Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2016

Πως τα μνημόνια ρήμαξαν τα Ταμεία και γιγάντωσαν την ανεργία...!!!

Έκθεση κόλαφος του ΟΟΣΑ κάνει λόγω για «χαμένες» γενιές - Έτοιμη να σκάσει η κοινωνική υδρογονοβόμβα» των ΝΕΕΤs.

 

Η Ελλάδα των Μνημονίων, τρώει τα παιδιά της, καταδικάζοντάς τα στη στασιμότητα της ανεργίας, στερώντας τους το δικαίωμα να έχουν προσδοκίες και όνειρα, εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στόχους. Κι μια χώρα που υπονομεύει τα παιδιά της υπονομεύει το μέλλον της. Η κρίση έχει επηρεάσει βαθύτατα τους νέους και στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ, μα περισσότερο στην Ελλάδα και το μέλλον των νέων που από τόσο νωρίς έχουν γίνει θύματα της κρίσης, διαγράφεται ζοφερό.

Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι η αβεβαιότητα που δέρνει τη ζωή αυτών των παιδιών μπορεί να τροφοδοτήσει σοβαρές και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία, τη γονιμότητα, την εγκληματικότητα και σταδιακά να θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και καλεί τις κυβερνήσεις να καταρτίσουν προσεκτικά στοχευμένα προγράμματα για την επανένταξη αυτών των νέων.
Γιατί, τι προσδοκίες μπορεί να έχουν από τη ζωή του, οι νέοι άνθρωποι που δεν εργάζονται, δεν σπουδάζουν και δεν καταρτίζονται; 
Ο αριθμός των  νέων που εργάζονται και είναι κάτω των 30 ετών  στην Ελλάδα μειώθηκε στο μισό από το 2007 έως το 2014, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Society at a Glance 2016). Στην 8η έκθεσή του, «Society in a Glance 2016», ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει την τεράστια αδικία σε βάρος των νέων, που οδηγεί σε χαμένες γενιές, και την «κοινωνική υδρογονοβόμβα» των ΝΕΕΤs.
Ποιοι είναι οι NEETS
ΝΕΕΤ's ονομάζεται η μερίδα των νέων που αντιμετωπίζουν, τεράστιες δυσκολίες λόγω της κρίσης, είναι 15-29 ετών και ζουν  στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ. Πρόκειται για 40 εκατομμύρια νέους που σήμερα δεν έχουν εργασία, δεν σπουδάζουν και δεν καταρτίζονται επαγγελματικά (Νο Employment, Education, Training-Νeets).
Αποτελούν το 15% του συνόλου των νέων ηλικίας 15 έως 29 ετών των χωρών του ΟΟΣΑ και οι δύο στους τρεις εξ αυτών έχουν πάψει να ψάχνουν ενεργά για δουλειά.
Ενας μεγάλος αριθμός από αυτούς εγκαταλείπει το σχολείο στα μέσα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κάτι που θα τους στοιχίσει αργότερα σε δεξιότητες και ευκαιρίες απασχόλησης.
Για το 20% αυτών η χρονική περίοδος χωρίς δουλειά, εκπαίδευση και κατάρτιση διαρκεί πάνω από ένα χρόνο και τις περισσότερες φορές οδηγεί σε αποθάρρυνση και αποκλεισμό.
Οι ΝΕΕΤs έχουν χαμηλότερα επίπεδα ευτυχίας, εμπιστοσύνης και ικανοποίησης από τη ζωή τους ενώ ενδιαφέρονται λιγότερο για την πολιτική.
Το συνολικό ακαθάριστο προϊόν που χάνεται από την αδρανοποίησή τους εκτιμάται στα 360-605 δισ. δολάρια, δηλαδή το 0,9%-1,5% του ΑΕΠ των χωρών του ΟΟΣΑ.
Η έκθεση τονίζει ότι η μεγέθυνση αυτής της «κοινωνικής υδρογονοβόμβας» σχετίζεται με την διεθνή οικονομική  κρίση.
Αποκαλύπτει ότι μεταξύ 2007 και 2014 μία στις δέκα θέσεις εργασίας νέων κάτω των 30 ετών καταστράφηκε, ενώ στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιρλανδία ο αριθμός των εργαζόμενων νέων μειώθηκε στο μισό.
Ένα παράδοξο ρεκόρ: Οι περισσότεροι πτυχιούχοι NEETs, στην Ελλάδα
Η Ελλάδα των αλλεπάλληλων μνημονίων  έχει το υψηλότερο ποσοστό ΝΕΕΤs στις χώρες του ΟΟΣΑ μετά την Τουρκία και την Ιταλία
Επίσης έχει το υψηλότερο ποσοστό ΝΕΕΤs  που κατέχουν πανεπιστημιακούς τίτλους, που ζουν με τους γονείς τους, το υψηλότερο ποσοστό ΝΕΕΤs στις τάξεις των νέων που έχουν γεννηθεί σε ξένη χώρα (μετανάστες, πρόσφυγες κ.λπ.) και το υψηλότερο ποσοστό νέων που βρίσκεται σε κατάσταση NEET για περισσότερο από ένα χρόνο.
Το κόστος αυτών των παιδιών για την ελληνική οικονομία αποτιμάται στο 2%του ΑΕΠ και είναι αρκετά μεγαλύτερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο του ΟΟΣΑ και το δεύτερο υψηλότερο μετά από αυτό της Τουρκίας (3,4% του ΑΕΠ).
Ταυτόχρονα δεν υπάρχει κρατική μέριμνα γι’ αυτούς αφού  η Ελλάδα έχει το 5ο χαμηλότερο ποσοστό νέων που λαμβάνουν οικογενειακό επίδομα.

 Ασφαλιστικό: Το «ρήμαξαν» τρία μνημόνια!

 Ξεχάστε ό,τι ξέρατε μέχρι σήμερα - «Μαύρο» μέλλον για εργαζόμενους και συνταξιούχους

«Δώρο» ένα ασφαλιστικό Υπερ-Ταμείο και έναν Αρμαγεδδώνα μειώσεων, μας έκανε Αλέξης Τσίπρας και δανειστές. Οι σαρωτικές νομοθετικές παρεμβάσεις και η εκθεμελίωση των δικαιωμάτων, άλλαξαν τα μέχρι χθες δεδομένα. Καμία κοινωνική ομάδα δεν μένει στο απυρόβλητο.    
Της Αμέλιας Αναστασάκη
Έξι χρόνια μνημονίων. Έξι χρόνια μειώσεων και περικοπών. Έξι χρόνια «παγωμάρας» και αλλαγών σε εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Δεν προλαβαίνουμε να μάθουμε τη νέα ρύθμιση και αυτή αλλάζει. Συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι ζουν τον απόλυτο εφιάλτη. Και μετά από έξι ολόκληρα χρόνια θυσιών, αλλά και μίας τρομακτικής δημοσιονομικής προσαρμογής, οι Έλληνες βρίσκονται ακόμα σε καθεστώς Μνημονίου και επιτήρησης.
Η λαίλαπα του πρώτου μνημονίου (2010)
Σκληρά μέτρα λιτότητας κάνουν την εμφάνισή τους.
- μειώνονται κατά 30% σε δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας
- μειώνονται κατά 12% όλα τα επιδόματα του Δημοσίου
- αυξάνεται το όριο απολύσεων
- μειώνεται ο κατώτατος μισθός
- αντικαθίστανται 13ος και 14ος μισθού δημοσίου με επίδομα (500 ευρώ) σε αποδοχές μέχρι 3.000€
- καταργούνται πλήρως δύο μισθοί για μεγαλύτερες αποδοχές 
- αντικαθίστανται 13η και 14η σύνταξη με επίδομα (800 ευρώ) για συντάξεις μέχρι 2.500 ευρώ 
Η λαίλαπα του δεύτερου μνημονίου (2012)
Και οι μειώσεις συνεχίζονται στην... υγεία των Ελλήνων!
- μείωση 22% του κατώτατου μισθού σε όσους παίρνουν βασικό μισθό
- μείωση 32% του κατώτατου μισθού στους νεοεισερχόμενους (έως 25 ετών)
- καταργούνται 150.000 θέσεων εργασίας του δημοσίου
Η λαίλαπα του τρίτου μνημονίου (2015)
Πολλά συνταξιοδοτικά δικαιώματα εκθεμελιώθηκαν. Αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας. Μειώθηκαν οι αποδοχές. Αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές. Και το ασφαλιστικό αλλάζει - πάντα προς το χειρότερο- συνεχώς. Μέχρι και το κόστος των πλασματικών χρόνων αυξήθηκε!
- περικοπές σε όσες συντάξεις είναι πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά (συνολικών αποδοχών), δηλαδή 1.150 ευρώ καθαρά
- το ΕΚΑΣ καταργείται σταδιακά/ μέχρι 31/12/2018 κανείς δεν θα δικαιούται το επίδομα 
- περιορίζεται το επίδομα γάμου και ανηλίκων
- όσοι λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη, θα παίρνουν την εθνική (384 ευρώ/20ετία, 345 ευρώ/ 15ετία) ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας/ χαμηλότερο ποσοστό, χαμηλότερη σύνταξη
- ένας συνταξιούχους που έχει παράλληλη απασχόληση θα υποστεί μείωση 60% στη σύνταξή του   
- σταδιακή κατάργηση αλλά και μειώσεις έως 75% στις συντάξεις χηρείας
- «ακριβότερα» τα πλασματικά έτη για όσους υπέβαλαν αιτήσεις μετά την ψήφιση του Νόμου Κατρούγκαλου (μετά τις 12/5/2016)
- μεγάλοι χαμένοι όσοι έχουν διπλή ασφάλιση, π.χ. δικηγόροι / μηχανικοί
Είναι μόλις μερικά από όσα άλλαξαν στο ασφαλιστικό καθεστώς των Ελλήνων μέσα σε μόλις έναν χρόνο! Απίστευτο και όμως ελληνικό! Και πάρα τα μνημόνια, η κρίση στη χώρα μας παραμένει κρίση διαρκείας. Η ανεργία στο «κόκκινο», το δημόσιο χρέος τεράστιο και απόλυτα μη βιώσιμο, ενώ ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο κάθε χρόνο και υψηλότερα...
Παρόλα αυτά οι Θεσμοί δεν σταματούν να επιμένουν σε νέα μέτρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου