Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Με το βλέμμα στο Βερολίνο ...!!!

Tvxs Ανάλυση

Μετά το τελευταίο Eurogroup, όπου αποφασίστηκε το σπάσιμο της υποδόσης των 2,8 δισ ευρώ, παρά τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις του Επιτρόπου Μοσκοβισί,  

συνεργάτης του πρωθυπουργού επικοινώνησε, σύμφωνα με πληροφορίες, με την γερμανική καγκελαρία για να μεταφέρει την ενόχληση της ελληνικής πλευράς.
Το επιχείρημα ήταν ότι δεν υπήρχε ουσιαστικός λόγος (αθέτηση υποχρεώσεων) γι αυτή την αναβολή αλλά μόνο κάποια ελάχιστη καθυστέρηση στην εκπλήρωση ελάχιστων προαπαιτούμενων που τελικά υλοποιήθηκαν.

Επομένως, δόθηκε, σύμφωνα με τον συνεργάτη του πρωθυπουργού, ένα μήνυμα τιμωρητικό από τους εταίρους σε μια συγκυρία που γίνεται προσπάθεια για έξοδο από την ύφεση και για προσέλκυση επενδύσεων, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί αν δεν εμπεδωθεί ατμόσφαιρα σταθερότητας και αισιοδοξίας.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η απάντηση της γερμανικής πλευράς ήταν δηλωτική κατανόησης και περισσότερα θα ειπωθούν στη συνάντηση που, εκτός απροόπτου, θα έχουν ο Α. Τσίπρας με την Α. Μέρκελ στο περιθώριο της επόμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (20-21 Οκτωβρίου).
Οχι στο «θα δούμε»
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε είναι επίμονος και δεν θέλουν να του δίνουν αφορμές για να βάζει τρικλοποδιές. Θεωρούν, όμως, πως η τήρηση των δεσμεύσεων από την Αθήνα θα υποχρεώσει τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο να τιμήσουν τις δικές τους υπογραφές στη συμφωνία.
Αυτό ήταν, άλλωστε, το κεντρικό μήνυμα που έστειλε από το βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός στην εναρκτήρια ομιλία του.
-Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στην ώρα της, δηλαδή σύντομα και δεν θα είναι δύσκολη όσο η προηγούμενη.
-Και κατέστησε σαφές ότι μέτρα για το χρέος και ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ πρέπει να αποφασιστούν ταυτόχρονα.
Τι σημαίνει αυτό; Οτι η κυβέρνηση θέλει να τελειώσει η διαπραγμάτευση το αργότερο μέχρι τέλος Νοεμβρίου για να παρθούν οι μεγάλες αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα πριν το τέλος της χρονιάς, εκεί που θα ριφθεί ο κύβος για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα (τον Δεκέμβριο).
Με άλλα λόγια,  στο Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτουν το σενάριο ότι το θέμα του χρέους θα αντιμετωπιστεί μετά τις γερμανικές εκλογές (Σεπτέμβριος του 2017) γιατί αν αυτό συμβεί θα συντηρηθεί μέχρι τότε η εκκρεμότητα σε σχέση με την ΕΚΤ και τη ρευστότητα που δίνει στις ελληνικές τράπεζες, επομένως θα παραταθεί η αβεβαιότητα που απομακρύνει τους επενδυτές από τη δέσμευση κεφαλαίων στη χώρα μας.
Κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι η ελληνική κοινωνία και οικονομία δεν αντέχουν τόση αναμονή σε συνθήκες ύφεσης και λιτότητας και για το λόγο αυτό θα ασκηθεί κάθε δυνατή πίεση για να αποτραπεί η βραδύτητα ή και η ακινησία στην πλευρά των εταίρων/θεσμικών πιστωτών.
Με αυτό το σκεπτικό ο Α. Τσίπρας θέλησε να απευθυνθεί στο εξωτερικό από το βήμα του συνεδρίου ΣΥΡΙΖΑ για να πει πως το «κάντε τα μαθήματά σας και θα δούμε» δεν γίνεται αποδεκτό από την Αθήνα.
Δεν διευκρίνισε, πάντως, πώς ακριβώς θα εκφραστεί αυτή η απόρριψη αν οι πιστωτές δεν τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις και αυτό είναι κατά κάποιες εκτιμήσεις ενδεικτικό της απουσίας ανομολόγητων προθέσεων ρήξης.
Το παρελθόν εισβάλλει
Ο θόρυβος που σηκώθηκε μόλις έγινε γνωστή η αναφορά σε βιβλίο Γάλλων δημοσιογράφων με εξομολογήσεις του Γάλλου προέδρου σε συνομιλία Ολάντ-Πούτιν στην οποία ο Ρώσος ηγέτης του μίλησε για ελληνικό αίτημα βοήθειας στο τύπωμα δραχμής ξάφνιασε τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αφού στο κείμενο αναφέρεται ότι «η Ελλάδα ζήτησε» και όχι ο Τσίπρας προσωπικά γιατί τόση φασαρία; Αφού είναι γνωστό ότι στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα υπήρχαν στελέχη που φλέρταραν με την ιδέα της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα αλλά έχασαν την εσωκομματική μάχη και στη συνέχεια αποχώρησαν από το κόμμα, γιατί τέτοια ταραχή;
Ενας λόγος που έγινε φασαρία είναι ότι οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν πώς και πώς τη στιγμή που οι εταίροι θα τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης. Γιατί σε μια τέτοια περίπτωση, όπως ευρέως πιστεύεται, η προσφυγή στις κάλπες θα είναι αναπόφευκτη.
Και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη ΝΔ να προηγείται με μεγάλη διαφορά. Ομως, μέχρι στιγμής, τίποτα δεν δείχνει ότι οι μεγάλες παίκτες στην ευρωζώνη θα θελήσουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση. Και αυτό ενώ στο εσωτερικό το κλίμα είναι διαρκώς προεκλογικό.
Η ανακοίνωση δημιουργίας κόμματος από τον Αλ. Μητρόπουλο είναι χαρακτηριστική της αδημονίας για κάλπες από όλους τους ενδιαφερόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου