Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ : Ποιοί φεύγουν, ποιοί θεωρούνται αμετακίνητοι και οι ποιοί αλλάζουν ρόλους...!!!

ΠΩΣ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Με τον επικείμενο ανασχηματισμό να πλανάται πάνω από τους υπουργούς, αρχίζει σήμερα το απόγευμα το δεύτερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπροστά σε ένα κομματικό ακροατήριο που θα αποτελείται από στελέχη, βουλευτές, υπουργούς και πολλούς Έλληνες και ξένους προσκεκλημένους αναμένεται να περιγράψει πως οραματίζεται ο ίδιος το κόμμα του ανοικτό στην κοινωνία.

Οι “οπαδοί" του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη δηλαδή που απηχούν τις απόψεις του δίνουν σκληρή μάχη για να επικρατήσουν έναντι των συνέδρων που απηχούν τις απόψεις του επικεφαλής της ομάδας των “53”, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις κομματικών στελεχών οι σύνεδροι που εξελέγησαν με τη σημαία των "53" είναι περιορισμένης έκτασης και ως εκ τούτου υποστηρίζουν, στις κρίσιμες ψηφοφορίες τα αποτελέσματα θα είμαι με το μέρος της ομάδας των προεδρικών.
Αν είναι πράγματι έτσι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που μεταδίδουν από το συγκεκριμένο κομματικό στρατόπεδο, τότε με βάσει το εκλογικό αποτέλεσμα για την εκλογή των μελών της νέας κεντρικής Επιτροπής που θα εκλέξει στη συνέχεια το ανώτερο κομματικό όργανο της Π.Γ όπου θα λαμβάνονται όλες οι κρίσιμες αποφάσεις, οι συσχετισμοί θα είναι υπέρ του κ. Αλ. Τσίπρα.
Με αυτούς τους συσχετισμούς υπέρ του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει ακριβώς τις εισηγήσεις τους για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα οι οποίες δεν θα αργήσουν να έρθουν. Μάλιστα κάποιοι τις αλλαγές τις τοποθετούν χρονικά ακόμη και την επόμενη του συνεδρίου, φαίνεται όμως πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό για να γίνει.
Άλλωστε, ο συγκυβερνήτης του κ. Τσίπρα Πάνος Καμμένος, ζήτησε από τον πρωθυπουργό τις όποιες αλλαγές του κυβερνητικού έργου να τις πραγματοποιήσει αν γίνεται μετά από έναν περίπου μήνα έτσι ώστε να έχει γίνει και το συνέδριο των Ανεξάρτητων Ελλήνων που είναι προγραμματισμένο για τα μέσα Νοεμβρίου.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας έχει την πολυτέλεια του χρόνου για να κάνει ανασχηματισμό όποτε ανεπηρέαστα από τις γενικότερες εξελίξεις κρίνει. Αντίθετα, οι αλλαγές στο Κυβερνητικό σχήμα θεωρούνται επιβεβλημένες αφού κατά γενική εκτίμηση πολλών μέσα στην κυβέρνηση είναι ότι πλέον το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα δεν μπορεί να φτάσει μακριά. Παρατηρούνται δυσλειτουργίες , μη συντονισμός υπουργών , ασυνεννοησία και διαφωνίες υπουργών σε καίρια κυβερνητικά ζητήματα.
Τελευταίο παράδειγμα το θέμα του χρέους. Από την μια εκφράζεται αισιοδοξία ότι το στο χρέος η κυβέρνηση θα πάρει έστω κάτι θετικό για να μπορεί επικοινωνιακά να το χρησιμοποιήσει, από την άλλη όμως άλλοι υπουργοί αναφέρουν μια πιο συνθέτη κατάσταση που δεν είναι και τόσο εύκολο να επιλυθεί τουλάχιστον στον χρόνο που θα ήθελε η κυβέρνηση για ευνόητους λόγους.
Στην περίπτωση πάντως που οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς ακόμη και τη Δευτέρα μετά το συνέδριο, σίγουρο θεωρείται οτι θα αφορούν πρόσωπα που το τελευταίο διάστημα βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα και προκάλεσαν με τις αναφορές τους την κοινωνία.
Στη λίστα των υπουργών που θεωρούνται πως θα αλλάξουν κυβερνητικό πόστο ή και θα απομακρυνθούν από την κυβέρνηση είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας που ανέλαβε προσωπικά την πολιτική ευθύνη για τα δακρυγόνα στους συνταξιούχους πριν δέκα ημέρες κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Π. Πολάκης που έχει προκαλέσει με τις δηλώσεις του στο διαδίκτυο αντιπαραθέσεις με φορείς της υγεία ή με μερίδα ΜΜΕ προσθέτοντας στο Μέγαρο Μαξίμου συνεχώς νέους μπελάδες.
Επίσης, η Θεανώ Φωτίου μέλος της ομάδας των “53”, ο Θοδωρής Δρίτσας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος από υπουργός Εργασίας, ο Νίκος Φίλης από υπουργός Παιδείας και μια σειρά άλλων μελών της κυβέρνησης σε επίπεδο κυρίως υφυπουργών και αναπληρωτών υπουργών.
Δεν αποκλείεται επίσης να δούμε συγχωνεύσεις ή καταργήσεις υπουργείων εκεί που χρειάζεται αλλά και σπάσιμο υπουργείων που στο παρελθόν είχαν συνενωθεί.
Μεγάλο ερωτηματικό για πολλούς παραμένει, τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκη για το αν διατηρηθεί στη θέση του, καθώς και τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, αν και η απόφασή του θα κριθεί και από τη σειρά εκλογής του ίδιου στην κεντρική επιτροπή από το συνέδριο αλλά και πόσα στελέχη από την ομάδα των “53” θα καταφέρουν να εκλεγούν το βράδυ της Κυριακής.
Οι τελευταίες πληροφορίες λένε πάντως πώς ο Ε. Τσακαλώτος δεν μετακινείται. Δεν λένε το ίδιο επίσης για την Γ. Δραγασάκη.
Από την άλλη μέχρι στιγμής αμετακίνητοι θεωρούνται ο στενός του συνεργάτης του πρωθυπουργού και υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς, ο υπουργός Υποδομών κ. Χρ. Σπίρτζης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Ξεχωριστεί περίπτωση αποτελεί ο υπουργός Ενέργειας κ. Π. Σκουρλέτης ο οποίος ενδέχεται να φύγει από την κυβέρνηση και να αναλάβει γραμματέας του κόμματος. Το τι θα γίνει πάντως είναι σε κάθε περίπτωση θέμα χρόνου, αφού η κλεψύδρα για τις κυβερνητικές αλλαγές έχει γυρίσει. \

/ pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου