Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016

Ζητούν από τον Μοσκοβισί, ελάφρυνση του ελληνικού χρέους... !!!

Τριάντα έξι σοσιαλιστές, πράσινοι και αριστεροί ευρωβουλευτές, οι 13 από τους οποίους είναι Γάλλοι, τάχθηκαν υπέρ ταχείας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους 

σε ανοιχτή επιστολή που απηύθυναν στον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

«Η Ελλάδα πρέπει ...
κατεπειγόντως να βγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και του αποπληθωρισμού, στον οποίο έχει κολλήσει εδώ και έξι χρόνια», υπογραμμίζεται στο κείμενο αυτό που έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο.


Οι υπογράφοντες, μεταξύ των οποίων η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Έβα Ζολί, είναι ευρωβουλευτές δέκα χωρών της Ε.Ε., κυρίως από τις νότιες χώρες της Ένωσης, ενισχυμένοι από δύο Γερμανούς.

«Οποιαδήποτε επιπλέον καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την έναρξη συγκεκριμένων και καθοριστικών συνομιλιών για την ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία», προειδοποιούν.

Επικαλούμενοι μια «συναίνεση μεταξύ των αναγνωρισμένων οικονομολόγων σχετικά με τον μη βιώσιμο χαρακτήρα του ελληνικού χρέους», υπενθυμίζουν πως το θέμα αυτό βρίσκεται στο κέντρο μιας διένεξης μεταξύ των δύο πιστωτών της Ελλάδας, του ΔΝΤ -που καλεί για μια ταχεία και σημαντική ελάφρυνση- και της ευρωζώνης, που καθυστερεί υπό την πίεση της Γερμανίας.

«Η αβεβαιότητα, που είναι αποτέλεσμα αυτών των διαφορών, εμποδίζει την ελληνική ανάκαμψη», εκτιμούν οι υπογράφοντες ευρωβουλευτές και καλούν να εκπονηθεί μέχρι το τέλος του 2016, «ένας σαφής οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», που φτάνει σχεδόν το 180% του ΑΕΠ.

Η απάντηση Μοσκοβισί

«Χτύπησαν την πόρτα μου, τόσο το καλύτερο... Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα υπεκφύγει, οφείλουμε να διαδραματίσουμε τον ρόλο μας του έντιμου μεσολαβητή, φορέα ελπίδας για την Ελλάδα», απάντησε ο Μοσκοβισί.

«Διατηρώ την πεποίθηση ότι μια συνολική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά επίσης και για την ελάφρυνση του χρέους μέχρι το τέλος του έτους είναι εφικτή», επανέλαβε τονίζοντας ότι η Κομισιόν «δεν είναι πιστωτής» της Ελλάδας, αντίθετα με τα ευρωπαϊκά κράτη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου