Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Τα «κλειδιά» του ανασχηματισμού...!!!

Tvxs Ανάλυση

Συνέδριο, αξιολόγηση και χρέος γίνονται τα τρία «κλειδιά» του επικείμενου ανασχηματισμού – ενός ανασχηματισμού, 

που κυοφορείται από τις αρχές του καλοκαιριού αλλά ο τελικός χρόνος και η μορφή του θα εξαρτηθούν με τις ευρύτερες επικοινωνιακές και πολιτικές παραμέτρους της ατζέντας του Μαξίμου.
Σ’ αυτές τις παραμέτρους πρώτος σταθμός είναι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την εβδομάδα, το οποίο και θα καθορίσει τους συσχετισμούς ισχύος μεταξύ των ομάδων και των κορυφαίων στελεχών του κόμματος. Εδώ, η επαναβεβαίωση της κυριαρχίας Τσίπρα θεωρείται δεδομένη, ωστόσο η δύναμη που θα
καταγράψουν στην Κεντρική Επιτροπή στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα δώσουν και το στίγμα για τους ρόλους και την επιρροή που θα διεκδικήσουν στη νέα κυβέρνηση.
Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ
Σε επίπεδο πολιτικού επαναπροσδιορισμού, και παρά τις πολλές συζητήσεις που έχουν γίνει, το συνέδριο δεν αναμένεται να φέρει θεαματικές μετατοπίσεις  - το δε, επίσης πολυσυζητημένο, άνοιγμα στην κεντροαριστερά δεν αποτελεί απτή προοπτική καθώς, ούτως ή άλλως, δεν υπήρξε και ουσιαστική διεύρυνση του κομματικού μηχανισμού και της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Με αυτά τα δεδομένα, και πλην θεαματικών εκπλήξεων από την πλευρά Τσίπρα, τα αποτελέσματα του συνεδρίου θα αποτελέσουν μια χρήσιμη πυξίδα τήρησης των εσωκομματικών ισορροπιών στον ανασχηματισμό, είτε αυτός γίνει τον Νοέμβριο, είτε στο τέλος του χρόνου, ενώ η διεύρυνση σε επίπεδο κυβέρνησης αναμένεται να εξαντληθεί στην είσοδο του Φώτη Κουβέλη στο υπουργικό σχήμα και, ενδεχομένως, στην προσθήκη λίγων πασοκογενών μεσαίων στελεχών προερχόμενων κυρίως από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και του συνδικαλισμού.
Ο χρόνος του ανασχηματισμού
Σε ό,τι αφορά το timing του ανασχηματισμού, οι βασικές εισηγήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι δύο. Η πρώτη θέλει τις κυβερνητικές αλλαγές να επιταχύνονται και να γίνονται στις αρχές Νοεμβρίου, προκειμένου να επισφραγιστεί η «φυγή προς τα εμπρός» και να ξεπεραστούν τα αρνητικά μηνύματα των δημοσκοπήσεων.
Η δεύτερη εισήγηση συνδέει τον ανασχηματισμό με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έτσι ώστε να έχει δομική και ριζική μορφή και να ταυτίσει την «επανεκκίνηση της κυβέρνησης» με την επανεκκίνηση της οικονομίας και το νέο κεφάλαιο ανάκαμψης για τη χώρα. Πρόκειται όμως για ένα σενάριο με πολλές άδηλες παραμέτρους καθώς, παρά την κυβερνητική βούληση, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι η αξιολόγηση θα κλείσει όντως έως το τέλος του χρόνου και, πολύ περισσότερο, ότι θα υπάρξει έως τότε και η «λύση» για το χρέος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πάντως, στην περίπτωση που τα μηνύματα τα οποία θα έχει στα χέρια του το πρωθυπουργικό επιτελείο τις επόμενες ημέρες δείξουν ότι είναι εφικτή μια άμεση, συμβιβαστική έστω, συμφωνία για το χρέος, η εν λόγω εισήγηση θα κερδίσει πόντους. Σε αυτή την εκδοχή, ο σχεδιασμός προβλέπει τη σύσταση ενός νέου «υπερ-υπουργείου» που θα συνδέει Ανάπτυξη, Επενδύσεις και Εξωτερικές Οικονομικές Σχέσεις και για το οποίο φέρεται να βάζει υποψηφιότητα ο νυν υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, επιμένουν να θεωρούν πιθανότερο το σενάριο του άμεσου ανασχηματισμού εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση έχει ανάγκη από «φρεσκάρισμα» εν όψει του επόμενου δύσκολου εξαμήνου, τόσο σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές όσο και τα εγχώρια σκληρά – έως πολεμικά – μέτωπα.

Ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν
Και στα δύο σενάρια, πάντως, η δομή του νέου κυβερνητικού σχήματος θα έχει, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, περισσότερους υπουργούς και υφυπουργούς, νυν υπερ-υπουργεία θα σπάσουν διότι κρίνονται δύσκαμπτα σε όρους αποτελεσματικότητας, ενώ καθοριστικό ρόλο στη μορφή που θα έχει το νέο συμβούλιο θα παίξει η μετακίνηση ή μη κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Εδώ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να θέλει να μείνει στο υπουργείο Οικονομικών, με μοναδική εναλλακτική την αναβάθμισή του σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης – εναλλακτική, ωστόσο, που δεν θεωρείται καθόλου «κλειδωμένη», με δεδομένο ότι ο νυν αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης εμφανίζεται ως το κυβερνητικό πρόσωπο με τα μεγαλύτερα ερείσματα στην κοινωνία πέραν των στενών κομματικών τειχών.
Ο ρόλος Τσακαλώτου, άλλωστε, θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό και από τις επιδόσεις των «53» στο συνέδριο, ενώ οι συνεδριακοί συσχετισμοί θα επηρεάσουν και τον ρόλο που θα έχει στο νέο σχήμα ο νυν υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
Στα υπόλοιπα κομβικά πρόσωπα, πολλοί στοιχηματίζουν σε μετακίνηση του Νίκου Φίλη από το υπουργείο Παιδείας προς εκτόνωση του «ιερού πολέμου» και εξομάλυνση των σχέσεων με την Εκκλησία, ωστόσο στο Μαξίμου προσμετρώνται οι έως τώρα θετικές επιδόσεις του στην λειτουργία των σχολείων καθώς και το γεγονός ότι αποτελεί σημείο αναφοράς για τον κόσμο της Αριστεράς.

Μοιρασμένες είναι οι πιθανότητες και για την παραμονή ή μη του Γιώργουν Κατρούγκαλου στο υπουργείο Εργασίας όπου κάποιες εισηγήσεις θέλουν φρέσκο και άφθαρτο πρόσωπο εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ δεδομένη δεν θεωρείται ούτε η παραμονή του Νίκου Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο ρόλος που θα έχει τελικά ο Νϊκος Κοτζιάς θα επηρεάσει και την τύχη του στενού συνεργάτη του – και πανταχόθεν βαλλόμενου – υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, ενώ στο έτερο θερμό πεδίο, εκείνο του υπουργείου Υγείας, δεν πρέπει να αποκλείεται μετακίνηση – αλλά όχι και έξοδος από την κυβέρνηση – του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολλάκη.
Αντιθέτως, αμετακίνητος θεωρείται ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος κερδίζει σταθερά ενδοκυβερνητικούς πόντους το τελευταίο διάστημα, ενώ σταθερά – εάν όχι αυξημένα – θα παραμείνουν συνολικά τα χαρτοφυλάκια των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Γιάννης Μουζάλας έχει τόσους υποστηρικτές όσους και επικριτές εντός κυβέρνησης, ενώ πιθανή φαίνεται και η αλλαγή ηγεσίας στο πεδίο της Ενέργειας με μετακίνηση του Πάνου Σκουρλέτη.

Ποιοι θα μπουν στην κυβέρνηση
Σε ό,τι αφορά τις νέες εισόδους στην κυβέρνηση δεδομένη θεωρείται η υπουργοποίηση του Φώτη Κουβέλη – όχι όμως απαραίτητα στο υπουργείο Εσωτερικών που θα επιθυμούσε ο ίδιος -, τα τελευταία 24ωρα ακούγεται επίσης ιδιαίτερα το όνομα της Ρένας Δούρου, ενώ υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν «έκπληξη» στο υπουργείο Πολιτισμού απ’ όπου φαίνεται να αποχωρεί ο Αριστείδης Μπαλτάς.
Από τα νεώτερα πρόσωπα, στην πρώτη γραμμή των υποψηφιοτήτων είναι ο – ιδιαιτέρως μαχητικός – κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος το όνομα του οποίου συζητείται μεταξύ άλλων τόσο για το υπουργείο Παιδείας όσο και για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ενώ αυξημένες πιθανότητες φέρονται να έχουν επίσης η Φωτεινή Βάκη, ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο Νίκος Συρμαλένιος και ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου