Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Νέο «ναυάγιο» για ΕΣΡ παρά το «ναι» από ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι...!!!

Δεν κατέστη εφικτό ούτε σήμερα να συγκροτηθεί το ΕΣΡ καθώς δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5 ούτε η δις αναθεωρημένη πρόταση πρόταση του Νίκου Βούτση, 

μετά την απόσυρση της πρότασης για τον Βύρωνα Πολύδωρα αλλά και του Βασίλη Μουλόπουλου για τη θέση του αντιπροέδρου.
Η Νέα Δημοκρατία κράτησε τη γραμμή να καταργηθεί και όχι να ανασταλεί η ισχύς του ισχύ του άρθρου 2Α, που έφερε σημερινή τροπολογία στη Βουλή, ενώ άφησε αιχμές για ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι που τελικά υπερψήφισαν την πρόταση Βούτση.

Έτσι για 3 ψήφους δεν κατέστη εφικτή η συγκρότηση του ΕΣΡ, καθώς υπήρξαν 16 ναι από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ενώ απαιτούνταν 19. Παρών δήλωσε η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ (6 στο σύνολο), όχι ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρών και απών ήταν ο Χρήστος Παππάς από τη Χρυσή Αυγή.
Η τελική πρόταση του Ν. Βούτση αφού αρχικά είχε προετείνει τον Β. Μουλόπουλο για τη θέση του αντιπροέδρου προέβλεπε τον Ροδόλφο Μορώνη για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ, τον Νίκο Κιάο για αντιπρόεδρο και για μέλη τους: Πόπη Διαμαντάκου,Βασίλη Καραποστόλη, Βασίλη Μουλόπουλο  Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Αγγελική Σγώρα και Γιάννη Τζανετάκο.
Η πέμπτη διάσκεψη των προέδρων ξεκίνησε με την διαδικασία να ανοίγει ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανακοινώνοντας την κατάθεση τροπολογίας που αναστέλλει την ισχύ του άρθρου 2Α μέχρι την δημοσιοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. 
Τι προηγήθηκε στη διάσκεψη των προέδρων:
Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο κ. Βούτσης  "Η απόφαση του ΣτΕ ήταν τομή στη διαδικασία. Από ορισμένες πλευρές είχαν τεθεί ζητήματα και προϋποθέσεις για το ΕΣΡ. Η απόφαση υπάρχει και είναι συγκεκριμένη, δεν υπάρχει το σκεπτικό, η έκδοση της απόφασης θα γίνει σχεδόν σε 2 μήνες, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση. 
«Η σύσταση του ΕΣΡ δεν συναρτάται με οποιαδήποτε άλλη διαδικασία και γι΄αυτό θα έπρεπε να υπάρχει ΕΣΡ ανεξαρτήτως των υπολοίπων διαδικασιών, πολιτικές αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις, απόφαση ΣτΕ κλπ, διότι είναι μεγάλη η έλλειψη ότι εδώ και 13 με 14 μήνες δεν ασκεί τον ρόλο του το ΕΣΡ», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: « 'Αρα μπορούμε και πρέπει να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατό. Είναι σαφές ότι η συνταγματική επιταγή για τη διαμόρφωση της μεγάλης πλειοψηφίας των 4/5, πλειοψηφία που απέδειξε αυτή η Βουλή ότι μπορεί να επιτευχθεί, διότι έχει προχωρήσει στη συγκρότηση άλλων αρχών- αυτή η αρχή είναι υποχρέωση συνταγματική δεν είναι σύσταση. Ζητάει από το πολιτικό σύστημα να ικανοποιήσει αυτή την αρχή και άρα εκ των πραγμάτων αποτελεί συνταγματικό ατόπημα ότι το πολιτικό σύστημα, εμείς ως προς αυτή την υποχρέωσή μας δεν έχουμε ανταποκριθεί».
Για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι προτείνεται ο Β. Πολύδωρας και για τη θέση αντιπροέδρου ο Ροδόλφος Μορώνης
Δένδιας: «Χρειαζόταν μεγαλύτερη σοβαρότητα εκ μέρους της κυβέρνησης»
Εκ μέρους της ΝΔ, μίλησε ο βουλευτής , Νίκος Δενδιας. Η ΝΔ αντιμετωπίζει την κυβέρνηση με καχυποψία. Έχει να κάνει με την τακτική της κυβέρνησης στη μακρά σειρά μηνών που το θέμα ταλαιπωρεί το κοινοβούλιο και την κοινωνία. Αποτέλεσε κορύφωση της κυβερνητικής πρακτικής και ζημιά για τη χώρα, είναι η θέση της εκπροσώπου μετά την απόφαση του ΣτΕ. Διατυπώθηκαν σειρά υβριστικών σχολίων πέρα από το δικαίωμα του καθενός να κρίνει μια απόφαση.
Παρατηρήσαμε κάτι που είναι περίεργο. Αυτό ήταν η επιλογή υποψηφίου προέδρου όχι από εσάς όπως το άρθρο του κανονισμού της Βουλής διατυπώνει, αλλά από τον Πρωθυπουργό και δεν καταλαβαίνω σε τι θα μπορούσε να βοηθήσει. 

Σε ότι αφορά την τροπολογία ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι: « Χρειαζόταν μεγαλύτερη σοβαρότητα εκ μέρους της κυβέρνησης» και πρόσθεσε «Αν θέλετε την επίλυση, οφείλετε να έρθετε σε συνεννόηση με τα κόμματα, ώστε να μην θεωρείται ότι προσπαθούμε να κωλυσιεργήσουμε».
Χρήστος Παππάς: Ο κ. Πολύδωρας χαίρει της εκτιμήσεώς μας
Από τη μεριά της η Χρυσή Αυγή, μέσω του εκπροσώπου της, Χρήστου Παππά, δήλωσε «Ο κ. Πολύδωρας δεν είναι του χώρου μας, αλλά χαίρει της εκτιμήσεώς μας -και της προσωπικής θα έλεγα- αν και στεγασμένος επί σειρά ετών σε χώρο της ξενοκρατούμενης και μνημονιακής δεξιάς».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής δήλωσε ότι το κόμμα του σε αυτή τη διάσκεψη θα ψηφίσει «παρών». Ζήτησε επίσης αλλαγή στον Κανονισμό της Βουλής, διότι το «τρίτο κόμμα εκπροσωπείται μόνο από έναν βουλευτή και διαμορφώνεται μια πλαστή πλειοψηφία στη Διάσκεψη».

Λοβέρδος: Πολύδωρα εσείς, Αλαβάνο εμείς
Είμαστε οι μόνοι που λέγαμε να εφαρμοστεί το Σύνταγμα. Να συγκροτηθεί το ΕΣΡ για να κάνει τι; Είμαστε 14 μήνες χωρίς. Με τροπολογία Παππά καταργήθηκαν όλες οι διοικήσεις των ανεξάρτητων αρχών. Εμείς ήρθαμε αμέσως με προτάσεις γιατί θέλαμε να συγκροτηθεί.
Λειτουργεί το ΕΣΡ αλλά έχει υπηρεσιακή λογική. Δεν έχει λόγο για τις άδειες.
Το δικαστήριο μπορεί να περάσει καιρός για να καθαρογράψει την απόφαση. Δεν μας απαγορεύει αυτό από το να κάνουμε μια βασική σκέψη. Το μείζον ήταν οι αρμοδιότητες. Κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος. Πρέπει να υπάρχει μια επιφύλαξη. Επαναφορά των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ από τον αριθμό των αδειών μέχρι τον διαγωνισμό.
Δύο προϋποθέσεις για την τροπολογία: Η πρώτη αντί για "αναστέλλονται" να γίνει "καταργούνται" και να εγγυηθείτε ότι αυτό αύριο δεν θα αλλάξει. Αν γίνουν αυτά, μπαίνουμε στη συζήτηση των προσώπων.Περισσότερο συμφωνώ με πρόεδρο Μορώνη και καθόλου με τον Πολύδωρα. Εμένα στο μυαλό μου έρχεται η "ζαρντινιέρα". Να προτείνουμε κι εμείς τον Αλαβάνο ή τον Λαφαζάνη. Εμείς θέλουμε τον κύριο Σωτηρέλη.

Παφίλης:« Η κόντρα συνταγματικότητας/αντισυνταγματικότητας, καλύπτει το πρόβλημα σε ποιον ανήκουν τα ΜΜΕ»
«Παρών» δήλωσε ότι θα ψηφίσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, από θέση αρχής του κόμματος απέναντι στον ρόλο των ανεξάρτητων Αρχών. Επίσης, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων για το ΕΣΡ, ο κ. Παφίλης ανέφερε ότι τα ονόματα που προτείνονται για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οδηγούν σε πολιτικά συμπεράσματα.«Η κόντρα συνταγματικότητας/αντισυνταγματικότητας, καλύπτει το πρόβλημα σε ποιον ανήκουν τα ΜΜΕ» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικούς εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Θανάσης Παφίλης. «Αγοράζουν κανάλια, καθορίζουν την ενημέρωση, παίζουν παιχνίδια, δημιουργείται διαπλοκή. Από αυτή τη σκοπιά τοποθετούμαστε. Δεν κάνουμε παζάρια. Ψηφίζουμε σταθερά "παρών" για τη σύνθεση. Δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα αλλά με το ρόλο των ανεξάρτητων αρχών. Όσοι υπερασπίζονται τις ανεξάρτητες αρχές, τι έχουν να πουν για τα χρόνια που λειτουργούσε; Είχαμε ποιοτική τηλεόραση. Για την επιλογή των προσώπων προσφέρεται για πολιτικά συμπεράσματα, γίνεται με γνώμονα την επικοινωνία και με τυχοδιωκτικές προτάσεις.»
Κρεμαστινός: Υπάρχει κλίμα καχυποψίας. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να δείχνει μικροψυχία.
Κάνοντας λόγο για καχυποψία, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κρεμαστινός.
«Να καλέσει τους άλλους αρχηγούς και να μπουν πράγματα στο τραπέζι και ονόματα, όπως είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Δεν επιτρέπει το Σύνταγμα ο υπουργός να πάρει στα χέρια του το νόμο. Αναστολή σημαίνει ότι μπορεί να το ξαναφέρεις. «Η λέξη αναστολή έχει την πονηριά ότι κάτι θα γίνει στη συνέχεια. Και ο κόσμος δεν είναι απονήρευτος», σχολίασε για την τροπολογία της κυβέρνησης ο Δημήτρης Κρεμαστινός, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. «Δεν μπορεί αρχηγός κόμματος να γίνει πρόεδρος του ΕΣΡ»»
Bαρεμένος: Είναι πολιτικές και εξωπολιτικές οι διαστάσεις να μην μπορούμε να προχωρήσουμε στη συγκρότηση του ΕΣΡ»
«Είναι πολιτικές και εξωπολιτικές οι διαστάσεις του φαινομένου να μην μπορούμε να προχωρήσουμε στη συγκρότηση του ΕΣΡ», είπε ο Γιώργος Βαρεμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Θα φτάσουμε μέχρι του σημείου, πότε το δικαστήριο θα καθαρογράψει ή όχι την απόφαση;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε ότι αυτή η κατάσταση είναι μια λογική εκτροπής. «Φτάσαμε στο σημείο να ερωτάται κάποιος τι θα κάνουμε με το ΕΣΡ και να απαντάει εκλογές. Μπαίνουμε σε ατραπούς με αφορμή τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης αρχής. Φτάσαμε εδώ. Πυροδοτείτε μια σύγκρουση, αλλά δεν μπορούμε να φτάσουμε στα άκρα και να μετατρέψουμε ένα θέμα νομικό ή συνταγματικό, σε σύγκρουση με όρους εμφυλιοπολεμικούς», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Λυκούδης: ΕΣΡ Ή καταργείται ή αναστέλλεται η διάταξη
«Πρέπει να συγκροτήσουμε ΕΣΡ Ή καταργείται ή αναστέλλεται το άρθρο. Η διατύπωση δεν είναι αθώα. Αν ήμουν στη θέση σας και είχα να αντιμετωπίσω το κλίμα μετά την απόφαση του ΣτΕ, που είναι μια πολιτική υποχώρηση θα έψαχνα να βρω όλες τις προϋποθέσεις για να επαναδιατυπωθεί η πρωτοβουλία μου μέσα σε κλίμα συναίνεσης αφού υπάρχει η διάθεση. 
Η πρόταση που είχατε φέρει για τον κ. Μορώνη είχε τύχει ευμενέστατης αποδοχής, είπε ο κ. Λυκούδης και τόνισε ότι ο Γιάννης Τζαννετάκος θα μπορούσε να είναι πρόταση, όπως και ο κ. Σωτηρέλης, με το κύρος που έχει. «Μα στα αλήθεια, θεωρείτε ότι μπορεί ο κ. Πολύδωρας να είναι μια πρόταση συναινετική», είπε και τόνισε ότι η πρόταση με τον κ. Πολύδωρα δεν μπορεί να τύχει συναινέσεως. Αναδιατυπώστε την τροπολογία και ξανασκεφτείτε το ζήτημα του προέδρου του ΕΣΡ, είπε ο κ. Λυκούδης.
Βούτσης: H τροπολογία του Νίκου Παππά, δεν πρόκειται να ανατραπεί
 «Χωρίς κανέναν ενδοιασμό, εγγυώμαι ότι δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση. Σας λέω ευθύτατα ότι η διατύπωση περί αναστολής είναι ακριβέστατη με την επιφύλαξη της οριστικής καταγραφής της απόφασης του ΣτΕ, ώστε ενδιάμεσα να μην υπάρξουν αιτιάσεις εκ μέρους των υπερθεματιστών. Μετά από πολλή σκέψη και συζητήσεις με νομικούς επιλέχθηκε ο ορισμός αυτός περί αναστολής, ώστε να μην υπάρξουν σοβαρές απαιτήσεις από τους υπερθεματιστές», απάντησε οι Νίκος Βούτσης στα κόμματη της αντιπολίτευσης σε αιτήματα περί απόσυρσης του όρου «αναστολής» του επίμαχου άρθρου του νόμου Παππά και αντικατάστασής του με τον όρο «κατάργηση».
Δουζίνας: Θα συμμορφωθούμε με την απόφαση του ΣτΕ, άρα δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ αναστολής και κατάργησης
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Δουζίνας ξεκίνησε τον λόγο του κάνοντας μνεία σε ένα ρητό "ποιος κρίνει τους κριτές" και τόνισε ότι δεν θα υπήρχε νομική επιστήμη, αν δεν υπήρχε κριτική των δικαστηρίων.
«Με την κριτική που δέχονται, μπορούν να λαμβάνουν υπόψη απόψεις, για να προωθείται το έργο τους και να αλλάξουν αποφάσεις τους το μέλλον.
Όπως είπε σωστά ο Δ. Κρεμαστινός τα άρθρα προβλέπουν ομοφωνία στη διάσκεψη για να στελεχωθεί το ΕΣΡ, αν αυτή δεν επιτευχθεί προβλέπει τα 4/5. Αυτό γίνεται για να δημιουργήσει ευρύτατη συναίνεση. Πρέπει να συμφωνήσουν τα κόμματα μεταξύ τους, γιατί διαφορετικά δεν υπάρχει ΕΣΡ. 

Αναφορικά με την πρόταση Πολύδωρα,«Ένα κόμμα της Αριστεράς επιλέγει κάποιον πολιτικό με μεγάλη πείρα, βασικό στέλεχος της δεξιάς παράταξης. Έχουμε μια ακόμα ενέργεια από την πλευρά του προεδρείου και της κυβέρνησης για να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση».

Μειμαράκης: Ο πρωθυπουργός πρέπει να περιοριστεί στα δικά του καθήκοντα και να αφήσει εσάς να ασκήσετε τον ρόλο σας
Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ, Βαγγέλης Μειμαράκης, «Η κυβέρνηση καλλιεργεί την καχυποψία διότι επέλεξε να αναμιχθεί στον ποιον θα προτείνει η Διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι εκείνη που σαμποτάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ.
Επιπλέον ο κ. Μειμαράκης σημείωσε ότι: «Δεν κάνει να λέμε δημοσίως ονόματα. Ο πρωθυπουργός πρέπει να περιοριστεί στα δικά του καθήκοντα και να αφήσει εσάς να ασκήσετε τον ρόλο σας. Όπως έδρασε ο πρωθυπουργός, ήθελε μάλλον να κάψει και αυτή την προσπάθεια», είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης απευθυνόμενος στον Νίκο Βούτση.
«Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και αντί η κυβέρνηση να έρθει και να βοηθήσει εσάς στο έργο σας, έφερε ένα νόμο που αφαίρεσε αρμοδιότητες από το ΕΣΡ», είπε ο κ. Μεϊμαράκης και παρατήρησε ότι η «γέφυρα» για την οποία σήμερα μιλάει η κυβέρνηση, θα μπορούσε να είχε γίνει πέρσι αντί για τον νόμο 4339/2015.
Δεν συμμερίστηκε επίσης την άποψη ότι η πρόνοια περί «αναστολής» της κυβερνητικής τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες, είναι για να μην εγείρουν απαιτήσεις υπερθεματιστές. Δήλωσε επίσης ότι η τροπολογία αυτή της κυβέρνησης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Χριστοδουλοπούλου: Δεν θα μιλήσω για τον Πολύδωρα - δεν είναι ζήτημα προσώπου
Αρνητική τόσο στο να μιλήσει όσο και να αποκαλύψει αν θα ψηφίσει τον Βύρωνα Πολύδωρα εμφανίστηκε η Τασία Χριστοφιλοπούλου.
«Ακόμα κι αν πέσει η κυβέρνηση και εσείς θέλετε να ρυθμίσετε το τηλεοπτικό τοπίο και δεν συναινέσουμε εμείς. Τι θα κάνετε;
Είναι δυνατόν να μας βλέπουν οι πολίτες να τσακωνόμαστε για τις τηλεοπτικές άδειες. Να συμφωνήσουμε σε τέσσερα βασικά πράγματα.»«Το ΕΣΡ είχε πάντα τις αρμοδιότητες να κάνει διαγωνισμό, να κάνει την αδειοδότηση. Δεν το έκανε ποτέ. Τους εγκάλεσε κανείς γι΄αυτό; Έλειπε η πολιτική βούληση που το ΕΣΡ δεν είχε το σθένος να προχωρήσει το διαγωνισμό».

Μάριος Γεωργιάδης: Να καταργηθεί ο νόμος Παππάς
Δυστυχώς δεν μπορώ ούτε εγώ να συναινέσω δήλωσε ο Μάριος Γεωργιάδης .Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, υπογράμμισε ότι το ΕΣΡ πρέπει να συσταθεί άμεσα αλλά όχι με λύσεις προσχηματικές. «Εμείς προτείναμε τον Σταύρο Δήμα, γιατί θα δέσμευε τη ΝΔ να τον ψηφίσει.» Επίσης ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μια δεσμευτική τελική πρόταση προς ψήφιση ως προς τα άτομα και να καταργηθεί προηγουμένως ο νόμος Παππά.
Μπαλαούρας: Η ΝΔ θέλει μη διαγωνιστική διαδικασία-Το ΣτΕ παρακολουθούσε επί 27 χρόνια αυτήν την αεροπειρατεία 
Xαρακτηρίζοντας απαράδεκτη και αντισυνταγματική την κατάσταση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας ανέφερε ότι Το ΣτΕ παρακολουθούσε επί 27 χρόνια αυτήν την αεροπειρατεία
«Η ΝΔ κατέθεσε μια πρόταση για μια διαδικασία μη διαγωνιστική. Τι θα κάνει το κράτος; Θα δίνει συχνότητες χωρίς διαγωνισμό με ευτελές τίμημα; Θα μπουν ποιοτικές προϋποθέσεις; Θα βάλει μίνιμουμ αριθμό εργαζομένων; Θα πληρώνουν τα ασφάλιστρά τους και να τηρούν τις ΣΣΕ;» Τέλος  απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ ρώτησε: «Δηλαδή πείτε ευθέως τι θέλετε; Να επιστρέψει το κράτος τα λεφτά στους καναλάρχες;».
Δανέλλης:  Το ζήτημα που μας δημιουργεί πρόβλημα, είναι το πρόσωπο του προέδρου
«Λυπάμαι που η κυβέρνηση έχασε μια ιστορική ευκαιρία να πιστωθεί την ανασύνταξη και ρύθμιση ενός κρίσιμου πεδίου και να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής. Επέλεξε αντί για τις συνταγματικές επιταγές, το νόμο Παππά, τον απερίγραπτο διαγωνισμό και τα όσα ακολούθησαν την απόφαση του ΣτΕ»ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης και πρόσθεσε ότι η σημερινή τροπολογία της κυβέρνησης, δεν έχει την ευψυχία της κατάργησης της αρχικής διάταξης Παππά.
Είπε ακόμη, ότι ο προταθείς για πρόεδρος του ΕΣΡ δεν βρίσκει σύμφωνο το Ποτάμι και έκανε έκκληση να μην προχωρήσει η διάσκεψη σε ψήφιση αυτής της πρότασης, ώστε να υπάρξει μια πρόταση που θα καλύπτει τα εχέγγυα μιας απόφασης που ο συνταγματικός νομοθέτης επιτάσσει.
Παπαχριστόπουλος:  Κανείς δεν πρέπει να αμφισβητεί τους τρεις πυλώνες της εξουσίας - Όσοι έκαναν κριτική  έκαναν λάθος
Με τη σειρά του ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος ανέφερε ότι «Ψηφίζουμε την πρότασή που έκανε ο πρόεδρος». Στη συνέχεια ο βουλευτής υπογράμισε:« Κανείς δεν πρέπει να αμφισβητεί τους τρεις πυλώνες της εξουσίας. Όσοι έκαναν κριτική στη δικαιοσύνη έκαναν λάθος. Αυτή είναι η δικαιοσύνη. Πρέπει να σεβόμαστε τις αποφάσεις της. Είμαι από αυτούς που ουρλιάζω δεκαετίες ότι το άρθρο 90 πρέπει να αναθεωρηθεί.» 
«Το ΣτΕ είχε πάρει το 2011 απόφαση, ότι όλο το τοπίο είναι αντισυνταγματικό, και ακολούθησε η απόφαση για την υποχρέωση είσπραξης τελών συχνοτήτων. Ο περίφημος διαγωνισμός για την DIGEA δεν έγινε από το ΕΣΡ», είπε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και τόνισε ότι το ΕΣΡ ήταν ανύπαρκτο, σημειώνοντας ότι είχε φτάσει μέχρι του σημείου να έχει σχεδόν ισόβιο πρόεδρο.
Ανέφερε επίσης ότι «δεν είναι ο νόμος Παππά, αλλά ένας νόμος που ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία».
Για τον Βύρωνα Πολύδωρα είπε ότι είναι αδέκαστος και ποτέ δεν είχε σχέση με οτιδήποτε απαξίωσε το πολιτικό προσωπικό, εδώ και χρόνια.
Kακλαμάνης: Ο Πολύδωρας μάλλον θέλει την θέση της Γεροβασίλη
Χαρακτηρίζοντας την σημερινή διάσκεψη ως σαν «μικρή Ολομέλεια» ο Νικήτας Κακλαμάνης σχολίασε ότι κάποιοι μιλησαν για δικαστικά πραξικοπήματα. 
«Τα κόμματα έχουν συντεταγμένα όργανα μέσα από τα οποία εκφράζονται. Ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, τα όργανα. Αν βγαίνω και είμαι ακραίος λέω μια κουβέντα δεν σημαίνει ότι είναι θέση της ΝΔ. »
«Το μήνυμα κύριε πρόεδρε δίνεται στην ψήφο επί της αρχής. Αυτό που κάναμε δεν ήταν πρόταση νόμου. Το γράφαμε ότι είναι υπό την αίρεση, όταν βγει η απόφαση του ΣτΕ, να πρέπει να τα αλλάξουμε. Ήμασταν συνεπείς. Αντί να αρπάξετε την ευκαιρία και να φέρετε τροπολογία και μετά με τη διαδικασία του παρελθόντος να βρούμε τα πρόσωπα. Και θα έληγε το θέμα. Στην πρόταση τη δική μας καλύπτεται και το μεσοδιάστημα.
Τελος ο κ. Κακλαμάνης γνωστοποίησε ότι είναι  φίλος με τον Β;yρων Πολύδωρα επισήμανε: «Δεν θα έφευγα όμως από τη θέση του κόμματός μου. Από εκεί και πέρα ακούγοντας τον Βύρωνα χθες στην κρατική τηλεόραση μου έλεγε ότι δεν ενδιαφέρεται να γίνει πρόεδρος του ΕΣΡ. Μάλλον θέλει να πάρει τη θέση της Γεροβασίλη»

Συρίγος:«Πολιτικά καταχρηστική» η στάση της αντιπολίτευσης στο ζήτημα της συγκρότησης του ΕΣΡ
«Πολιτικά καταχρηστική» χαρακτήρισε τη συμπεριφορά και στάση της αντιπολίτευσης στο ζήτημα της συγκρότησης του ΕΣΡ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Συρίγος. «Τίποτα δεν μας εμποδίζει σήμερα να προχωρήσουμε σε απόφαση για το ΕΣΡ. Οι αναφορές στα πρόσωπα είναι ρητορικές, διότι ακόμη και αν δεν υπήρχαν αυτά τα πρόσωπα σήμερα, πάλι δεν θα καταλήγαμε σε απόφαση», ανέφερε.
Για τον Β. Πολύδωρα είπε, ότι παρότι είναι αντίθετος πολιτικά μαζί του, είναι ένας άνθρωπος έντιμος με μακρά θητεία στο δημόσιο βίο
Tραγάκης: Δεν έπρεπε να γίνει η πρτόταση του Πολύδωρα στο Μαξίμου
«Δεν καταθέσαμε νομοθετική πρωτοβουλία. Και αν διάβαζε κανείς τις προτάσεις μας, εμείς μεταφέραμε όλες τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. Αναγνωρίσαμε ότι όλες οι αρμοδιότητες ανήκουν εκεί. Λέτε ότι η πρότασή μας είναι όχι διαγωνισμός, αλλά ανάθεση. Η κυβέρνηση μας κατηγόρησε ότι δεν κάνουμε διαγωνισμό. Εμείς είπαμε ότι είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε που συμπίπτουμε και που διαφωνούμε για να βρούμε μια καλή συμφωνία που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές και θα ζητάει εκλογές, όχι για το ΕΣΡ αλλά διότι πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση περισσότερο κακό παρά καλό κάνει στον τόπο», δήλωσε ο κ. Τραγάκης.
Μαντάς: Θα ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο ή θα συνεχίσουν να κάνουν κουμάντο οι καναλάρχες; 
O Χρήστος Μαντάς ξεκίνησε την ομιλία του με έα ερώτημα: «Θα ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο ή θα συνεχίσουν να κάνουν κουμάντο οι καναλάρχες; Τοποθετούμε πολιτικές συγκρούσεις σε μια ανεξάρτητη αρχή. Και κοιτάξτε ποιό είναι το κρίσιμο θέμα. Γιατί τόσα χρόνια επί υπάρξεως ΕΣΡ δεν έγινε ποτέ διαδικασία νόμιμης αδειοδότησης και συνεχώς δίναμε παρατάσεις;»
Στη συνέχεια των όσων υποστήριξε,ο κ. Μαντάς  δήλωσε ότι δεν έχει  ακούσει πειστική απάντηση.  «Είναι καλύτερο ή χειρότερο να έχουμε ΕΣΡ ή όχι; Εγώ ισχυρίζομαι ότι σε όποια εξέλιξη, με όποια απόφαση του ΣτΕ, είναι προτιμότερο να έχουμε ΕΣΡ. Κι όμως αυτή τη συνταγματική επιταγή, για λόγους που έχουν εξηγηθεί, λόγω της στάσης της αντιπολίτευσης δεν μπορούμε να το πετύχουμε, γιατί κάθε φορά μπαίνουν όροι. Να πούμε πως λύνεις τέτοια αντίφαση; Βάζοντας νέες προϋποθέσεις ή συγκροτώντας το ΕΣΡ; Δε νομίζω ότι υπάρχει κανένα σοβαρό επιχείρημα για να μην προχωρήσουμε στη συγκρότηση του ΕΣΡ.» 
Μανιός: Mε τον Πολύδωρα θυμήθηκαν τη "ζαρντινιέρα"
 «Αν θυμηθώ όλους τους υπουργούς με τους οποίους έχω φάει ξύλο, πρέπει να μεταναστεύσω» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μανιός, μιλώντας στη διάσκεψη. «Πως θυμηθήκαμε τη ζαρντινιέρα»; Πήγε να συγκαλύψει κι εκείνος, όλοι έκαναν το ίδιο.Διαφαίνεται ότι δεν θα ψηφιστεί η πρόταση. Θα πρότεινα να υπάρξει πρόταση όπου θα μπορεί να αποδείξει ότι όποια πρόταση και να έρθει εδώ η ΝΔ δεν θα την ψηφίσει κατέληξε ο κ. Μανιός».
Μετά την ολιγόλεπτη διακοπή της διάσκεψης των προέδρων ο Νίκος Βούτσης επανήλθε ανακοινώνοντας νέα πρόταση του ΠτΒ. Τον λόγο πήρε ο βουλευτης της ΝΔ ,Νίκος Δένδιας ο οποίος σε υψηλούς τόνους γνωστοποίεισαι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα ψηφίσει καμία πρόταση.
«Λυπάμαι που χρειάζεται να τοποθετηθώ εκ νέου. Αναγκάζομαι να επαναλάβω, ότι εμείς εκφράσαμε διαχρονικά σαφέστατη αντίθεση στο νόμο Παππά και στην τροπολογία η οποία αφορά το άρθρο 2α. Το ΣτΕ, έστω και αν δεν έχουμε την απόφαση, δικαίωσε τη ΝΔ. Είπαμε κατόπιν αυτού, ότι η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει αυτόν τον νόμο και ιδίως τις διατάξεις που είναι αντισυνταγματικές και αμέσως θα στέρξουμε στη σύσταση του ΕΣΡ. Η κυβέρνηση αφού ύβρισε τη δικαιοσύνη, εξεφράσθη με όποιον τρόπο εξεφράσθη, πέραν των θεσμών, δια του πρωθυπουργού επέλεξε την πρόταση για το ΕΣΡ αναμιγνυόμενη στα interna corporis της Βουλής, κατέληξε δέκα λεπτά πριν από τη συνεδρίαση να καταθέσει την έξι γραμμών τροπολογία αναστολής του 2α του νόμου Παππά. Είπαμε ότι αυτό για εμάς δεν είναι επαρκές ως διατύπωση, και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την κυβερνητική πλειοψηφία και τα κόμματα της Βουλής, τη διατύπωση του κειμένου αυτού που θα μπορούσε να αποτελέσει συνθήκη μεταφοράς αρμοδιοτήτων στον συνταγματική φορέα, δηλαδή στο ΕΣΡ», είπε ο Νίκος Δένδιας.
«Ανασκευάζετε, αναστρέφετε πορεία και προκαλείτε νέα ψηφοφορία για τον κ. Μορώνη και μια άλλη σύνθεση. Αυτό είναι άσκοπο, ατελέσφορο και ανώφελο και δεν επιδιώκει τον στόχο της σύστασης του ΕΣΡ. Θα σας πρότεινα να σταματήσουμε την διάσκεψη εδώ, να συμφωνήσουμε το κείμενο το οποίο θα ψηφιστεί στην εθνική αντιπροσωπεία και αμέσως μετά να συμφωνήσουμε και να μην συνεχίσουμε την ατελέσφορη διαδικασία διαφωνίας επί των προσώπων. Εμείς δεν θα ψηφίσουμε την πρόταση αυτή, και σας δηλώνω ευθέως ότι δεν θα ψηφίσουμε και καμία άλλη πρόταση, αν δεν συμφωνήσουμε στο κείμενο για την κατάργηση του νόμου, να επανέλθουν οι αρμοδιότητες και μετά θα υπάρξει συμφωνία για το ΕΣΡ», είπε ο Νίκος Δένδιας και μίλησε για «διακριτική συνεννόηση» του προεδρείου για να σπάσει το μέτωπο υπέρ του συντάγματος και της τήρησης των νόμων.
Λοβέρδος: Δεν συμφωνούμε με τον Βασίλη Μουλόπουλο
Μιλώντας για σωστή επιλογή σε ότι αφορά την απόσυρση του ονόματος του Βύρωνα Πολύδωρου, ο Ανδρέας Λοβέρδος αντιτέθηκε στην επιλογή του αντιπροέδρου (σ.σ κ. Μουλόπουλο).
«Δεν συμφωνούμε με τον Βασίλη Μουλόπουλο. Να δείτε τη σύνθεση της θέσης προέδρου - αντιπροέδρου. Θέλουμε να βγούμε από εδώ με διοίκηση του ΕΣΡ συγκεκριμένη.»
Σε ότι αφορά την υπόλοιποι διαδικασία « Ό,τι είπαμε εδώ προκύπτει από τη σταθερή μας στάση χωρίς να τη μεταβάλουμε. Να λέμε άλλα μέσα και άλλα έξω και να λέει το κάθε στέλεχος ό,τι θέλει. Με προσοχή η κριτική σε μας.
Εμείς είπαμε ότι δεν μας βρίσκει σύμφωνους η διατύπωση "αναστολή" και θέλουμε "κατάργηση". Αυτό που σας είπαν οι σύμβουλοί σας δεν στέκει. Όποιος θέλει να εγείρει απαιτήσεις, θα εγείρει. Ασφάλεια υπάρχει μόνο με την "κατάργηση". Είχα ζητήσει μια διαβεβαίωση. Ναι μεν λέτε ότι το 2Α όμως η αντανάκλαση της απόφασης του ΣτΕ είναι ζητούμενο. Θα έχουμε σαφή άποψη όταν έρθει η απόφαση του ΣτΕ.
Η διάταξη αυτή όπως έχει κατατεθεί στη διάσκεψη προβλέπει ότι δεν υπάρχουν 4 άδειες. Ότι δεν υπάρχουν αρμοδιότητες στον υπουργό. Ότι δεν υπάρχουν αρμοδιότητες της ΓΓ να προκηρύξει άδειες.»
Δανέλης: Ζητούμε να γίνει προσπάθεια να αλλάξει ο αντιπρόεδρος, χωρίς να αλλάξει η σύνθεση της πρότασης
Aντίθετος με την επιλογή Μουλόπουλου για την θέση του αντιπροέδρου εμφανίστηκε και ο Σπύρος Δανέλης. «Δεν έχουμε αντίρρηση στη σύνθεση, έχουμε αντίθεση προς την ιδιότητα του αντιπροέδρου για τον Μουλόπουλο. Καλύτερα να μην είναι ταυτισμένος με κομματικό χώρο ο αντιπρόεδρος. Ζητούμε να γίνει προσπάθεια να αλλάξει ο αντιπρόεδρος, χωρίς να αλλάξει η σύνθεση της πρότασης».
Γεωργιάδης: Φέρατε μια πρόταση που ξέρατε ότι θα την αποσύρετε
Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων εξέφρασε την διαφωνία της με τον νόμο Παππά.«Με λύπη είδα ότι φέρατε μια πρόταση που ξέρατε ότι θα την αποσύρετε. Βλέπω σαν να γίνεται εσκεμμένα για να εκτεθεί η ΝΔ. Εμείς ζητήσαμε την αναβολή της διάσκεψης. ».

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου