Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

ΔΝΤ: Βυζαντινισμοί, ίντριγκες και εσωτερικές διαμάχες με φόντο την ελληνική κρίση...!!!


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην πορεία του στο χρόνο έχει δεχτεί, κατά καιρούς, κριτική για ίντριγκες αντάξιες του Βυζαντίου, εντός του εργασιακού του περιβάλλοντος.

Τώρα, μια πρόσφατη ιστορία εσωτερικής διαμάχης έχει έρθει στο φως που δημιουργεί ερωτήματα για την λειτουργία του Ταμείου που υποσχέθηκε να γίνει πιο διαφανής.
Αυτό το καλοκαίρι, το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του Ταμείου, μια αυτόνομη υπηρεσία που έχει εντολή να κρίνει όλες τις πτυχές των πολιτικών του Δ.Ν.Τ., αποτύπωσε σε μια 86σέλιδη έκθεση τα πεπραγμένα του κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Η έκθεση αποτυπώνει με ασυνήθιστα ωμό τρόπο το πώς χειρίστηκε το ΔΝΤ την κρίση χρέους στην Ελλάδα, με στελέχη του Ταμείου να καθοδηγούνται από Ευρωπαίους αξιωματούχους, να αγνοούν τις πρώτες ενδείξεις ύφεσης της ελληνικής οικονομίας και να μην πιέζουν αρκετά για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των NYT, πριν τη δημοσίευση της έκθεσης της Υπηρεσίας Αξιολόγησης (ΙΕΟ) κάποιοι αξιωματούχοι του Ταμείου ζήτησαν την αφαίρεση τμημάτων της έκθεσης στην οποία οι αξιολογητές ανέφεραν ότι το ΔΝΤ δεν έδωσε έγγραφα που ζητήθηκαν. Στο σημείο αυτό υπήρξε και τριβή και ένταση εντός του Ταμείου.
Το δημοσίευμα συνεχίζει λέγοντας πως ήδη από το 2012, όταν το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης αποκάλυψε ότι θα εξετάσει τις δραστηριότητες του Ταμείου στη ζώνη του ευρώ, οι εξεταστές συνάντησαν αντίσταση, όχι μόνο από τα μέλη του προσωπικού, αλλά και από τα ευρωπαϊκά μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Ειδικά, μέλη από τη Γαλλία και τη Γερμανία δήλωσαν πως ήταν αντίθετοι με την έρευνα, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα σε συναντήσεις με στελέχη του Γραφείου Αξιολόγησης.

Όταν έγινε ξεκάθαρο ότι το Γραφείο θα προχωρήσει στην σύνταξη της έκθεσης, οι Ευρωπαίοι διευθυντές ρώτησαν αν θα ήταν δυνατόν να μην δημοσιοποιηθεί στο κοινό, αναφέρουν οι New York Times και προσθέτουν πως η αντίθεσή στην εν λόγω έρευνα ήταν ιδιαίτερα αισθητή στο Ευρωπαϊκό Τμήμα, το οποίο επέβλεψε τις διασώσεις στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πολ Τόμσεν, τον οποίο το δημοσίευμα περιγράφει ως τον «αρχιτέκτονα» του ελληνικού σχεδίου διάσωσης, πήρε αποστάσεις από την έρευνα του Γραφείου, με αποτέλεσμα να δεχθεί αυστηρή κριτική στην επίμαχη έκθεση.
Τελικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τόμσεν συνεργάστηκε, παραδίδοντας χιλιάδες έγγραφα και δίνοντας συνέντευξη διάρκειας τριών ωρών στον Ιάπωνα επικεφαλής του Γραφείου, Σίντζι Τακάτζι.
Όμως, όπως αναφέρουν οι NYT, παρά τα αμέτρητα έγγραφα που παραδόθηκαν τελικά, τα επίμαχα στοιχεία που αποτύπωσαν τη δράση του Ταμείου στην Ελλάδα, αποτελούσαν μυστικό.
Χρειάστηκαν 16 μήνες για να λάβουν οι αξιολογητές τα στοιχεία που ζητούσαν όμως και πάλι, στελέχη του ΔΝΤ ζήτησαν να αφαιρεθεί από την έκθεση το κομμάτι που αναφέρει πόσο δυσκολεύτηκαν οι αξιολογητές να λάβουν τα στοιχεία που χρειάζονταν.
Οι αξιολογητές έκαναν κάποιες αλλαγές επειδή πίστευαν ότι δεν είχαν λάβει όλα τα έγγραφα και διατήρησαν κάποια αποσπάσματα για το πώς κάποια στελέχη αρνήθηκαν να συνεργαστούν.
Στις αρχές Ιουλίου, η έκθεση και 11 σχετικά έγγραφα δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου