιταλίας, Ισπανίας, οι κ.κ Μοσκοβισί,Ρένγκλινγκ,Ντάισελμπλουμ κ.α) όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το πρωί του Σαββάτου.

Στην ατζέντα των θεμάτων του θα βρίσκεται και το ελληνικό ζήτημα. Εκεί, αναμένεται οι βασικοί πρωταγωνιστές των δανειστών να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να τοποθετηθούν για τη τύχη του ελληνικού χρέους και να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ θα ζητήσει από την κ. Λαγκάρντ όπως το ΔΝΤ αποσαφηνίσει τη θέση του και τις πραγματικές διαθέσεις του σχετικά με την επιστροφή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Χθες, ο κ. Τσακαλώτος, ολοκλήρωσε μια σειρά επαφών με Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους στην έδρα του ΔΝΤ. 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αρχικά συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου όπου επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά από την πλευρά των ΗΠΑ ότι είναι και δική τους επιδίωξη η όσον το δυνατόν ταχύτερη λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους γνωρίζοντας και την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη. 

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές τους και το επόμενο δεκαήμερο όταν και θα υπάρξει και νέα μεταξύ τους επικοινωνία για να εξετάσουν την πορεία του θέματος.

Ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε εν συνεχεία με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί. Η συνάντηση έγινε μέσα σε καλό κλίμα αφού επιβεβαιώθηκε μια «κοινή στρατηγική» από τις δύο πλευρές και ότι με την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων μπαίνουμε στην δεύτερη αξιολόγηση. 

Επίσης επιβεβαιώθηκε η κοινή θέληση να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση όσο το δυνατόν συντομότερο για να ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους.

Ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ συναντήθηκε και με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφανγκ Σόιμπλε όπου συζητήθηκε το θέμα του χρέους με τις δυο πλευρές να αναπτύσσουν τις γνωστές θέσεις τους. 

Ο κ. Σόιμπλε αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα όσον αφορά την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Στο σημείο αυτό ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε στον Έλληνα ομόλογό του ότι το Βερολίνο κατά την διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης δεν θα βάλει στο τραπέζι περισσότερα προαπαιτούμενα από εκείνα που θα ορίσουν οι θεσμοί.

Ο υπουργός Οικονομικών συμμετείχε επίσης σε ειδικό σεμινάριο που οργάνωσε η επενδυτική τράπεζα JP Morgan και μίλησε ενώπιον 50 επενδυτών. 

Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε στους επενδυτές ποια είναι η στρατηγική της χώρας για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τι αναμένει η Αθήνα για το χρέος. Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ απάντησε εν συνεχεία σε σειρά ερωτήσεων που αφορούσαν την κατάσταση στην Ελλάδα και την αξιολόγηση του προγράμματος.

Ο κ. Τσακαλώτος ολοκλήρωσε τις επαφές του στην έδρα του ΔΝΤ με συνάντηση που είχε με τον Ιταλό ομόλογο του Κάρλο Παντοάν όπου διαπιστώθηκαν η ταύτιση απόψεων στο θέμα της αξιολόγησης και του χρέους.

Οι όροι του ΔΝΤ και το σημείωμα του Τόμσεν στη Λαγκάρντ

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη ότι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν φέρεται να εισηγήθηκε γραπτώς με εσωτερικό σημείωμά του προς την Κριστίν Λαγκάρντ την πλήρη αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα. 

Μάλιστα, πληροφορίες ανέφεραν πως ο κ. Τόμσεν θεωρεί ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο τα οικονομικά μεγέθη, οι μεταρρυθμίσεις και η βιωσιμότητα του χρέους, αλλά κυρίως το γεγονός ότι καμία ελληνική κυβέρνηση στο μέλλον δεν θα μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης. 

Πάντως, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, ο Πολ Τόμσεν δεν θέλησε να αποκαλύψει τις θέσεις του αναφορικά με την συμμετοχή ή μη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ σημείωσε ότι χρειάζεται αντιμετώπιση του χρέους αλλά και περισσότερες μεταρρυθμίσεις. 

«Έχουμε πει ότι μπορούμε να στηρίξουμε πρόγραμμα που έχει πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ και έχουμε εξηγήσει ότι υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα που δεν έχουν γίνει», τόνισε χαρακτηριστικά. «Αν ΕΕ και Ελλάδα θέλουν ένα πρόγραμμα με διαφορετικούς και πιο φιλόδοξους στόχους, πρέπει να δούμε πως βγαίνουν οι αριθμοί» συμπλήρωσε και ανέφερε πως «πρέπει να δούμε τις μεταρρυθμίσεις που το εξασφαλίζουν». 

Ο Πολ Τόμσεν επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του Ταμείου και «άνοιξε ξανά» φορολογικό και ασφαλιστικό. Όπως, είπε υπάρχουν ελλείμματα στον ασφαλιστικό τομέα αλλά και προβλήματα στο φορολογικό όπου εξαιρούνται σημαντικά τμήματα του πληθυσμού, ως 60% (αφορολόγητο). Την ίδια στιγμή, τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα μοντέρνο κράτος αλλά και ένα καλύτερο σύστημα προστασίας για τους αδύναμους. Για να εκμοντερνιστεί πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, τόνισε...

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου