Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Καταλύτης πολιτικών εξελίξεων η απόφαση του ΣτΕ - Ανασχηματισμός προ των πυλών...!!!

Αποφάσεις στρατηγικής και ταχείας κυβερνητικής ανασύνταξης καλείται να πάρει ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, 

εν μέσω δύσοσμου πολιτικού κλίματος αλλά και στη σκιά ασύντακτων – έως και αντικρουόμενων – γραμμών στις τάξεις υπουργών και κομματικών στελεχών.
Ο πόλεμος για τα κανάλια και οι μάχες περί τη Δικαιοσύνη απειλούν να εκτρέψουν την πόλωση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε τοξικά επίπεδα, ενώ μετά και τον νέο τορπιλισμό της προσπάθειας σύστασης του ΕΣΡ από τη Νέα Δημοκρατία η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά γίνεται, ντε φάκτο, εν δυνάμει καταλύτης πολιτικών εξελίξεων.

Τα δεδομένα αυτά, και το γεγονός ότι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ επενδύουν ανοιχτά πλέον στην πτώση της κυβέρνησης μέσω της συμμαχίας τους με τους καναλάρχες, προκαλούν προβληματισμό στο Μαξίμου και οδηγούν σε επανεξέταση τακτικής.
«Καθαρό τοπίο» θέλει ο Τσίπρας
Πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι να έχει «καθαρίσει» το τηλεοπτικό τοπίο, και μαζί και η πολιτική αρένα, το αργότερο έως τις αρχές Νοεμβρίου, έτσι ώστε η κυβέρνηση να εστιάσει στην ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και στον εθνικό στόχο της συμφωνίας για το χρέος. Παράλληλα, δε, θέλει να αφαιρέσει από τη Νέα Δημοκρατία κάθε άλλοθι νομιμοποίησης της «επιχείρησης πόλωση» - εξ ου και η συναινετική πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για τη σύνθεση του ΕΣΡ, εξ ου επίσης και η απόφαση του πρωθυπουργού να μην παρέμβει προσωπικά ο ίδιος στην πολιτική αντιπαράθεση μετά το νέο ναυάγιο στη σύσταση του Συμβουλίου.
Διαφορετικές γραμμές για την τροπολογία Παππά
Ωστόσο, στις κυβερνητικές γραμμές η εικόνα δείχνει, μέχρι στιγμής, θολή σε κομβικές επιλογές και κινήσεις: Η προοπτική επαναφοράς ή μη της τροπολογίας Παππά για το κλείσιμο των μη αδειοδοτημένων καναλιών είναι μάλλον ασαφής, οι υπουργικές τοποθετήσεις για το τι θα σήμαινε μια ενδεχόμενη απόφαση υπέρ της αντισυνταγματικότητας από το ΣτΕ κινήθηκαν σε απόσταση μεταξύ τους , ενώ η υπόθεση των κίτρινων διαδικτυακών «αποκαλύψεων» για τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ και η δημοσιοποίηση του ονόματός του από την Αυγή έχει επιβαρύνει περαιτέρω το κλίμα πυροδοτώντας αντιδράσεις και εντός ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ό,τι αφορά το επίμαχο θέμα της τροπολογίας Παππά για «λουκέτο-εξπρές» στα μη αδειοδοτημένα κανάλια η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη έδειξε χθες μάλλον… κενό αποφάσεων λέγοντας ότι «αποτελεί μέρος μίας διαδικασίας, η οποία θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί εάν και πότε θα κατατεθεί και ποιος διάλογος θα προηγηθεί».
Ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της τροπολογίας ακόμη και πριν από την απόφαση του ΣτΕ δηλώνοντας ότι «η μετάβαση στο νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο δεν μπορεί να αναβάλλεται εσαεί. Και πρέπει να σας πω ότι ποτέ η διοίκηση δεν περίμενε τις οριστικές αποφάσεις του ΣτΕ για να προχωρήσει».
Φίλης: Δεν βιαζόμαστε να δημιουργήσουμε τετελεσμένα
Σε απόσταση από αυτή τη θέση φάνηκε να βρίσκεται ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης λέγοντας χθες το βράδυ ότι «δεν βιαζόμαστε να δημιουργήσουμε τετελεσμένα γεγονότα» . «Όπως βλέπετε», πρόσθεσε, «και η τροπολογία έχει κρατηθεί, θέλουμε να υπάρξει μία προσπάθεια ώστε έως ότου ανοίξουν τα νέα κανάλια να αξιοποιείται και η δυνατότητα εργασίας των συναδέλφων από τα κανάλια που δεν έχουν πάρει μέρος στο διαγωνισμό». Ο ίδιος, δε, είχε πει νωρίτερα ότι μια απόφαση του ΣτΕ που θα έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο για τα κανάλια θα συνιστούσε «πολιτική ήττα» για την κυβέρνηση.
Την υπόσχεση ότι η τροπολογία δεν θα επανακατατεθεί πριν από την απόφαση του ΣτΕ φέρεται να έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στη συνάντηση που είχε προχθές με εκπροσώπους των εργαζομένων στα κανάλια, ενώ την εικόνα αρρυθμιών και υπόγειων εντάσεων επέτειναν και διαρροές και διαδικτυακά δημοσιεύματα που έφεραν τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να στοχοποιείται εσωκομματικά για τους χειρισμούς του στο θέμα των αδειών εν όψει και του ανασχηματισμού.
Ο νέος Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ
Υπό το κλίμα αυτό, δείχνουν να κερδίζουν έδαφος οι εισηγήσεις για επιτάχυνση των αλλαγών σε κόμμα και κυβέρνηση, προκειμένου να εκκαθαρίσει το τοπίο και να δοθεί μήνυμα επανεκκίνησης. Είναι ενδεικτικό ότι η συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής που θα εκλέξει τον Γραμματέα και την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ορίστηκε τελικά γι αυτό το Σαββατοκύριακο αντί του επόμενου όπως αρχικά συζητείτο.
Μετά, δε, τις δύο υπουργικές αρνήσεις που υπήρξαν σε ό,τι αφορά την ανάληψη της θέσης του Γραμματέα, το πιθανότερο σενάριο είναι πως τα ηνία του κόμματος θα παραμείνουν στον Παναγιώτη Ρήγα με παράλληλη όμως συμμετοχή κορυφαίων υπουργών στην Πολιτική Γραμματεία – ανάμεσά τους, και των Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Φίλη.

//////////////////////////////////////
Ο ανασχηματισμός στην κυβέρνηση βρίσκεται προ των πυλών, και αν και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, την αρχή έκανε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, προαναγγέλλοντας ανασχηματισμό, με νέα υπουργεία και τη συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων..

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κυβερνητική εκπρόσωπος μίλησε για δομικό ανασχηματισμό και προσδιόρισε χρονικά τις ανακατατάξεις για μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.
«Στόχος μας είναι μια ευέλικτη, γρήγορη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν είναι θέμα προσώπων. Εχουμε μπροστά μας ένα πιο σοβαρό θέμα, το προσφυγικό, ως προτεραιότητα της ατζέντας μιας κυβέρνησης. Θα δοθεί βάρος στο υπουργείο Μετανάστευσης», σχολίασε η Όλγα Γεροβασίλη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται να συσταθεί αυτόνομο υπουργείο για τη Μεταναστευτική Πολιτική.
Η κ.Γεροβασίλη δεν προσδιόρισε ακριβώς τον χρόνο του ανασχηματισμού στην κυβέρνηση, αλλά δήλωσε ότι: «Εκείνο που ξέρω είναι η δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα ασχοληθεί με το θέμα, ότι θα αναδομηθεί η κυβέρνηση, μετά τις διαδικασίες που θα ολοκληρωθούν στον ΣΥΡΙΖΑ».
«Θεωρητικά θα μπορούσε να γίνει ανά πάσα στιγμή» σημείωσε και πρόσθεσε: «Θα μπορούσε να είναι και πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Και στο πρώτο κυβερνητικό σχήμα υπάρχουν πρόσωπα έξω από το στενό  κομματικό περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Ανοικτό είναι όλο αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ανοικτός στις κοινωνικές δυνάμεις που τον στήριξαν και τον στηρίζουν και πρέπει αυτές να εκφράζονται».
Σχολιάζοντας παράλληλα αν τα πρόσωπα αυτά θα προέρχονται και από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας τόνισε ότι σε όλη την Ευρώπη η σοσιαλδημοκρατία μετατοπίστηκε εκτός από τη χώρας μας. «Η σοσιαλδημοκρατία ταυτιζόμενη με το νεοφιλελευθερισμό συρρικνώθηκε δραματικά αυτό είχε ως αποτέλεσμα προσωπικότητες από το χώρο αυτό να έρθουν κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζοντας την κυβερνητική προσπάθεια», είπε.
Δείτε το βίντεο:
Οι διαδικασίες θα δρομολογηθούν μετά τις εσωκομματικές διαδικασίες που θα ολοκληρωθούν στην Κεντρική Επιτροπή την Κυριακή με την εκλογή γραμματέα του κόμματος και Πολιτικής Γραμματείας
Εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός θα περιμένει και την απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Παππά και μετά θα λάβει τις όποιες αποφάσεις του με γνώμονα και την εν εξελίξει διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου