Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Ο Αλέξης Τσίπρας, η διαχείριση της ήττας και οι ευθύνες...!!!

Με φόντο τη συντριβή, ο πρωθυπουργός βάζει το κόμμα στην κυβέρνηση επιμερίζοντας τις αποτυχίες του περιβάλλοντός του σε όλο τον ΣΥΡΙΖΑ 

 

Δύο φράσεις ξεχωρίζουν αυτή την εποχή μεταξύ κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ανήκουν στο στενό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου: «Διαχείριση ήττας» και «θολωμένη πολιτική σκέψη». Με αυτές απαντούν σε όσους τους ρωτούν ποιο είναι το σχέδιο του πρωθυπουργού και τι σκέπτεται να κάνει προκειμένου να αναστρέψει το βαρύτατο πολιτικό κλίμα για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο προσωπικά.

Ο πρωθυπουργός αυτή την εποχή βρίσκεται απολύτως εγκλωβισμένος σε τρομακτικά αδιέξοδα καθώς κανένας από τους σχεδιασμούς του δεν βγαίνει, όπως είχε συνηθίσει να γίνεται έως τώρα. Καθημερινά επιχειρεί να διαχειριστεί μεγάλα μέτωπα, που προέκυψαν κυρίως από τη δική του... ανέμελη στρατηγική και τη λογική «ότι και να κάνουμε μας βγαίνει».
Έτσι, βαλλόμενος από παντού ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να κλείσει όπως όπως και συνεχείς ελιγμούς και ανασχεδιασμούς στρατηγικής θέματα όπως:
•             Οι τηλεοπτικές άδειες, που η ίδια η κυβέρνηση έχει αναγορεύσει σε μείζον πολιτικό θέμα για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους
•             Τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις των δανειστών από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η συζήτηση για τη δεύτερη αξιολόγηση και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ αποδείχθηκε στην πράξη η πιο μνημονιακή από όλες τις προηγούμενες. Το παραπάνω ουσιαστικά συνιστά ένα προσωπικό μεγαλοπρεπές άδειασμα του κ. Τσίπρα από την Άνγκελα Μέρκελ, όπως ακριβώς είχε γίνει με την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.
•             Την διαφαινόμενη νέα στρατηγική ήττα στο θέμα του χρέους καθώς δεν φαίνεται να επιτυγχάνει ούτε την ελάφρυνση που επεδίωκε, αφού φυσικά ξέχασε τη διαγραφή. Και μόλις λίγα 24ωρα από τις απειλές, αμέσως μετά τις συναντήσεις στη σύνοδο κορυφής ξεχνά και την ελάφρυνση και μιλά για την ποσοτική χαλάρωση.
•             Το θέμα του ανασχηματισμού που ο ίδιος άνοιξε. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ένας μικρός αριθμός στελεχών που αμφιβάλλει ακόμη και το αν και πότε θα γίνει, η ουσία είναι ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία συγκερασμού του κομματικού ακροατηρίου, της κοινωνίας αλλά και των δανειστών που έχουν υποδείξει συγκεκριμένα πρόσωπα με τα οποία δεν θα ήθελαν να διαπραγματεύονται.
Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να αθροιστούν οι συνεχείς δημοσκοπήσεις που παγιώνουν το κλίμα ραγδαίας φθοράς και φέρνουν ακόμη και στους πιο αισιόδοξους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ κλίμα βαριάς ήττας καθώς και το πολιτικό τοπίο μέσα στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από το πρόσφατο συνέδριο και την ανάδειξη της νέας κεντρικής επιτροπής όπου, όπως έχει ήδη επισημάνει ήδη το Newsbomb.gr, η προεδρική τάση αποτελεί μειοψηφία.
ΔΟΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ Ή ΑΠΟΝΕΝΟΗΜΕΝΑ ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ;
«Δεν πρόκειται να τα βάλει κάτω, αλλά αυτή τη στιγμή δεν βλέπει καθαρά. Εκτιμά ότι μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα και τουλάχιστον να κλείσει την ψαλίδα αρκετά. Τότε ίσως το πάρει απόφαση και μας πάει σε εκλογές μήπως και σταθούμε με αξιοπρέπεια ως αξιωματική αντιπολίτευση για να ανασυνταχθούμε», τονίζει στο Newsbomb.gr κυβερνητικός παράγοντας, έξω από τάσεις και φράξιες.
Η αλήθεια είναι ότι καθημερινά όλο και περισσότεροι προσχωρούν στην άποψη «εκλογές το συντομότερο δυνατό». Μεταξύ αυτών οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης και ο Νίκος Φίλης. Ως ακριβής επίσης εκτιμάται και η διαρροή ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινείται τις τελευταίες ημέρες και ο Νίκος Παπάς, που πάντως περιμένει και την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες πριν εντείνει τις προσπάθειές του...
Και μπροστά σε όλα αυτά, τι κάνει αυτή τη στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας.
Σχεδιάζει το νέο μοντέλο διακυβέρνησης προκειμένου αφενός να κερδίσει χρόνο και αφετέρου να καταστήσει «συνένοχους» όλους τους κορυφαίους του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το βασικό πλάνο του Μεγάρου Μαξίμου μετατοπίζεται το βάρος των κεντρικών αποφάσεων από την κυβέρνηση στο κόμμα. Ουσιαστικά καταργείται η κυβερνητική επιτροπή και ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης περνάει στο νεοσυσταθέν πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Με τον τρόπο αυτό, εκτός όλων των άλλων, βγαίνει από το πρώτο πλάνο ο συνέταιρος στην κυβέρνηση Πάνος Καμμένος σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να στείλει να ένα μήνυμα προς τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές ότι εργάζεται προς την κατεύθυνση απεγκλωβισμού του από τους ακραίους ΑΝΕΛ, όπως του έχουν ήδη ζητήσει επιτακτικά και έχει αποκαλύψει το Newsbomb.gr.
Προφανώς η απόφαση του κ. Τσίπρα να κυβερνήσει τη χώρα με τα κομματικά του όργανα έχει δύο μεγάλα μειονεκτήματα. Αφενός ακυρώνει -ανεξαρτήτως προσώπων- τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης πριν αυτός γίνει και αφετέρου κινείται στα όρια της πολιτικής νομιμότητας και πάντως εκτός της πεπατημένης των δημοκρατικών πολιτευμάτων της Ευρώπης.
ΨΑΧΝΕΙ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΟΧΟΥΣ
Παράλληλα, στόχος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να καταστήσει «συνενόχους» στη διακυβέρνηση της χώρας τα στελέχη πρώτης γραμμής, με ορίζοντα τη διαφαινόμενη βαριά ήττα σε επερχόμενες εκλογές. Δεν είναι τυχαίο ότι πρότεινε τη συμμετοχή των κορυφαίων προσώπων από όλες τις εσωκομματικές τάσεις-ομάδες.
Εκτός από τους καθαρόαιμους προεδρικούς Νίκο Παπά και Δημήτρη Τζανακόπουλο, με πρόταση Τσίπρα εξελέγησαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος - Ράνια Σβίγγου από τους 53+ και ο Γιάννης Μπαλάφας από την Πρωτοβουλία 2010.
Μαζί τους οι «δημογέροντες» Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Βούτσης και Νίκος Φίλης που ήδη έχουν αναλάβει δράση το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως ήδη προσημειώθηκε.
Η επιλογή της Ρένας Δούρου έχει τη δική της σημασία. Στο Μέγαρο Μαξίμου όλους τους προηγούμενους μήνες σχολίαζαν πολύ συχνά την περιφερειάρχη Αττικής η οποία, κατά την άποψή τους, έμενε απέξω από τα δύσκολα (σ.σ. Μνημόνια) προκειμένου να μην υποστεί τη φθορά της εξουσίας και να διατηρεί ακέραιες τις αρχηγικές της φιλοδοξίες. Με την είσοδό της στο κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, που ταυτόχρονα θα εκτελεί και χρέη άτυπης κυβερνητικής επιτροπής, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να την τοποθετήσει στο κέντρο του κάδρου. Κι αυτό, ώστε την επόμενη μέρα της ενδεχόμενης ήττας να μην φαντάζει ως αυτονόητη άφθαρτη διάδοχος κατάσταση.
Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αποκλείσει τον Πάνο Σκουρλέτη, τον εκπρόσωπο της προεκλογικής επέλασης του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, από το κέντρο των αποφάσεων έγινε -όπως τουλάχιστον υπονοεί σαφέστατα ο ίδιος- με απαίτηση των δανειστών καθώς δεν θεωρείται συνεργάσιμος. Κανείς δεν γνωρίζει αν τελικά αυτό ωφελήσει ή βλάψει τον υπουργό Ανάπτυξης. Ήδη πάντως η τάση των 53+ με ανακοίνωσή τους τάσσονται στο πλευρό του κι αυτό είναι μόνον η αρχή.
Πάντως, η απόφαση αυτή του πρωθυπουργού δεν έμεινε αναπάντητη από το σώμα της κεντρικής επιτροπής, που δεν ελέγχεται από την ομάδα του κ. Τσίπρα. Με μια προειδοποιητική βολή που ταυτόχρονα αποτελεί και επίδειξη δύναμης το σώμα της Κ.Ε. μαύρισε δύο από τις υποψηφιότητες του κ. Τσίπρα και μάλιστα προσώπων που χτυπούν ευθέως στον πρωθυπουργό. Την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη και τον πολιτικό μέντορα του κ. Τσίπρα, τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά.
Στη θέση τους εξελέγησαν η επίσης προεδρική κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Φωτεινή Βάκη και η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, γνωστή στο πανελλήνιο από την υπουργική της θητεία και την φράση «λιάζονται στην Ομόνοια οι μετανάστες».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βουλή: Ερώτηση ΝΔ για τις σχέσεις Τσίπρα - Παππά με τον Κύπριο δικηγόρο των offshore

Βουλή: Ερώτηση ΝΔ για τις σχέσεις Τσίπρα - Παππά με τον Κύπριο δικηγόρο των offshore

«ΠΡΟΣΕΥΧΗ» ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΕ, ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ... ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΟΜΠΑΜΑ
Η κυβέρνηση ήδη «προσεύχεται» για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και περιμένει με... κομμένη την ανάσα. Όπως είναι κατανοητό μια απόφαση υπέρ της συνταγματικότητας θα αποτελέσει τεράστια επικοινωνιακή ανάσα, μια χαραμάδα ηλιοφάνειας στο κατασκότεινο Μέγαρο Μαξίμου.
Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται για μετωπική αντιπαράθεση προσωπικά με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ δεν είναι καθόλου τυχαίο το πολιτικό κλίμα που φτιάχνεται μέσω δημοσιευμάτων για νέες λίστες Μπόργιανς και για πολιτικά στελέχη πρώτης γραμμής που... καίγονται από αυτές.
Η φράση του κ. Τσίπρα «μπήκαμε σε πολεμική φάση, στην τρίτη προσπάθεια του σχεδίου περί «αριστερής παρένθεσης», εξελίσσεται ένα οργανωμένο και ενορχηστρωμένο, μιντιακό πραξικόπημα με τη συνδρομή της ΝΔ, αλλά η Αριστερά δεν θα φοβηθεί από τον κύριο Μητσοτάκη, το παιδί της Siemens και της διαπλοκής», κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ μόνο τυχαία δεν είναι.
Φυσικά, πρέπει να σημειωθεί ότι την ίδια ημέρα είχε αποκαλυφθεί λόγω της παρατηρητικότητας ενός δημοσιογράφου η επίσκεψη του κύπριου δικηγόρου Άρτεμη Αρτεμίου στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγες ώρες πριν διεξαχθεί στη Βουλή η συζήτηση για τη διαπλοκή.
Και γιατί αυτό αποτελεί θέμα. Υπάρχει ο συνδυασμός δύο γεγονότων: Πρώτον η κυπριακών συμφερόντων εταιρεία φάντασμα -όπως έχει αποκαλύψει το Newsbomb.gr- που μετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εφημερίδας Αυγή και δεύτερον ότι ο συγκεκριμένος δικηγόρος, στέλεχος του ΑΚΕΛ και σύμβουλος του πρώην προέδρου Χριστόφια έχει -μεταξύ άλλων- ειδίκευση στην ίδρυση off shore εταιρειών τις οποίες μάλιστα εμφανίζεται να εκπροσωπεί, σύμφωνα με τα Panama Papers.
Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη κάνει σημαία το θέμα και δεν δέχεται την εξήγηση ότι βρέθηκε στο πρωθυπουργικό μέγαρο τη συγκεκριμένη ημέρα για να καταθέσει προτάσεις επενδύσεων, εκπροσωπώντας ομάδα επενδυτών.
Επιμένει μάλιστα ότι αυτός βρίσκεται πίσω από την εταιρεία που κατέχει μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της εφημερίδας Αυγή εκπροσωπώντας, άγνωστο ποιον.
Τέλος, να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ποντάρουν πάρα πολλά στην επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, αμέσως μετά τις αμερικανικές εκλογές. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Ομπάμα ουσιαστικά θα είναι πλέον περίπου υπηρεσιακός έως ότου παραδώσει την 1η Ιανουαρίου του 2017 πράγματι η επίσκεψη είναι από μόνη της σημαντική.
Το ζητούμενο όμως είναι η ατζέντα της. Αν δηλαδή, όπως υπολογίζουν στην κυβέρνηση θα έχουμε σαφή βοήθεια για το χρέος ή αν θα υπάρξει μόνον μια τυπική δήλωση και το βάρος θα πέσει στο μεταναστευτικό και το Κυπριακό, που αποτελούν τους βασικούς άξονες των ενδιαφερόντων του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση από αύριο και για τις επόμενες λίγες βδομάδες ουσιαστικά θα κριθούν τα πάντα για το κυβερνητικό μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και την πρωθυπουργική θητεία του Αλέξη Τσίπρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου