Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

Βατερλό του Τσίπρα η Ευρώπη...!!!

Εγκλωβίζει την οικονομία το αυτογκόλ στο θέμα του χρέους

 Σε τέλμα οδηγούν την οικονομία οι άδειες βαλίτσες που έφερε ο κ. Τσίπρας από την Ευρώπη, από όπου δεν έλαβε καμιά δέσμευση για το χρέος και το μόνο που πέτυχε ανεβάζοντας ψηλά τον πήχυ είναι να κάνει τα πράγματα να φαίνονται χειρότερα.

 Εξαρτώντας τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας από την υπόθεση του χρέους, παγώνει κάθε επενδυτική διάθεση μέχρι να συμβεί αυτό, υπονομεύοντας την άμεση ανάγκη της ελληνικής οικονομίας για επενδύσεις.
Η ιδέα να λυθούν τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας μέσω της ελάφρυνσης του χρέους που υπολόγιζε να επιτύχει ο κ.Τσίπρας αποδεικνύεται ότι δεν ήταν καλή, όχι μόνο γιατί δεν τους έπεισε αλλά και γιατί η καλλιέργεια μιας ανέφικτης προσφοκίας φέρνει αντίθετα αποτελέσματα.

Η πολιτική επιλογή να επενδυθούν όλα στο να πάρει μια δέσμευση άμεσης έναρξης συζητήσεων για το χρέος αποδεικνύεται επικίνδυνη, αφού όσο δεν υλοποιείται, η ελληνική οικονομία μπαίνει σε ομηρία και γίνεται ακόμη πιο αδύναμη.
Μάλιστα στο επιχείρημα ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, ουσιαστικά εισέπραξε μόνο τη δυσπιστία τους για τη δικές του δεσμεύσεις.


Ετσι το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ευρώπη αποδείχθηκε σε Βατερλό. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τον παρέπεψε στη Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία με τη σειρά της τον παρέδωσε στους θεσμούς και το πραγματικό αφεντικό των ευρωπαϊκών οικονομικών υποθέσεων, τον Β. Σόιμπλε, ο οποίος δεν θέλει καμία συζήτηση πριν από τις γερμανικές εκλογές και πριν από την ολοκλήρωση του Προγράμματος.
Οι δανειστές ξεκαθάρισαν ότι πρώτα θα έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση όσα χρειάζονται προκειμένου να σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία και μπορεί να απολαύσει τα πλεονεκτήματα μιας χώρας που αξίζει να συμμετέχει στην Ευρωζώνη.
Ελλειμμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης
Η έλλειψη εμπιστοσύνης των δανειστών για τη διάθεση και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει το πρόγραμμα βρίσκεται ουσιαστικά πίσω από τα λεγόμενα του Σόιμπλε, ο οποίος ερμηνεύει την επιμονή για αναδιάρθρωση του χρέους της ελληνικής πλευράς στην πρόθεσή της να σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις.
Το έλλειμμα αξιοπιστίας – που έχει κοστίσει πολλές φορές ακριβά στην ελληνική πλευρά- αυξάνεται κάθε φορά που ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί της κυβέρνησής του, τονίζουν ότι δεν συμφωνούν με το πρόγραμμα και κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν την εφαρμογή του. Η στάση αυτή κοστίζει σήμερα την αναβλητικότητα στο ξεκίνημα μιας συζήτησης για το χρέος.
Τελικά, το μόνο που πήρε ο Ελληνας πρωθυπουργός ήταν το συμπέρασμα ότι η επίλυση των διαφορών μεταξύ των θεσμών για το χρέος είναι προϋπόθεση για να βρεθεί λύση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του, ενώ η επίτευξη συμφωνίας για το χρέος είναι απαραίτητη, μεταξύ άλλων, για να δοθεί ένα σήμα ότι η Ευρώπη λύνει τα προβλήματά της.
Το κεντρικό επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης ότι η άρση της αβεβαιότητας είναι απαραίτητη, προκειμένου να υπάρξει λύση και γρήγορη έξοδος στις αγορές δεν «έπεισε», αφού εκτός από ότι είνα αυτονόητο, για τους δανειστές το κρίσιμο μέρος είναι η τήρηση του προγράμματος και αυτό επεσήμαναν έμμεσα και άμεσα, δηλώνοντας ουσιαστικά ότι δεν είναι πεισμένοι για τις διαθέσεις της Ελλάδας.
Ο ρόλος του Ντράγκι: Αναγκαία τα πρόσθετα μέτρα, αλλά... έχουμε δρόμο για QE
Σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει τις δύο πλευρές, ο επικεφαλής της ΕΚΤ επεσήμανε την ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος.
Επίσης σημείωσε ότι οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους συνεχίζονται προσθέτοντας ότι όταν αυτές ολοκληρωθούν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ λειτουργώντας ανεξάρτητα θα αξιολογήσει τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους.
Ωστόσο, προσγειώνοντας τις ελληνικές προσδοκίες τόνισε ότι είναι "ακόμη πολύ νωρίς να μιλάμε για την συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης" (QE).
///////////////////////////////////

Έτοιμη να πατήσει νάρκες η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση

Eπώδυνες αλλαγές με διαπραγματευτικό χαρτί τη... νομιμότητα. Διαφωνίες, αποστάσεις, πολιτικός κραδασμός από το αφορολόγητο

Με διαπίστωση της απόστασης και διαφωνίες ξεκίνησαν οι πρώτες επαφές των Eλλήνων υπουργών με τους θεσμούς, αφού τόσο το ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού - ειδικά για τα χρέη προς το Δημόσιο, όσο ο ακατάσχετος λογαρισμός και τα εργασιακά είναι από τα θέματα που χρειάζεται... χρόνος για να υπάρξει έστω προσέγγιση.
Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ θέτει, μεταξύ άλλων, και όρο για μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ ...αν θέλουμε να μπει στο πρόγραμμα.
Ο πρώτος κύκλος των συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου και ...ακόμη κι αν επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του προκαθορισμένου χρόνου, ο δρόμος φαίνεται πως είναι μακρύς.
Οι θεσμοί θα αναχωρήσουν την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, με προοπτική να επιστρέψουν το β’ δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Στις χθεσινές συζητήσεις συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Τον κύκλο των συναντήσεων άνοιξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, ενώ οι επαφές συνεχίστηκαν μεταξύ των κ.κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη με τους εκπροσώπους της Κομισιόν, κ. Ντέκλαν Κοστέλο, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ,) Φραντσέσκο Ντρούντι και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Νικόλα Τζαμαριόλι.
Ο στόχος της κυβέρνησης παραμένει να υπάρξει συμφωνία μέχρι το EWG στα τέλη Νοεμβρίου και πολιτική επικύρωση στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ώστε από την επόμενη ημέρα και μέχρι τα Χριστούγεννα να ξεκινήσει η συζήτηση και για το ζήτημα του χρέους.
Διαφωνούν για εξωδικαστικό συμβιβασμό και χρέη προς το Δημόσιο
Σημαντική απόσταση φαίνεται πως υπάρχει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς για το ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού και ειδικά για τα χρέη προς το Δημόσιο, δίχασε κυβέρνηση και θεσμούς καθώς δεν έχει καθοριστεί το σύστημα αξιολόγησης, που θα καθορίζει το ποιοι τελικώς θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Επιπλέον οι θεσμοί δεν συζητούν την ένταξη στη ρύθμιση για χρέη προς το Δημόσιο όπως οι φόροι υπέρ τρίτων (π.χ. ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών κλπ).
Δόθηκε ωστόσο περιθώριο για τα υπόλοιπα χρέη (π.χ. φόρο εισοδήματος κλπ), αρκεί το υπουργείο Οικονομικών να προετοιμάσει νέες προτάσεις ρύθμισης, όπως περισσότερες δόσεις.
Απόσταση και στον ακατάσχετο λογαριασμό
Διαφωνία φαίνεται να έχει προκύψει και για το θέμα του «ακατάσχετου λογαριασμού» τον οποίο η κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο για να εξαπλωθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος. Κι αυτό γιατί χωρίς φυσικό χρήμα θα είναι πολύ δύσκολο να καλύψουν τις λειτουργικές τους δαπάνες (προμηθευτές, έξοδα μισθοδοσίας λογαριασμούς ΔΕΚΟ ), οι μικρομεσαίες χρεωμένες επιχειρήσεις, ειδικά αν έχουν χρέη στις τράπεζες ή και στο δημόσιο.
Υπολογίζεται ότι περίπου 250.000 επιχειρήσεις επιβιώνουν έως τώρα λόγω της μεταχρονολόγησης των πληρωμών τους, όμως αν δέχονται πληρωμές με κάρτες τα ποσά που θα εισπράττονται θα μπαίνουν σε ένα τραπεζικό λογαριασμό ο οποίος θα είναι ευάλωτος σε κατάσχεση από την εφορία ή απομείωση του από τις τράπεζες για αποπληρωμές δόσεων δανείων.
Γι αυτό και το υπουργείο προτείνει τη θέσπιση ενός έστω μερικώς ακατάσχετου λογαριασμού όπου το 50% του ποσού που θα συγκεντρώνει από ηλεκτρονικές συναλλαγές να είναι στην απόλυτη διάθεση του δικαιούχου χωρίς να κινδυνεύει από κάθε είδους κατασχέσεις.
Οι δανειστές, που δεν αποδέχονται καμιά πολιτική που ενθαρρύνει κακοπληρωτές, είχαν αντιδράσει από την αρχή στην ιδέα ενός τέτοιου λογαριασμού.
Πιέσεις και για μείωση του αφορολόγητου
Το ΔΝΤ από την πλευρά του, φέρεται να θέτει θέμα μείωσης του ακατάσχετου λογαριασμού στα 5.000 ευρώ προκιεμένου να αυξηθεί η φορολογική βάση, και να συμβάλουν στα φορολογικά έσοδα και 2,5 εκ. πολίτες που σήμερα δεν φορολογούνται.
Η πρόταση έρχεται και από την Παγκόσμια Τράπεζα, που έχει συμβουλευτικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, και στην τελική της πρόταση θέτει ως προτεραιότητα τη μείωση του αφορολόγητου από τα 8.636 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς οικογένεια, ακόμη και κάτω από 5.000 ευρώ.
Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει ότι από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, μπορεί να εξοικονομηθεί το 0,5% του ΑΕΠ, από τις συνολικές δαπάνες για προνοιακή πολιτική και την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης το 2017.
Η ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας απαντά ότι το θέμα του αφορολόγητου έκλεισε με την προηγούμενη αξιολόγηση και δεν συζητείται.
Τα σημερινά ραντεβού κυβέρνησης - Θεσμών
Τα δημοσιονομικά μεγέθη έχουν σήμερα σειρά στη διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Η συνάντηση θα αρχίσει στις 10.00 και από ελληνικής πλευρά θα μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.
Στη συνέχεια (12.00- 13.00) θα συζητηθούν θέματα της κοινωνικής πρόνοιας με τη συμμετοχή του κ. Χουλιαράκη και της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου