Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Η απόφαση του ΣτΕ θα ρυθμίσει και τον ανασχηματισμό -Ποιους υπουργούς επηρεάζει...!!!

Ο πρωθυπουργός περιμένει την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες προκειμένου να «κλείσει» τη λίστα του ανασχηματισμού.

Οι ώρες όμως είναι βασανιστικές για τουλάχιστον 10 στελέχη της κυβέρνησης, οι οποίοι μόνο σίγουροι δεν νιώθουν για την παραμονή τους στο νέο κυβερνητικό σχήμα που έχει αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας. Πάντως αλλαγές θα γίνουν όχι μόνο σε πρόσωπα, αλλά και στα υπουργεία, με τον πρωθυπουργό να συζητά συγκεκριμένες δομικές αλλαγές στο επόμενο σχήμα. 
Αλλαγές στη δομή των «αναπτυξιακών» υπουργείων 

Ενα από τα σενάρια που εξετάζει σοβαρά ο πρωθυπουργός με τους στενούς του συνεργάτες είναι να συνενωθούν διάφορα υπουργεία, οποία έχουν χαρτοφυλάκιο που αφορά την ανάπτυξη, υπό τη σκέπη ενός μεγάλου «υπερυπουργείου».
Συγκεκριμένα εξετάζεται η απόσπαση της αρμοδιότητας των επενδύσεων από το Οικονομίας και Ανάπτυξης. Μάλιστα λέγεται πως επικεφαλής σε αυτό το χαρτοφυλάκιο θα τεθεί ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, τον οποίο εξάλλου ο πρωθυπουργός έχει στηρίξει δημοσίως και δεν θέλει να τον απομακρύνει από το Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα ακούγεται πως στις δομικές αλλαγές εξετάζεται το ενδεχόμενο να «σπάσει» το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας να πηγαίνει στο υπερυπουργείο, χωρίς όμως και τη μετακίνηση σ ε αυτό του Πάνου Σκούρλέτη.
Ωστόσο το μέλλον του Νίκου Παππά θα εξαρτηθεί από την απόφαση του ΣτΕ, αφού στην περίπτωση που ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες κριθεί συνταγματικός, τότε θα θεωρεί απόλυτη νίκη του υπουργού και σε αυτό το ενδεχόμενο θα αναλάβει τη διαχέιριση των επενδύσεων και της Ενέργειας. Σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται απλώς να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο.

Ο αμετακίνητος Σπίρτζης θα αναλάβει και τα λιμάνια
Ανακατατάξεις αναμένονται και στο υπουργείο του Χρήστου Σπίρτζη. Στο Μέγαρο Μαξίμου ακούγεται πως θα αφαιρεθεί από το υπουργείο Υποδομών το ο τομέας των συγκοινωνιών (είχε πολλές αντιδράσεις ο υπουργός) και θα προστεθεί το πακέτο των λιμανιών.

Ατελείωτη ονοματολογία -Οι βέβαιοι, οι αμφίβολοι και οι εκτός κυβέρνησης
Τις τελευταίες ημέρες και όσο πλησιάζει το ΣτΕ στην απόφαση για το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες γίνεται παρέλαση ονομάτων, είτε αυτών που θα ενημερωθούν ότι αποχωρούν από την κυβέρνηση, είτε για τους νέους που θα ενταχθούν, είτε γι αυτούς που θα μετακινηθούν.
Το πρώτο όνομα σε αυτόν τον κατάλογο δεν είναι άλλο από του Πάνου Σκουρλέτη. Μετά τις δικές του αντιδράσεις στα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων, τη στήριξη που του έδωσαν οι «53», αλλά και το χθεσινό τετ α τετ με τον Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται πως θα παραμείνει στην κυβέρνηση, πιθανότατα ως υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Αβέβαιο παραμένει και το μέλλον δύο αναπληρωτών υπουργών. Του αναπληρωτή υπουργου Αμυνας Δημήτρη Βίτσα και του αναπληρωτή υπουργού για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Το ένα σενάριο θέλει τον πρώτο να φεύγει από το υπουργείο Αμυνας και να αντικαθιστά τον Γιάννη Μουζάλα, με τον τελευταίο να αποχωρεί από την κυβέρνηση. Το δεύτερο σενάριο θέλει τον κ.Μουζάλα να αναβαθμίζεται, με την απόσπαση του του χαρτοφυλακίου του και το σχηματισμό αυτόνομου υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Απαντώντας σήμερα σε ερώτηση για τον Πάνο Σκουρλέτη και εάν χρειάζεται στήριξη, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας  είπε: «Ο Πάνος δεν χρειάζεται στήριξη, είναι ικανότατος» ενώ στην ερώτηση εάν θα πρέπει να παραμείνει στη θέση του είπε πως είναι θέμα που δεν μπορεί να απαντήσει και συμπλήρωσε: «Εγώ πρέπει να μείνω στο υπουργείο μου; Όχι...».

Σε ότι αφορά την κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραμείνει κυβερνητική εκπρόσωπος και μάλλον θα της δοθεί κάποιο από τα παραγωγικά υπουργεία.
Πιθανή είναι και η μετακίνηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή από το πανίσχυρο υπουργείο Εσωτερικών.
Αναλόγως σε ποιες δομικές αλλαγές θα καταλήξει ο πρωθυπουργός θα εξαρτηθεί και το μέλλον του Γιώργου Σταθάκη στην κυβέρνηση. Μέχρι πριν λίγες ημέρες δεν φαινόταν πιθανό να βρεθεί εκτός σχήματος, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στον τομέα ευθύνης του.
Στο υπουργείο Οικονομικών δεν αναμένεται να μετακινηθούν είναι οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, ωστόσο ο Τρύφων Αλεξιάδης δεν μπορεί να αισθάνεται βέβαιος για την παραμονή του.
Σε κλίμα αβεβαιότητας φαίνεται πως βρίσκονται και οι Θοδωρής Δρίτσας, Νίκος Παρασκευόπουλος, Βαγγέλης Αποστόλου, Θεανώ Φωτίου, Δημήτρης Μάρδας, Γιάννης Τσιρώνης.
Ο υπουργός ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας φαίνεται πως δεν θα παραμείνει στον Πειραιά, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του κατά των ιδιωτικοποιήσεων,ωστόσο είναι πολύ πιθανό να αξιοποιηθεί σε κάποιο άλλο πόστο. Παράλληλα αναμένεται να αποχωρήσει από τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης ο Νίκος Παρασκευόπουλος με τον Φώτη Κουβέλη να φλερτάρει έντονα με την υπουργική καρέκλα.
Στο Αγροτικής Ανάπτυξη ο Βαγγέλης Αποστόλου κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς όλα δείχνουν οτι δύσκολα θα παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα.
Στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το οποίο αναμένεται να «σπάει» στα δύο είναι πολύ πιθανό να αποχωρήσει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, προκειμένου να πάρει τη θέση του στο κυβερνητικό σχήμα κάποιο άλλο πρόσωπο από τους Οικολόγους Πράσινους.

Ερωτηματικό για τους Κοτζιά και Τόσκα
Οι δύο συνεργαζόμενοι με τον ΣΥΡΙΖΑ από την κίνηση ΠΡΑΤΤΩ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο Νίκος Τόσκας έχουν προκαλέσει κατά καιρούς δυσφορία στο Μαξίμου με ενέργειες και συμπεριφορές τους. Ωστόσο η απομάκρυνση τους μόνο εύκολη δεν είναι για τον Αλέξη Τσίπρα, αφού και οι δύο είναι βουλευτές και δεν αποκλείεται σε ενδεχόμενη διαφωνία με τις κυβερνητικές αποφάσεις να κάνουν αντάρτικο σε ψηφοφορία στη Βουλή. 

Υπενθυμίζεται πάντως πως ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει διαμηνύσει σε στενούς του συνομιλητές πως «θέλει να κυβερνήσει με τη γενιά του». Οπως είχε γράψει το iefimerida τουλάχιστον τέσσερα πρόσωπα εμφανίζονται ως πιθανά για να αναλάβουν κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο. Επικρατέστεροι είναι οι Μιχάλης Καλογήρου, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Δημήτρης Λιάκος, Εφη Αχτσιόγλου και  Γιώργος Βασιλειάδης.
Οι αποφάσεις πάντως του πρωθυπουργού για το νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να γίνουν γνωστές πιθανότατα μετά την αναχώρηση των εκπροσώπων των δανειστών (27/10) και πιο συγκεκριμένα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου